Για την ΑΕΚ το επείγον είναι να ξαναβρεί καθαρό μυαλό και ισορροπίες

ΑΕΚ

i

ΑΕΚ/©Intime

Για την ΑΕΚ το επείγον είναι να ξαναβρεί καθαρό μυαλό και ισορροπίες

Κώστας Τσίλης 08:16 - 20.03.2023 / Ανανεώθηκε: 13:20 - 20.03.2023

Ως ματς - τελικό για την ΑΕΚ χαρακτήρισε ο Ματίας Αλμέιδα το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η προσέγγιση αυτή του Αργεντινού κόουτς εξηγεί εν πολλοίς και την εμφάνιση της «Ένωσης» το βράδυ της Κυριακής στην «Opap Arena».

Ο Ματίας Αλμέιδα είπε πως το ματς αυτό με τον Παναθηναϊκό ήταν ένας τελικός. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται μ’ αυτό τον τρόπο σ’ ένα παιχνίδι, το οποίο ούτε τυπικά, ούτε καν ουσιαστικά, δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Η ΑΕΚ δεν χάθηκε με την ισοπαλία και δεν θα χανόταν ακόμα και αν με κάποιο μαγικό τρόπο ο Παναθηναϊκός της έβαζε γκολ. Όμως αυτή η προσέγγιση του Αλμέιδα, εξηγεί ίσως πολλά απ’ όσα έδειξε η ΑΕΚ σ’ αυτό το ντέρμπι. Και κάποια εξ αυτών ήταν ουσιαστικά για πρώτη φορά.

Δεν νομίζω πως υπάρχει άλλο φετινό εντός έδρας παιχνίδι, που η ΑΕΚ να έβγαλε από το πρώτο λεπτό, μια τόσο μεγάλη νευρικότητα. Λες και κρινόντουσαν όλα σήμερα. Ακόμα και στο ντέρμπι της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια, που αν η ΑΕΚ έχανε όντως χανόταν γιατί έμενε δέκα βαθμούς πίσω από την κορυφή, τέτοια νευρικότητα και τέτοια έλλειψη καθαρού μυαλού δεν υπήρχε.

Μια ΑΕΚ που μας είχε συνηθίσει στην Φιλαδέλφεια να πατάει τον αντίπαλο, τώρα έδειχνε να αγχώνεται μήπως πατήσει το ίδιο της το πόδι και σκοντάψει. Δεν υπήρχε καθαρό μυαλό ούτε στις πιο εύκολες πάσες, αλλά ούτε και στις πιο μεγάλες ευκαιρίες. Είναι πολύ χαρακτηριστική θαρρώ η φάση του Ρότα στο πρώτο ημίχρονο, που τα κάνει όλα σωστά, βλέπει φάτσα μπροστά του τον Γκατσίνοβιτς στην μικρή περιοχή και αντί να του δώσει πάσα για να σκοράρει, δοκιμάζει άτσαλα και βιαστικά να τελειώσει την φάση.

Η ΑΕΚ φέτος δεν έδειχνε σχεδόν σε κανένα ματς ούτε νευρική, ούτε αγχωμένη, ούτε χωρίς καθαρό μυαλό. Ακόμα και σε παιχνίδια που της είχαν στραβώσει όπως στην Τούμπα. Τώρα μπήκε έτσι για να παίξει αυτό το ντέρμπι. Και φυσικά όταν σε τέτοιου είδους παιχνίδι δεν έχεις καθαρό μυαλό, δεν μπορείς επί της ουσίας ούτε να ελέγξεις τίποτα, ούτε να βγάλεις στο γήπεδο τίποτα απ’ όλα όσα έχεις σχεδιάσει. Είτε είναι σωστά, είτε όχι.

Επομένως δεν χρειάζονται και πολλές αναλύσεις. Το πρώτο που επείγει για την ΑΕΚ, είναι να καθαρίσει το μυαλό της. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να βρει τι ήταν αυτό που την θόλωσε. Ήταν η ήττα από τον Ολυμπιακό με τον τρόπο που ήρθε; Είναι η μεγάλη επιθυμία, που έχει φτάσει στα όρια της λαχτάρας, να πάρει αυτό το πρωτάθλημα; Είναι όλα αυτά μαζί; Σίγουρα η ΑΕΚ πρέπει να βρει τι έχει θολώσει το μυαλό της και την μεθοδικότητα και να το καθαρίσει.

Αλμέιδα: «Ο τέταρτος διαιτητής έλεγε ότι δεν καταλάβαινε τι συζητούσαν οι άλλοι τρεις, άρα γιατί να υπάρχει;»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

01:07 - 20.03.2023

Αλμέιδα: «Ο τέταρτος διαιτητής έλεγε ότι δεν καταλάβαινε τι συζητούσαν οι άλλοι τρεις, άρα γιατί να υπάρχει;»

Ο Ματίας Αλμέιδα, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, υποστήριξε πως ο Τάσος Σιδηρόπουλος δεν καταλάβαινε τη συζήταγαν οι άλλοι τρεις διαιτητές στη φάση του πέναλτι, κατά τη διάρκεια του ΑΕΚ - Παναθηναϊκός.

Επίσης επείγει για την ΑΕΚ να ξαναβρεί και τις αγωνιστικές της ισορροπίες. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Αλμέιδα ανακάτεψε πολλές φορές την τράπουλα και τίποτα δεν φαινόταν να λειτουργεί όπως πρέπει. Και όπως συνήθως λειτουργούσε μέχρι τώρα και έφερε την ΑΕΚ να είναι διεκδικήτρια του πρωταθλήματος. Προφανώς και έχει δημιουργήσει μεγάλη ανισορροπία η απουσία του Λιβάι. Πρώτου σκόρερ και πολύ κομβικού παίκτη. Αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό.

Το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει βγάλει σταδιακά σ’ αυτά τα δυο τελευταία παιχνίδια εκτός δημιουργικότητας τόσο τον Πινέδα, όσο και τον Γκατσίνοβιτς, είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσει άμεσα. Όπως και το γεγονός πως πρέπει η ΑΕΚ, στην επιστροφή από την διακοπή, να ξαναβάλει στο γήπεδο ένα από τα δυο επιτυχημένη αγωνιστικά μοντέλα της. Αυτό το πρώτου γύρου ή έστω αυτό του περασμένου Γενάρη και Φλεβάρη. Διότι μ’ αυτά ήρθε εως εδώ και χωρίς αυτά δεν μπορεί να προχωρήσει.

Χαμός στα αποδυτήρια: Λεκτική επίθεση του Σένκεφελντ στον Αλμέιδα καταγγέλλει η ΑΕΚ, που «φωνάζει» για τον Νταμπάνοβιτς
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

00:25 - 20.03.2023

Χαμός στα αποδυτήρια: Λεκτική επίθεση του Σένκεφελντ στον Αλμέιδα καταγγέλλει η ΑΕΚ, που «φωνάζει» για τον Νταμπάνοβιτς

Ένταση δημιουργήθηκε στα αποδυτήρια, στο τέλος του ντέρμπι της OPAP Arena. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΑΕΚ ο Σένκεφελντ επιτέθηκε φραστικά στον Αλμέιδα, ενώ έντονα είναι τα παράπονα της Ένωσης για τη φάση που ο Νταμπάνοβιτς πήρε πίσω το πέναλτι που αρχικά καταλόγισε πάνω στον Αραούχο.

Το ξαναγράφω και το υπογραμμίζω. Η ΑΕΚ δεν έχασε απολύτως τίποτα με την ισοπαλία. Εκτός ίσως από την ευκαιρία να κρατάει την τύχη της αποκλειστικά στα χέρια της μέχρι τέλους. Ότι έχει να διεκδικήσει πάντως, παραμένει μπροστά της. Για να το κάνει όμως, είναι πολύ προφανές πως θα πρέπει πρώτα να καθαρίσει το μυαλό της και να ξαναβρεί τις αγωνιστικές ισορροπίες της. Ίσως μέσα από τις σταθερές που είχε μέχρι τώρα ως ομάδα. Και έχει σημασία το γεγονός πως λόγω της διακοπής, έχει μπροστά της δυο εβδομάδες για να το καταφέρει.

Άφησα τελευταίο τον Νταμπάνοβιτς. Το τι διαιτητής είναι, το είχε δει από πρώτο χέρι η ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, όταν δεν απέβαλε τον Ντόη που γκρέμισε τον Πινέδα, γυρίζοντας την φάση πίσω για να δώσει φάουλ υπέρ της… ΑΕΚ. Ενώ το πεντακάθαρο πέναλτι στον Γκατσίνοβιτς, χρειάστηκε την βοήθεια του VAR για να το υποδείξει. Τώρα λοιπόν ξαναήρθε στην Φιλαδέλφεια και τα ξαναέκανε μαντάρα. Αυτή την φορά με το ματς στο 0-0 και όχι με 3-0 υπέρ της ΑΕΚ που κάλυψε τότε τα λάθη του. Τα έκανε μαντάρα με τις κάρτες ολούθε. Ναι, έπρεπε να δώσει δεύτερη κίτρινη στον Άμραμπατ, αλλά έπρεπε να έχει δώσει και έστω μια κίτρινη στον Κουρμπέλη και στον Πέρεθ.

Κανείς ποτέ δεν θα καταλάβει, πως γίνεται και άλλαξε την απόφαση του για το πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, χωρίς να πάει καν να το δει στο VAR. Και δεν πρόκειται να μας το εξηγήσει και ο ίδιος, καθότι επιμένει να τρελάνει όλη την Ελλάδα, λέγοντας πως ποτέ δεν έδωσε πέναλτι. Η αλλαγή δε της απόφασης, είναι για επιθετικό φάουλ του Σιμάνσκι. Μπορεί και να έγινε. Αν όμως δεχθούμε πως ο Πολωνός όντως έκανε επιθετικό, θα πρέπει και να πάμε πίσω στο ματς του Σεπτέμβρη στην Λεωφόρο, για να καταλογιστεί επιθετικό φάουλ στον Χατζισαφί αντί για χέρι και πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού. Διότι εκείνο ήταν πολύ πιο… σπρώξιμο απ’ αυτό του Σιμάνσκι.