Τι άλλαξε στην ΑΕΚ από την τελευταία συνάντηση με τον Άγιαξ και το εντός έδρας «παρελθόν» με ολλανδικές ομάδες

Γαλανόπουλος - Φαν Ντε Μπεκ

i

©intime

Τι άλλαξε στην ΑΕΚ από την τελευταία συνάντηση με τον Άγιαξ και το εντός έδρας «παρελθόν» με ολλανδικές ομάδες

Κωνσταντίνος Ζήκος 14:57 - 04.10.2023 / Ανανεώθηκε: 14:57 - 04.10.2023

Η ΑΕΚ αναμένεται να υποδεχτεί τον Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια και την Opap Arena, για τη 2η αγωνιστική του UEFA Europa League και το Sportal σας θυμίζει την τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων, αλλά και τα αποτελέσματα των «κιτρινόμαυρων» απέναντι σε ολλανδικές ομάδες σε ελληνικό έδαφος.

Η ΑΕΚ αφήνει στην άκρη την ήττα από τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα και στρέφει το βλέμμα της στο πολύ σημαντικό, αλλά και δύσκολο, παιχνίδι με τον Άγιαξ για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του UEFA Europa League.

Oι δύο ομάδες, έχουν βρεθεί στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν τους, αντιμέτωπες και πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2018-2019. Η διαφορά είναι ότι τότε, μονομαχούσαν για τους ομίλους του Champions League. Τότε μάλιστα, το μεταξύ τους παιχνίδι ήταν και αυτό που άνοιγε την αυλαία της φάσης των ομίλων και αποτελούσε την πρεμιέρα τους στον όμιλο.

Το πρώτο λοιπόν παιχνίδι, έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ, εκεί όπου ο Άγιαξ κυριάρχησε απόλυτα και επέβαλε την ΑΕΚ στην ήττα με το τελικό 3-0. Από εκείνη την ομάδα του «Αίαντα» δεν υπάρχει κάποιος παίκτης ακόμα στο σημερινό ρόστερ. Αντίθετα, για την ΑΕΚ, τρεις παίκτες φορούν ακόμα τα «κιτρινόμαυρα». Αυτοί είναι οι Μάνταλος, Γαλανόπουλος και ο Έκι Πόνσε.

Oι ενδεκάδες του αγώνα Άγιαξ - ΑΕΚ 3-0:
Άγιαξ(4-2-3-1): Ονάνα, Μπλιντ, Φ,Ντε Γιονγκ, Μαζραουί, Ταλιαφίκο, Σένε, Έιτινγκ, Νέρες, Ζίγες, Τάντιτς, Χούντελαρ

ΑΕΚ(4-2-3-1): Μπάρκας, Τσόσιτς, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μπακάκης, Μάνταλος, Κλοναρίδης, Πόνσε

Οι δύο ομάδες έδωσαν το δεύτερο τους παιχνίδι στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ στις 27 Νοεμβρίου του 2018. Η ΑΕΚ έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι μέχρι το 67ο λεπτό, όταν και έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Λιβάγια. Ο Κροάτης έκανε χέρι μέσα στη περιοχή και το... κακό, ήταν διπλό για την Ένωση. Ο Άγιαξ σκόραρε με πέναλτι του Τάντις, ο οποίος τέσσερα λεπτά αργότερα, διπλασίασε τα τέρματα του, δίνοντας τη νίκη στους Ολλανδούς με 2-0.

Οι ενδεκάδες του αγώνα ΑΕΚ - Άγιαξ 0-2:
AEK(3-5-2): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Άλεφ, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Γκάλο, Χουλτ, Πόνσε, Λιβάγια

Άγιαξ(4-3-3): Oνάνα, Μαζραουί, Βέμπερ, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, Σένε, Φ.Ντε Γιονγκ, Φαν Ντε Μπεκ, Νέρες, Τάντιτς, Ντόλμπεργκ

Τα εντός έδρας αποτελέσματα της ΑΕΚ απέναντι σε ολλανδικές ομάδες:

2/9/1970: AEK - ΤΒΕΝΤΕ 0-1 για το FAIRS CUP
21/10/1992: AEK - Αϊντχόφεν 1-0 για τον 2ο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League
28/9/1994: AEK - Άγιαξ 1-2 για τον 4ο όμιλο του UEFA Champions League
29/9/1998: AEK - Φίτεσε 3-3 για τον 1ο προκριματικό γύρου του Κυπέλλου UEFA
21/10/2003: AEK - Aϊντχόφεν 0-1 για τον 3ο όμιλο του UEFA Champions League

Όπως φαίνεται λοιπόν, η ΑΕΚ έχει υποδεχτεί στην έδρα της πέντε φορές κάποια ολλανδική ομάδα, έχοντας απολογισμό μιας νίκης, μιας ισοπαλίας και τριών ηττών. Στο παιχνίδι της Πέμπτης(5/10) απέναντι στον Άγιαξ, η Ένωση θα προσπαθήσει να πάρει την μεγάλη νίκη, που θα της δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα για να συνεχίσει να αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά κύπελλα και από τη νέα χρονιά.

Πρώτη ήττα της ΑΕΚ μετά από 204 ημέρες
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:48 - 02.10.2023

Πρώτη ήττα της ΑΕΚ μετά από 204 ημέρες

Η ΑΕΚ ηττήθηκε για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα, με τον ΟΦΗ να της «κλέβει» το τρίποντο στο «Γεντί Κουλέ». Αυτή ήταν και η πρώτη απώλεια της Ένωσης από τον Μάρτιο του 2023, διατηρώντας το αήττητο σερί της για σχεδόν πέντε μήνες.

Ο απολογισμός όμως, όσον αφορά τα παιχνίδια με ολλανδικές στο σύνολο τους, ο απολογισμός της ΑΕΚ είναι τραγικός, αφού σε 12 παιχνίδια, έχει μόλις μια νίκη, μια ισοπαλία και... 10 ήττες.