Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι «κανονιέρηδες» θέλουν ρεβάνς για την ήττα του πρώτου γύρου - Το απόλυτο κρας τεστ
i

Αλμπέρ Σαμπί Λοκονγκά & Μπρούνο Φερνάντες/©Photo by Shaun Botterill/Getty Images/Ideal Images

Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι «κανονιέρηδες» θέλουν ρεβάνς για την ήττα του πρώτου γύρου - Το απόλυτο κρας τεστ

Κώστας Τόπας 12:00 - 22.01.2023 / Ανανεώθηκε: 12:24 - 22.01.2023

Στο «Έμιρεϊτς» η πρωτοπόρος Άρσεναλ υποδέχεται την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (22/01, 18:30), τη μοναδική ομάδα από την οποία έχει ηττηθεί με 3-1 στο ματς του πρώτου γύρου στο «Ολντ Τράφορντ». Η σύγκριση θέση με θέση των δύο αντιπάλων.

Τόσο η Άρσεναλ όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα κυνηγήσουν το τρίποντο. Η γηπεδούχος για να ξεφύγει κι άλλο στη βαθμολογία και η ομάδα του Έρικ τεν Χαχ για να μειώσει στους πέντε βαθμούς τη διαφορά τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Μπορεί ο κάθε σύλλογος στην Αγγλία να έχει τον δικό του μισητό αντίπαλο μέσα στην ιστορία, όμως μέσα στη δεκαετία των ’90, το απόλυτο ντέρμπι στο Νησί δεν ήταν άλλο από το Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή το αντίθετο. Όπως και να ‘χει, οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αφού οι δύο ομάδες είναι οι κορυφαίες από τότε που υπάρχει η Premier League, έχοντας τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη. Φέτος, οι «κανονιέρηδες» καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου στο τέλος να παραμείνουν στην κορυφή και να αναδειχθούν πρωταθλητές Αγγλίας. Σήμερα, απολαμβάνουν τη μοναξιά στην πρώτη θέση, έχοντας συγκεντρώσει 47 βαθμούς και στο +5 από την δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι. 

Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα υποδέχεται την Κυριακή (21/01, 18:30) την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης με 39 βαθμούς και στο -8 από την Άρσεναλ. Το μαγικό «ραβδάκι» του Έρικ Τεν Χαχ έχει κάνει θαύματα στους «κόκκινους διαβόλους», οι οποίοι παραμένουν αήττητοι από τις 10 Νοεμβρίου, μετρώντας εννέα νίκες και μία ισοπαλία σε όλες τις διοργανώσεις.

Αυτό το ντέρμπι θα είναι ξεχωριστό για αρκετούς λόγους. Η ιστορία των αναμετρήσεων δείχνει πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι το «αφεντικό», έχοντας 26 νίκες, έναντι 17 της Άρσεναλ. Ακόμα κι εκτός έδρας η ομάδα του Μάντσεστερ έχει καταφέρει να φύγει οκτώ φορές με τους τρεις βαθμούς, σε αντίθεση με τους Λονδρέζους οι οποίοι μετράνε 13 νίκες στο «Έμιρεϊτς».

Το SPORTAL επιχειρεί να... σκανάρει τις ενδεκάδες με τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν οι δυο ομάδες, συγκρίνοντας ανά θέση τους 22 ποδοσφαιριστές.

Ο 24χρονος Άγγλος κίπερ έχει αποδειχθεί φύλακας άγγελος της Άρσεναλ τη φετινή σεζόν. Οι «κανονιέρηδες» θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι με την απόφασή τους να δαπανήσουν 28 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2021. Φέτος είναι ο βασικός πορτιέρε της ομάδας του, έχοντας 20 συμμετοχές και κρατώντας εννέα φορές ανέπαφη την εστία του. Στο πρόσφατο ντέρμπι με την Τότεναμ, ο Ράμσντεϊλ είχε απάντηση και στις επτά τελικές που έγιναν προς το στόχο από τα «σπιρούνια», με τα xGoals μάλιστα να φτάνουν στα 2.41! Από την άλλη ο Νταβίντ Ντε Χέα δεν διανύει και τις καλύτερες ημέρες στο Μάντσεστερ. Ναι μεν έχει γάντια βασικού, όμως έχει δει 12 φορές την εστία του να παραβιάζεται. Στο τέλος της σεζόν ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του με τους «κόκκινους διαβόλους και δεν αποκλείεται να μείνει ελεύθερος μετά από 12 χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η μεταγραφή του Γουάιτ στΣαλίμην Άρσεναλ το περασμένο καλοκαίρι, σήκωσε αρκετή κουβέντα. Το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του θεωρήθηκε από πολλούς υπερβολικό. Η αλήθεια είναι πως τα 58 εκατομμύρια ευρώ που βγήκαν από ταμείο της ομάδας ήταν αρκετά χρήματα για έναν παίκτη με μόλις μία καλή σεζόν στην Premier League. Λίγους μήνες μετά, ο μόνος λόγος που συζητιέται ο 24χρονος Άγγλος, είναι οι εξαιρετικές εμφανίσεις του μέσα στο γήπεδο. Εμφανίσεις που ανεβάζουν επίπεδο την Άρσεναλ στα μετόπισθεν. Από την άλλη ο Λουκ Σο βρίσκεται χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα 27 του χρόνια, ο Άγγλος μπακ, υπό την καθοδήγηση του Έρικ Τεν Χαχ έχει αναγεννηθεί κι αποτελεί από τους βασικούς παίκτες στην αμυντική γραμμή των «κόκκινων διαβόλων».

Ο Σαλίμπα ανήκει στην Άρσεναλ από το 2019, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια προκειμένου να βρει χρόνο συμμετοχής με την πρώτη ομάδα. Ο Σαλίμπα μετακινήθηκε στην Άρσεναλ το 2019 έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ από τη Σεντ-Ετιέν, στην οποία παρέμεινε ως δανεικός αμέσως μετά τη συμφωνία με τους Λονδρέζους. Φέτος βρίσκεται στις βασικές επιλογές του Μικέλ Αρτέτα, έχοντας αγωνιστεί σε 18 αγώνες ως βασικός με απολογισμό μάλιστα δύο τέρματα και μία ασίστ. Από την άλλη, όσον αφορά τον Λισάντρο Μαρτίνες ο Αργεντινός διανύει το 24ο έτος της ηλικίας του κι έχει καταφέρει όσα άλλοι απλά ονειρεύονται. Στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής με την Αργεντινή του Μέσι, την ίδια περίοδο που αποτέλεσε βασικό αρωγό στην εδραίωση του «Αίαντα» στον θρόνο του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 2022 αποκτήθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 57,37 εκατομμυρίων ευρώ κι έκτοτε έχει καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Άρσεναλ επέκτεινε το συμβόλαιο του Γκαμπριέλ Μαγκαλάες έως το 2027. Ο Βραζιλιάνος στόπερ αποκτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τη Λιλ κι εξελίχθηκε σε βασικό κι αναντικατάστατο στέλεχος της λονδρέζικης ομάδας, μετρώντας 81 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Από την άλλη ο Ράφαελ Βαράν, ο οποίος μετακόμισε στο «Θέατρο των ονείρων» το καλοκαίρι από τη Μαδρίτη και την Ρεάλ ταλαιπωρήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τραυματισμούς, μένοντας εκτός δράσης για αρκετό διάστημα. Ωστόσο, σήμερα βρίσκεται στις οδηγίες του Έρικ Τεν Χαχ και αναμένεται να ξεκινήσει στο βασικό σχήμα κόντρα στην Άρσεναλ. Ο Πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική ομάδα της Γαλλίας για το 2018 μετράει 14 συμμετοχές έως τώρα.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφής περιόδου, η Άρσεναλ προχώρησε σε μία εξαιρετική κίνηση, καθώς έκανε δικό της τον 25χρονο Ουκρανό, με ευχέρεια τόσο στην θέση του αριστερού οπισθοφύλακα όσο και του κεντρικού μέσου. Στο πλευρό των «πολιτών» αγωνίστηκε από το 2017, σημειώνοντας 127 συμμετοχές και κατακτώντας τέσσερις φορές την Premier League. Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος για να τον κάνουν δικό τους οι Λονδρέζοι δαπάνησαν 35 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, ο Άαρον Γουάν-Μπισάκα έγινε γνωστός στη σεζόν 2018-19, παίζοντας στα 35 από τα 38 ματς της Premier League. Στην Γιουνάιτεντ αφίχθη τον Ιούλιο του 2019. Μπορεί στην αρχή εκείνης της χρονιάς να είχε ξεκινήσει δυναμικά, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η πορεία του είναι καθοδική. Ο Έρικ Τεχ Χαχ πάντως πιστεύει στις δυνατότητες του κι αναμένεται να του δώσει φανέλα βασικού στο ντέρμπι με τους «κανονιέρηδες.

Στο πρώτο εξάμηνο του στο Λονδίνο, ο Μάρτιν Όντεγκααρντ πρόλαβε να γράψει 20 συμμετοχές, δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ σε Premier League και Europa League κι αυτό έκανε τον Αρτέτα να τον θέλει ως μόνιμο κάτοικο Λονδίνου. Η πρώτη ολόκληρη σεζόν του βρήκε την Αρσεναλ χωρίς Ευρώπη και τον ίδιο να αγωνίζεται στα 36/38 παιχνίδια της Premier League με επτά γκολ και τέσσερις ασίστ. Ο Νορβηγός έδειχνε να ωριμάζει όλο και περισσότερο και έγινε βασικό γρανάζι στη μηχανή του Αρτέρα. Φέτος μετράει 17 συμμετοχές, 11 γκολ και πέντε ασίστ. Ο Έρικσεν από την πλευρά του επέστρεψε στην Premier League, μετά την επταετή του παρουσία στην Τότεναμ και σήμερα αποτελεί βασικό στέλεχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας καταγράψει 18 συμμετοχές με απολογισμό ένα τέρμα και επτά ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2020 και μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το μεταγραφικό παράθυρο στη LaLiga, εκπρόσωποι της Άρσεναλ μπήκαν στα αρχηγεία της Ατλέτικο Μαδρίτης και ενεργοποίησαν το buy out του Τόμας Παρτέι (50 εκατομμύρια ευρώ). Ο 29χρονος Γκανέζος μέσος μετράει 78 συμμετοχές, τέσσερα τέρματα και ισάριθμες ασίστ με τα χρώματα της Άρσεναλ. Ο Φρεντ αποτελεί παλαιά «καραβάνα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βραζιλιάνος μέσος γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εστί ντέρμπι με την Άρσεναλ. Με τον Έρικ Τεν Χαχ φέτος δείχνει «αναγεννημένος», μετρώντας 16 συμμετοχές και δύο τέρματα.

Ενας ακόμη ποδοσφαιριστής που γνωρίζει πολύ καλά από ντέρμπι. Με το πάθος και τον τσαμπουκά του, ο Γρανίτ Τσάκα συγκεντρώνει πάντα τα φώτα πάνω του. Είτε για καλό είτε για κακό λόγο. Φοράει το περιβραχιόνιο της Άρσεναλ, αγωνιζόμενος στο Λονδίνο από του 2016. Με τους «κανονιέρηδες» μετράει 275 συμμετοχές τις περισσότερες στην καριέρα του, έχοντας απολογισμό 18 τέρματα και 26 ασίστ. Από την άλλη, ο Μπρούνο Φερνάντες ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο από την πρώτη ημέρα που φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Να πάρει στις πλάτες του την ομάδα και να την οδηγήσει στη δόξα. Εως έναν βαθμό τα έχει καταφέρει, ωστόσο ο Έρικ Τεν Χαχ θεωρεί πως ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός μπορεί να βγάλει ακόμα περισσότερα θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Μέχρι σήμερα ο 28χρονος Πορτογάλος μετράει 153 συμμετοχές, με απολογισμό 55 γκολ και 44 ασίστ!

Ο Μποκάγιο Σάκα αποτελεί ένα από τα αξιοθαύμαστα πρότζεκτ της Άρσεναλ. Από τις Ακαδημίες των «κανονιέρηδων», ο 21χρονος Άγγλος μεσοεπιθετικός έχει καταφέρει να κερδίσει φανέλα βασικού με την πρώτη ομάδα και σήμερα να θεωρείται εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σάκα σκόραρε για τρίτη σερί Boxing Day, όντας ο πρώτος που καταφέρνει κάτι τέτοιο μετά τον Τιερί Ανρί και η ψυχολογία της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα ανέβηκε στα ύψη. Στην αντίπερα όχθη, ο Μάρκους Ράσφορντ σπάει κάθε κοντέρ τη φετινή σεζόν. Το απέδειξε άλλωστε στο ντέρμπι του Μάντσεστερ με την Σίτι. Εκεί όπου είχε το υψηλότερο xG με 0.38, τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες (4), τις περισσότερες επαφές στην αντίπαλη περιοχή (3), τα περισσότερα σουτ από κάθε άλλον παίκτη του γηπέδου (2), τα περισσότερα σουτ στον στόχο (2) και τέλος τα περισσότερα τάκλιν (2) από οποιονδήποτε άλλον στον αγωνιστικό χώρο του «Ολντ Τράφορντ». Πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ράσφορντ σκόραρε κάθε 129,5 λεπτά. Τώρα, αντί αυτού, χρειάζεται μόνο 47.3! Ο Ράσφορντ έκανε το «Ολντ Τράφορντ» «οχυρό». Μετράει 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, έχει ήδη τριπλασιάσει τα πέντε γκολ που πέτυχε την περασμένη σεζόν και φυσικά είναι ο πρώτος σκόρερ της Γιουνάιτεντ.

Από το ξεκίνημα της περασμένης αγωνιστικής περιόδου ο Ενκέτια έχει πετύχει 17 γκολ σε 25 αναμετρήσεις και όσο λείπει ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του καλύπτοντας τη θέση του Βραζιλιάνου. Σε επίπεδο κ-18 είχε 15 τέρματα σε 16 ματς, ενώ σκόραρε 12 φορές σε 26 αναμετρήσεις με το τμήμα κ-23. Από την άλλη λίγο πριν το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την απόκτηση του Άντονι, από τον Άγιαξ, έναντι 95 εκατομμυρίων ευρώ! Εως τώρα ο 22χρονος Βραζιλιάνος έχει αγωνιστεί σε 10 αγώνες έχοντας πετύχει τρία τέρματα. Σαφέστατα, ο Έρικ Τεν Χαχ περιμένει περισσότερα πράγματα από τον Άντονι, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στον «Αίαντα».

Ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι προσφέρει την νεανική ορμή και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα στο παιχνίδι. Βραζιλιάνος, γαρ. Και φυσικά σκοράρει. Φέτος μετράει 18 συμμετοχές, με απολογισμό επτά τέρματα και τρεις ασίστ. Συνολικά έχει καταγράψει 104 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 23 γκολ και 15 ασίστ, ενώ αποτελεί προϊόν της ακαδημίας των Λονδρέζων. Στην αντίπερα όχθη, ο Βάουτ Βέχορστ αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού στο ντέρμπι με την Άρσεναλ. Η Γιουνάιτεντ κατέβαλε το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ απευθείας στην Μπεσίκτας και όχι στην Μπέρνλι για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του για το υπόλοιπο της σεζόν. Εκανε το ντεμπούτο του στις 18 Ιανουαρίου, αγωνιζόμενος για 69 λεπτά κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας. Στο ντέρμπι με την Σίτι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, αλλά όπως δείχνουν θα πάρει για πρώτη φορά φανέλα βασικού στο μεγάλο παιχνίδι με τους «κανονιέρηδες». Με την Μπεσίκτας, ο 30χρονος στράικερ είχε εννέα γκολ και τέσσερις ασίστ.