Αήττητη η ΑΕΚ απέναντι σε κροατικές ομάδες - Tα εντυπωσιακά αποτελέσματά της
i

©intime

Αήττητη η ΑΕΚ απέναντι σε κροατικές ομάδες - Tα εντυπωσιακά αποτελέσματά της

Η ΑΕΚ κινείται σε «ρυθμούς» Champions League και ετοιμάζεται για το πρώτο ιστορικό για την ίδια ευρωπαϊκό της παιχνίδι, στο σπίτι της, την OPAP Arena, απέναντι στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Εζεκιέλ Πόνσε, η ΑΕΚ στρέφεται στο παιχνίδι της Τρίτης(8/8) απέναντι στην Πρωταθλήτρια Κροατίας, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο της Ένωσης από τη στιγμή που γύρισε στη «φυσική» της έδρα, στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

H Ντινάμο Ζάγκρεμπ, θα γίνει η τέταρτη ομάδα της Κροατίας που θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ στον 21ο αιώνα, δηλαδή από το 2000 μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, οι τρείς φορές που έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν, ήταν μόνο για τη διοργάνωση του Europa League- UEFA Cup και ποτέ για το Champions League. Mε αφορμή λοιπόν την επερχόμενη συνάντηση τους, θυμίζουμε τις συναντήσεις της με άλλους κροατικούς συλλόγους. 

Τα αποτελέσματα της ΑΕΚ 

Η πρώτη φορά που οι «κιτρινόμαυροι» βρήκαν στο «ευρωπαϊκό μονοπάτι» τους ομάδα από την Κροατία στον 21ο αιώνα, ήταν μόλις το 2001, όταν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Όσιγεκ για το Κύπελλο UEFA- σημερινό Europa League, στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στη Κροατία και η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1. Στο 6ο μόλις λεπτό της αναμέτρησης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης έδωσε το προβάδισμα και στο 70ο λεπτό, ο Ντέμης Νικολαϊδης διπλασίασε τα τέρματα για την ελληνική ομάδα. Ένα μόλις λεπτό αργότερα, η Όσιγιεκ μείωσε στο σκορ με γκολ του Μιγιάτοβιτς, αλλά δεν κατάφερε να αντιδράσει ξανά μέχρι τη λήξη του αγώνα.

Το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι έγινε στο «Νίκος Γκούμας», στη Νέα Φιλαδέλφεια και η ΑΕΚ επικράτησε για ακόμα μια φορά. Η Όσιγιεκ ήταν και πάλι πολύ ανταγωνιστική και δύσκολο εμπόδιο για την Ένωση, η οποία κέρδισε με 3-2. Μάλιστα, βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 15ο λεπτό με αυτογκόλ του Ροντρίγκο Ράμος, αλλά ισοφάρισε σχετικά νωρίς με τον Λάκη στο 31'. Στο 38' πήρε προβάδισμα με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα και εκεί που όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ισοφαρίστηκε στο 43' από τον Μίτου. Το νικητήριο γκολ πέτυχε ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης στο 79ο λεπτό, μετά από υπέροχη πάσα με τακουνάκι του Βασίλη Τσιάρτα.

Επόμενο συναπάντημα της Ένωσης με ομάδα της Κροατίας, έγινε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2010-2011, αντιμετώπισε τη Χάιντουκ Σπλιτ για τους ομίλους του Europa League. Στο πρώτο παιχνίδι, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ επικράτησε με 3-1, με τέρματα των Τζιμπούρ, Λυμπερόπουλου και Σκόκο. Για τους Κροάτες, το μοναδικό τέρμα πέτυχε ο Ίμπρισιτς με εκτέλεση πέναλτι.

Στο δεύτερο παιχνίδι στην Κροατία, η ελληνική ομάδα πήρε ακόμα μια νίκη με το ίδιο σκορ (3-1), με τρείς διαφορετικούς σκόρερ. Τα γκολ πέτυχαν οι Σκόκο, Μανωλάς και Μπλάνκο και το γκολ «της τιμής» για τη Χάιντουκ σημείωσε ο Γιούριτσα Μπουλγιάτ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη νίκη της Ένωσης, ήταν η πρώτη εκτός έδρας μετά τη σεζόν 2007-2008.

Τρίτο και τελευταίο «ραντεβού» της ΑΕΚ με Κροατική ομάδα, αυτό της σεζόν 2017-2018, απένατι στη Ριέκα, με τον Μανόλο Χιμένεθ ξανά «στο τιμόνι». Αυτό το παιχνίδι μάλιστα, ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό της Ένωσης σε φάση ομίλων, μετά την επιστροφή της στη πρώτη κατηγορία. Η ΑΕΚ κέρδισε με 2-1 στη Κροατία και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στον όμιλο. Το σκορ άνοιξε ο Μάνταλος στο 16' και στο 29' ο Ελέζ ισοφάρισε για τη Ριέκα. Το νικητήριο γκολ, σημείωσε με εντυπωσιακή απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 62', ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που έτρεξε κατευθείαν να πανηγυρίσει μπροστά στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Το παιχνίδι του ΟΑΚΑ ήταν μια ιστορία από μόνο του, αφού συνέβησαν εντυπωσιακές ανατροπές. Η ΑΕΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο «μουδιασμένη» και χωρίς καλά καλά να το έχει αντιληφθεί, ο πίνακας του σκορ, έγραφε 0-2 στο 26ο λεπτό. Μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, η Ένωση έγινε πολύ πιεστική και κατάφερε να μειώσει στο 45'+2 με τον Σέρχιο Αραούχο. Στο δεύτερο ημίχρονο συνέχισε από εκεί που σταμάτησε, καταφέρνοντας να ισοφαρίσει στο 55' με κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου. Ενώ όλα συνηγορούσαν στην ολική ανατροπή, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να πετύχει τρίτο τέρμα και έμεινε στην ισοπαλία (2-2). Αποτέλεσμα που εν τέλει δεν ήταν καταδικαστικό, αφού πήρε την πολύτιμη πρόκριση.

Σε σύνολο λοιπόν, 6 αγώνων απέναντι σε κροατικές ομάδες στο 21ο αιώνα, η ΑΕΚ έχει απολογισμό 5 νικών και μίας ισοπαλίας, ενώ δεν έχει γνωρίσει ακόμα κάποια ήττα.