Ο φονικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη και ο θάνατος της Βέμπο: Τι έγινε την τελευταία φορά που η ΑΕΚ έκανε το νταμπλ (vids)

Σεισμός στη Θεσσαλονίκη

Ο φονικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη και ο θάνατος της Βέμπο: Τι έγινε την τελευταία φορά που η ΑΕΚ έκανε το νταμπλ (vids)

Κώστας Τόπας 09:47 - 16.05.2023 / Ανανεώθηκε: 10:27 - 16.05.2023

Η ΑΕΚ έχει την ευκαιρία να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδος και να ολοκληρώσει το νταμπλ στις 24 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό στον Βόλο, κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το Sportal θυμάται τι γινόταν στον κόσμο την τελευταία φορά που η Ένωση κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο σε μία χρονιά.

Η ΑΕΚ κατέκτησε το 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας, το πρώτο στην επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την Κυριακή (14/05) η Ένωση πανηγύρισε τον τίτλο σε ένα γιορτινό κλίμα στην «OPAP Arena» εντός κι εκτός αυτής, επικρατώντας του Βόλου 4-0. Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα και Σιμάσνκι χρίστηκαν οι σκόρερ για τους «κιτρινόμαυρους».

Μετά από πολύ καιρό ο Ματίας Αλμέιδα έδωσε στους ποδοσφαιριστές χρόνο για ξεκούραση, μέχρι να ξεκινήσει η προετοιμασία για τον τελικό του κυπέλλου στις 24 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό στον Βόλο, κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Έπειτα από πολλές παλινωδίες και μπρος - πίσω, οι δύο Δικέφαλοι θα αναμετρηθούν για το δεύτερο τη τάξει τρόπαιο στο γήπεδο που αναφέρει η προκήρυξη της διοργάνωσης. Να τονιστεί φυσικά πως δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στις εξέδρες, παρά μόνο θα δοθούν ορισμένες προσκλήσεις.

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει και το Κύπελλο Ελλάδος και να ολοκληρώσει τη φετινή σεζόν με τον καλύτερο τρόπο. Δηλαδή το νταμπλ. Κάτι που έχει να συμβεί από το μακρινό 1978. Εκτοτε έχουν περάσει 45 ολόκληρα χρόνια, χωρίς η Ένωση να πετυχαίνει τον συγκεκριμένο στόχο, όμως την επόμενη Τετάρτη (24/05) το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα θα παλέψει για να προσθέσει στην τροπαιοθήκη της και το Κύπελλο Ελλάδος.

Το τελευταίο νταμπλ της ΑΕΚ

Στις 4 Ιουνίου 1978, η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς, του Παπαϊωάννου και του Μαύρου έκανε το νταμπλ για δεύτερη και τελευταία φορά στην ιστορία της. Ήταν η καλύτερη ομάδα εκείνη την εποχή και είχε τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Στον τελικό του σταδίου Καραϊσκάκη, επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί κόντρα στον ΠΑΟΚ. Με γκολ που πέτυχαν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στο 56' και ο Θωμάς Μαύρος στο 80' (έπειτα από εξαιρετική ενέργεια και πάσα του Ντούσκο), η «Ένωση» νίκησε με 2-0 και έκανε το νταμπλ. Το δεύτερο στην ιστορία της, ύστερα από το μακρινό 1939.

Αξίζει όμως να δούμε πώς ήταν ο κόσμος όταν η ΑΕΚ κατέκτησε τελευταία φορά πρωτάθλημα και Κύπελλο.

1 Ιανουαρίου - Boeing 747 της Air India συντρίβεται στη θάλασσα ανοιχτά των ακτών της Μουμπάι, εξαιτίας βλάβης οργάνου και αποπροσανατολισμού των πιλότων, σκοτώνοντας 213 άτομα.

2 Ιανουαρίου - Κατόπιν διαταγής του Μουχάμαντ Ζία-Ουλ-Χακ, παραστρατιωτικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Μουλτάν του Πακιστάν.

• 11 Μαρτίου - Πέθανε η Σοφία Βέμπο. Αφησε την τελευταία της πνοή στα 68 της, στις 11 Μαρτίου του 1978. Η κηδεία της μετατράπηκε σε συλλαλητήριο. Η συνεισφορά της στο θέατρο και τη μουσική της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά όλοι τη θυμούνται για ως την «τραγουδίστρια της νίκης», εκείνη που με τη φωνή της έδωσε κουράγιο και ενίσχυσε το φρόνημα των Ελλήνων για να γράψουν το έπος της Αλβανίας.

• 14 Μαρτίου - Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εισβάλλουν και καταλαμβάνουν τον νότιο Λίβανο.

• 10 Μαΐου - Η Λίβερπουλ νικά με σκορ 1-0 την Βελγική Κλαμπ Μπρυζ στο Στάδιο Γουέμπλεϊ και στέφεται για 2η συνεχόμενη φορά τροπαιούχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

• 20 Ιουνίου - Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά τη Θεσσαλονίκη, με απολογισμό 49 νεκρούς, 220 τραυματίες και χιλιάδες άστεγοι! Είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Σημειώθηκαν επίσης σοβαρές ζημιές σε ιστορικούς χώρους της πόλης όπως η Ροτόντα, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η Εκκλησία της Αχειροποίητου. Ενα πολυώροφο κτίριο κατέρρευσε, περισσότερα από 5.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και πάνω από 1000 κατεδαφίστηκαν. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση της οκταώροφης πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου: 29 από τους ενοίκους της βρήκαν τραγικό θάνατο ενώ οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Το οικονομικό μέγεθος της καταστροφής ξεπέρασε τα τέσσερα δισ. με σημερινές τιμές!

27 Νοεμβρίου - Δολοφονούνται στο Σαν Φρανσίσκο ο δήμαρχος της πόλης Τζορτζ Μασκόνι και ο ανοιχτά γκέι δημοτικός σύμβουλος Χάρβεϊ Μιλκ από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Νταν Γουάιτ.

• 27 Νοεμβρίου - Ιδρύεται στην Τουρκία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

• 27 Δεκεμβρίου - Ισπανική Μεταπολίτευση: Η Ισπανία γίνεται δημοκρατία μετά από 40 χρόνια φασιστικής δικτατορίας.