Έξι πέναλτι, δύο κόκκινες κάρτες και τα ατομικά λάθη κοστίζουν στην ΑΕΚ της Ευρώπης

ΑΕΚ

Έξι πέναλτι, δύο κόκκινες κάρτες και τα ατομικά λάθη κοστίζουν στην ΑΕΚ της Ευρώπης

Στέλιος Βαρδάκης • 20:52 - 01.12.2023 / Ανανεώθηκε: 20:52 - 01.12.2023

Η ΑΕΚ έχει καταφέρει να παρουσιάσει μία πολύ ανταγωνιστική εικόνα σχεδόν σε όλα της τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο απολογισμός των 4 βαθμών σε έναν όμιλο φωτιά στο Europa League δεν είναι άσχημος αλλά θα μπορούσε σίγουρα να είναι καλύτερος εάν η ίδια η ΑΕΚ δεν είχε υποπέσει σε παραβάσεις 6 πέναλτι και 2 κόκκινων καρτών.

Η ΑΕΚ υποδέχθηκε στην «OPAP Arena» την Μπράιτον, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής για το Europa League. Οι «γλάροι» κατάφεραν να φύγουν με το διπλό από την Ελλάδα (0-1), χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ζοάο Πέδρο, ενώ η Ένωση ολοκλήρωσε το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Γκατσίνοβιτς.

Στο 52' ο Ζοάο Πέδρο μετά από προσωπική ενέργεια κέρδισε πέναλτι που δόθηκε μέσω VAR και το εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος. Αυτό ήταν μάλιστα το τρίτο γκολ του Βραζιλιάνου επιθετικού με πέναλτι που σκοράρει απέναντι στην Ένωση. Στο 65' ο Γκατσίνοβιτς είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα πάνω στον Βέλτμαν.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, πάντως, που η ομάδα του Αλμέιδα είδε να της «στραβώνει» έτσι παιχνίδι στην Ευρώπη. Είχε συμβεί σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της στον όμιλο, αφού σε πέντε αγωνιστικές έχει δώσει την ευκαιρία στον αντίπαλό της να εκτελέσει πέναλτι έξι φορές(!), ενώ έχει δεχθεί δύο φορές κόκκινη κάρτα.

Συγκεκριμένα, στο ματς της 1ης αγωνιστικής, όπου η ΑΕΚ σόκαρε την Ευρώπη κερδίζοντας με 3-2 την Μπράιτον μέσα στο AMEX Stadium, τα δύο γκολ που δέχθηκε η ελληνική ομάδα ήταν με πέναλτι. Στο 27' ο Ζοάο Πέδρο βρέθηκε μέσα στην περιοχή, έκανε την ντρίπλα και βρέθηκε στο έδαφος έπειτα από μαρκάρισμα του Χατζισαφί. Ο διαιτητής της αναμέτρησης αν και αρχικά θεώρησε ότι δεν υπάρχει παράβαση, μετά από παρέμβαση του VAR έδειξε το σημείο της άσπρης βούλας. Ο ίδιος παίκτης που κέρδισε το πέναλτι ευστόχησε για να ισοφαρίσει σε 1-1 για την Μπράιτον.

Στο 64' και ενώ η ΑΕΚ έχει ανακτήσει ξανά το προβάδισμα, ο Σιμάνσκι έχασε για λίγο τον έλεγχο της μπάλας, ο Ζοάο Πέδρο πρόλαβε να τη τσιμπήσει με αποτέλεσμα ο παίκτης της Ένωσης να τον «γκρεμίσει». Ένα πέναλτι που χρειάστηκε ξανά τη χρήση του VAR για να δοθεί και το οποίο εκτέλεσε και πάλι εύστοχα ο άνθρωπος που το κέρδισε.

Στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής και την ισοπαλία 1-1 της ΑΕΚ με τον Άγιαξ ο «Αίαντας» χρειάστηκε επίσης πέναλτι για να σκοράρει. Στο 28' του αγώνα ο Μπερχβάιν βρέθηκε στο έδαφος μετά από μαρκάρισμα του Πινέδα με τον διαιτητή να θεωρεί ότι υπάρχει παράβαση. Ο ποδοσφαιριστής που το κέρδισε το εκτέλεσε εύστοχα δίνοντας το προβάδισμα στους Ολλανδούς.

Επόμενο ματς το Μαρσέιγ - ΑΕΚ 3-1 για την 3η αγωνιστική. Σε αυτόν τον αγώνα η ομάδα του Αλμέιδα δέχθηκε μία κόκκινη κάρτα και δύο γκολ από πέναλτι. Στο 55' της αναμέτρησης ο Στάνκοβιτς έκανε λάθος και στην προσπάθειά του να το διορθώσει έκανε πέναλτι πάνω στο Βιτίνια με τον διαιτητή να καταλογίζει την εσχάτη των ποινών και να δίνει κόκκινη κάρτα μέσω VAR στον γκολκίπερ. Ο παίκτης που το κέρδισε το εκτέλεσε κιόλας, κάνοντας το 2-1. Στο 68' δόθηκε πέναλτι για μαρκάρισμα του Άμραμπατ πάνω στον Λόντι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Βερετού.

Επική «Sun»: «Η Μπράιτον έκανε την πιο κραυγαλέα ληστεία από τότε που ο Λόρδος Έλγιν γλίστρησε με χιλιάδες τόνους μάρμαρο»
EUROPA LEAGUE

13:37 - 01.12.2023

Επική «Sun»: «Η Μπράιτον έκανε την πιο κραυγαλέα ληστεία από τότε που ο Λόρδος Έλγιν γλίστρησε με χιλιάδες τόνους μάρμαρο»

Μία ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βρετανική εφημερίδα «Sun» για τη νίκη «ληστεία» όπως την χαρακτήρισε της Μπράιτον επί της ΑΕΚ στην «OPAP Arena» το βράδυ της Πέμπτης (30/11) για την προτελευταία αγωνιστική του Europa League.

Εύκολα, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών στον όμιλο εάν ήταν λίγο πιο προσεκτική και ίσως λίγο πιο τυχερή και δεν υπέκυπτε σε τόσες παραβάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις της έχει κοστίσει απώλειες βαθμολογικά. Σίγουρα πάντως ο απολογισμός των 6 πέναλτι και 2 κόκκινων καρτών σε 5 ευρωπαϊκά ματς δεν περνάει απαρατήρητος.