Νέα, «πράσινη» καινοτομία στο αυστριακό γκραν πρι

Σε οικολογική διάσταση

i

©Pirelli

Νέα, «πράσινη» καινοτομία στο αυστριακό γκραν πρι

Δημήτρης Μπαλής 15:12 - 29.06.2023

Το σύστημα θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε αγώνα της Formula 1 και υπόσχεται μείωση του CO2 σε ποσοστό του περίπου 90%.

Σε ρυθμούς γκραν πρι Αυστρίας κινούμαστε ήδη με ένα πλούσιο τριήμερο από αύριο Παρασκευή έως και την Κυριακή.

Το σκηνικό έχει μεταφερθεί στο Σπίλμπεργκ, όπου ομάδες και οδηγοί έχουν δώσει ακόμα ένα ραντεβού υψηλών ταχυτήτων και αναμένεται με ιδιαίτερη ανυπομονησία, καθώς όλοι θέλουν να δουν αν υπάρχει κάποιος να σταματήσει τον «ιπτάμενο» Ολλανδό, Μαξ Φερστάπεν.

Σε αυτό το γκραν πρι, πάντως, ενδιαφέρον συγκεντρώνει και κάτι το εξωαγωνιστικό. Πρόκειται για τη δοκιμή ενός συστήματος, που θα τροφοδοτεί με ενέργεια τα πάντοκ, τα γκαράζ και τα πιτ. Το καινοτόμο αυτό σύστημα αναμένεται να μειώσει το CO2 κατά 90%, σημειώνοντας πως θα λειτουργεί από βιώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του υδροεπεξεργασμένου φυτικού ελαίου (hydrotreated vegetable oil-HVO) και μιας έκτασης 600τ.μ. ηλιακών πάνελ. Η δεύτερη έχει τις εγκαταστάσεις της στην τελευταία στροφή του Red Bull Ring. Όλα μαζί θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας της τάξης των 2,5MWh.

Η δοκιμή θα επιτρέψει στη Formula 1 να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία θα αναλυθούν στη συνέχεια, ώστε το σύστημα να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικούς αγώνες. Κάπως έτσι θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα η προσπάθεια όλων, ώστε το σπορ να γίνει ουδέτερο κλιματικά το 2030.

Η επικεφαλής του ESG (Environmental, Social, Governance) στη Formula 1, Έλεν Τζόουνς, τόνισε σχετικά με το εγχείρημα. «Όπως έχουμε δείξει με την πρόοδο που έχει γίνει στα βιοκαύσιμα, η F1 βλέπει σοβαρά τη μεταπήδησή της σε ένα ακόμα πιο βιώσιμο σπορ, που θα επηρεάσει όλο τον κόσμο», ήταν τα πρώτα της λόγια, για να συνεχίσει: «Ενώ το νέο σύστημα ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί στην Αυστρία, απλά θα δοκιμαστεί, δείχνει την πρόθεση του σπορ να εξερευνήσει ακόμα περισσότερους τρόπους για να κάνει ακόμα πιο αποδοτικές τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να γίνει κάτι παρόμοιο σε πολλά άλλα κορυφαία γεγονότα».

Tags: