Θρίαμβος για Αλ Ατίγια και Μπεναβίδες στο ράλι Ντακάρ
i

Toyota/ ©Dakar.com

Θρίαμβος για Αλ Ατίγια και Μπεναβίδες στο ράλι Ντακάρ

Δημήτρης Μπαλής 12:42 - 15.01.2023 / Ανανεώθηκε: 08:47 - 16.01.2023

Πέμπτη νίκη για τον Καταριανό στα αυτοκίνητα, δεύτερη νίκη για τον Αργεντινό στις μοτοσυκλέτες.

Ένα ακόμα ράλι Ντακάρ ολοκληρώθηκε σήμερα. Στο πιο απαιτητικό ράλι του κόσμου, που διεξήχθη στα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας, ο Καταριανός Νάσερ Αλ Ατίγια, ήταν ο απόλυτος θριαμβευτής στα αυτοκίνητα, κάνοντας τα λιγότερα λάθη ή έχοντας υποστεί τις λιγότερες ζημιές. Οδηγώντας ένα Toyota, έφθασε πρώτος στον τερματισμό στο Dammam, ξεκινώντας, όπως όλοι, από το Sea Camp, την Πρωτοχρονιά.

Nasser Al Attiyah/ © Dakar.com

Διανύοντας 4.611 αγωνιστικά χιλιόμετρα, που αποτελούσαν τις 14 ειδικές διαδρομές του αγώνα, ο Αλ Ατίγια κέρδισε για 5η φορά στην καριέρα του το ράλι Ντακάρ, και 3η φορά με Toyota, έπειτα από το 2022 (Σ. Αραβία - Toyota), το 2019 (Περού - Toyota), το 2015 (Αργεντινή - Mini) και το 2011 (Αργεντινή – VW Touareg). 

Στη δεύτερη θέση, όπως και πέρυσι, τερμάτισε ο Σεμπαστιάν Λεμπ Hunter, όντας με διαφορά 1 ώρα και 20 δευτ. από τον Αλ Ατίγια. Ωστόσο, ο Γάλλος έκανε ρεκόρ με 6 συνεχείς κερδισμένες ειδικές διαδρομές (ισοφάρισε το ρεκόρ του Αρι Βάτανεν), προσπαθώντας να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και να ξεπεράσει τον Λούκας Μοράες, τον Βραζιλιάνο ρούκι του αγώνα, που οδήγησε ένα Toyota Hilux. Τελικά τον άφησε με 18 λεπτά διαφορά, στην τρίτη θέση του βάθρου.

Kevin Benavides/ © Dakar.com

Στις μοτοσυκλέτες, ο Κέβιν Μπεναβίδες με ΚΤΜ, επικράτησε τον Τόμπι Πράις, επίσης με ΚΤΜ. Ηταν η δεύτερη νίκη του Αργεντινού αναβάτη σε ράλι Ντακάρ, έπειτα από το 2021 (Σ. Αραβία – Honda), ο οποίος άφησε δεύτερο τον Αυστραλό με 43 δευτ. διαφορά. Τρίτος τερμάτισε ο Σκάιλερ Χόους με Husqvarna, όντας 5 λεπτά μακριά από τον Μπεναβίδες.

Στα φορτηγά, ο Ολλανδός Φαν Κάστερεν με Iveco, κέρδισε για πρώτη φορά στο ράλι Ντακάρ, επικρατώντας του Τσέχου Μάρτιν Μάτσικ, ενώ τρίτος ήταν ένας ακόμα Τσέχος, Γιάροσλαβ Βαλτρ με Tatra.

Van Kasteren/ © Dakar.com

Το Ράλι Ντακάρ, παλαιότερα γνωστό ως «άλι Παρίσι–Ντακάρ, ξεκίνησε το 1978 με την πρώτη διοργάνωση να ξεκινά από το Παρίσι και να καταλήγει στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Λόγω απειλών για την ασφάλεια του ράλι, στη Μαυριτανία, ακυρώθηκε η διοργάνωση του 2008, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε παρόμοια εδάφη στη Νότιο Αμερική, από το 2009 έως το 2019. Επέστρεψε στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού και από το 2020 διεξάγεται στην Αραβική Χερσόνησο και συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία.