Πέρασαν 30 χρόνια απ’ την εκπληκτική κούρσα του Άιρτον Σένα

Ο θρύλος Αϊρτον Σένα

i

getty images/Ideal Images

Πέρασαν 30 χρόνια απ’ την εκπληκτική κούρσα του Άιρτον Σένα

Θάνος Λυμπερόπουλος • 12:57 - 11.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 23.06.2023

Πριν από 30 χρόνια ο Άιρτον Σένα έδωσε ρεσιτάλ στην Αγγλία στο Donington Park, σε έναν αγώνα που απέδειξε την υπέρτατη ικανότητά του στο τιμόνι.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Άιρτον Σένα, θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας απ’ τους κορυφαίους οδηγούς όλων των εποχών στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

 Πριν 30 χρόνια, στις 11 Απριλίου του 1993, ο Βραζιλιάνος οδηγός έδωσε μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχουμε δει ποτέ.

Ο Σένα αν και ξεκίνησε στην πέμπτη θέση, κατάφερε να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Grand Prix στο Donington Park σε αυτό που θεωρείται ο «Γύρος των Θεών». Ο αγώνας αυτός σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη της Formula 1 στο Donington από το 1950.

Με το καλημέρα ο πιλότος της McLaren άφησε πίσω του τον Μίκαελ Σουμάχερ και τον Καρλ Γουεντλίνγκερ. Στη συνέχεια, ούτε ο Χιλ μπόρεσε να εμποδίσει τον τότε 33χρονο οδηγό με το τελευταίο του «θύμα» να είναι ο Αλέν Προστ.

Από εκεί και πέρα, ο Σένα ήταν ανέγγιχτος. Διάβασε και ανταποκρίθηκε στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του αγώνα και με αυτό το τρόπο πήρε μια από τις πιο διάσημες νίκες του.

 Ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη επίδοση στην καλύτερη σεζόν του Σένα, καθώς οδήγησε μια όχι και τόσο καλοφτιαγμένη McLaren στη δεύτερη θέση του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, πίσω από τον Προστ.

Ένα χρόνο μετά, το 1994 αντικατέστησε τον Προστ στη Γουίλιαμς και έχασε τη ζωή του στο Grand Prix του Σαν Μαρίνο τον Μάιο.