Με σφραγίδα Μπαρτζώκα, ακόμα και... χωρίς Μπαρτζώκα!

Μπαρτζώκας & Ολυμπιακός

i

Μπαρτζώκας & Ολυμπιακός / © Sportal

Με σφραγίδα Μπαρτζώκα, ακόμα και... χωρίς Μπαρτζώκα!

Aχιλλέας Μαυροδόντης 23:08 - 21.03.2023 / Ανανεώθηκε: 10:58 - 22.03.2023

Ο Ολυμπιακός πέρασε από το Λαύριο παίζοντας το πιο ομαδικό μπάσκετ που θα μπορούσε και δείχνει πως η φιλοσοφία του κόουτς Μπαρτζώκα έχει γίνει 100% κτήμα των παικτών. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα από παιχνίδια σαν αυτό με το Λαύριο; Καλή ερώτηση και η απάντηση είναι πως ναι, μπορούν και είναι και σημαντικά. 

Ο Ολυμπιακός, ακόμα και χωρίς τον Γιώργο Μπαρτζώκα, έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα στην επίθεση, κυκλοφόρησε ιδανικά τη μπάλα και έβγαλε πολλά ελεύθερα σουτ από μακριά, σουτάρωντας μάλιστα και με εξαιρετικά ποσοστά (16-35), φτάνοντας σε μια σημαντική νίκη. Παράλληλα, έδειξε πως παραμένει η κορυφαία ομάδα της χώρας, με το σερί να ανεβαίνει στο 19/19 για φέτος στο πρωτάθλημα (24/24 μαζί με τα του Κυπέλλου και του Σούπερ Καπ) και στο 52/52 από τον Νοέμβριο του 21. Με λίγα λόγια, έπαιξε το μπάσκετ του Μπαρτζώκα στον απόλυτο βαθμό, χωρίς τον Μπαρτζώκα στον πάγκο! 

Βέβαια για γίνει αυτό, χρειάστηκαν για ακόμα ένα παιχνίδι οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί του, ο Κώστας Σλούκας και ο Τόμας Ουόκαπ. Καθαρό μυαλό, σωστές αποστάσεις, άψογες επιλογές και κάπως έτσι οι δύο τους είχαν τις 12 από τις 35 ασίστ του Ολυμπιακού, Συνολικά, το εν λόγο ματς με το Λαύριο ήταν η χαρά της ομαδικότητας, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως μόνο ο Μπλακ δεν είχε ασίστ, ο οποίος είναι πεντάρι που κυρίως εκτελεί. Από εκεί και πέρα όλοι είχαν από 1 μέχρι 8, ενώ ο σταρ των Πειραιωτών, Σάσα Βεζένκοφ, είχε 4, καθώς σε όλα τα νταμπλ τιμ των αντιπάλων ήξερε τι να κάνει τη μπάλα. 

Σημαντική επίσης η αντίδραση του Βεζένκοφ μετά το κακό ντέρμπι. Θα πει κανείς «μα μπορούμε να συγκρίνουμε τον Παναθηναϊκό με το Λαύριο;;« Σαφώς και όχι, όμως το να εκτελείς σωστά και να μην αφήνεις τίποτα να σε ρίχνει, είναι δείγμα μεγάλου παίκτη. Εντάξει, όλοι ξέρετε πως πρόκειται για τον κορυφαίο στην Ευρώπη, όμως και οι κορυφαίοι έχουν κακές βραδιές. Το ότι δεν επέτρεψε στην βραδιά να γίνει εβδομάδα, μήνας, χρόνος, είναι σημαντικό και δείχνει την ποιότητα και τον χαρακτήρα του. 

Σε ό,τι έχει να κάνει από την άλλη με τον Κώστα Σλούκα, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο αισιόδοξα. Στο ντέρμπι δεν ήταν στην τοπ κατάστασή του, όμως με το Λαύριο έδειξε τη ποιότητά του και το πιο βασικό, έδειξε πως ο τραυματισμός είναι μια μακρινή ανάμνηση. 

Η συνέχεια για τον Ολυμπιακό δεν είναι εύκολη. Η παρτίζαν θέλει να πάρει εκδίκηση για το πρώτο γύρο, ενώ θέλει να πλασαριστεί και ακόμα πιο μέσα στην οκτάδα. Ο Ολυμπιακός λοιπόν, είτε έχει τον Μπαρτζώκα, είτε όχι (θα ξέρουμε την Τετάρτη τι και πώς), καλείται να είναι το ίδιο σοβαρός και να πάρει ακόμα ένα μεγάλο εκτός έδρας αποτέλεσμα, που άλλωστε φέτος τα πηγαίνει περίφημα. 

Σε λίγες ημέρες θα είμαστε και πάλι εδώ να τα πούμε για το τι είδαμε στο Βελιγράδι. Μέχρι τότε υπομονή και δεν χρειάζεται κανείς να ασχολείται με τα ονόματα που βγαίνουν από το εξωτερικό. Όταν έρθει η ώρα των μεταγραφών θα τα συζητήσουμε όλα. Τώρα έχει τρέξιμο και ολοταχώς για τους τίτλους. 

ΥΓ. Το 19/19 δεν το λες και άσχημο. Ούτε και το 52/52.

ΥΓ2. Μην νομίζετε πως ο κόουτς Παππάς είναι τυχαίος. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον έχει στο πλευρό του εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι παίκτες τον γνωρίζουν, τον εμπιστεύονται και το πλάνο της ομάδας παραμένει το ίδιο. Οπότε, ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν μπορεί να πάει στο Βελιγράδι, ο Παππάς μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σε πολύ καλό επίπεδο. 

ΥΓ3. Υπέροχη η δουλειά που έχει κάνει ο Γιώργος Λιμνιάτης μαζί με τον Σάββα Συμεωνίδη στο Λαύριο. Δεν είναι εύκολο να παρουσιάσεις τόσο καλό σύνολο με τόσο λίγες ημέρες εργασίας. Εκείνοι όμως το έχουν καταφέρει και τους αξίζουν συγχαρητήρια. 

ΥΓ4. Μια νίκη μακριά από την τετράδα ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη της Αρμάνι επί της Φενέρμπαχτσε. Δικαίωση όλου του μπάσκετ και της εικόνας των Ερυθρόλευκων μέσα στη σεζόν. Τώρα μένει να δούμε και τον αντίπαλο των Ερυθρόλευκων…