Ο Πόνσε ήρθε ξανά στην ΑΕΚ, διότι έχει κάτι που κανείς άλλος δεν έχει
i

Έκι Πόνσε/intime

Ο Πόνσε ήρθε ξανά στην ΑΕΚ, διότι έχει κάτι που κανείς άλλος δεν έχει

Κώστας Τσίλης 08:20 - 07.08.2023

Μεγάλο απωθημένο του Μελισσανίδη και της ΑΕΚ ήταν ο Πόνσε, αλλά τα κιτρινόμαυρα τα (ξανα)φόρεσε μόνο επειδή έχει το "πακέτο" που ήθελε ο Αλμέιδα. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Για όσους το έχουν λησμονήσει, θα υπενθυμίσω πως μέχρι η ΑΕΚ να δώσει φέτος τα 6,5 εκατομμύρια στην Θέλτα για να πάρει τον Πινέδα, ο Πόνσε ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής για τον οποίο είχε αποφασίσει να κάνει μια τέτοιου είδους οικονομική υπέρβαση. Το καλοκαίρι του 2019, ο Μελισσανίδης σκόπευε να δώσει στην Ρόμα τα έξι εκατομμύρια της ρήτρας και να κρατήσει τον Αργεντινό στα κιτρινόμαυρα. Πρώτος σκόρερ, σε μια περίεργη και ζόρικη σεζόν.

Όμως τότε ο ίδιος ο Πόνσε φρέναρε την ιστορία, γιατί ψαχνόταν για κάτι άλλο. Και μάλιστα το είχε πει και στην αποχαιρετιστήρια δήλωση που είχε κάνει τότε για την ΑΕΚ. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως απλώς ο Αργεντινός έκανε χατίρι δηλώνοντας πως δεν φεύγει για οικονομικούς λόγους, προκειμένου να μην δημιουργήσει πρόβλημα επικοινωνιακό. Τελικά ήταν αλήθεια όλα όσα είχε πει σ’ εκείνη την δήλωση. Ακόμα και εκείνο το «για μένα στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο η ΑΕΚ».

Διότι ανάμεσα σ’ εκείνο το καλοκαίρι του 2019 που έφυγε για άλλες πολιτείες και το χθεσινό βράδυ που ξαναγύρισε, ο Πόνσε είχε δεχθεί κρούσεις για να επιστρέψει στην Ελλάδα και από τον Ολυμπιακό και από τον ΠΑΟΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πραγματικά πως τις διαχειρίστηκε ο Αργεντινός αυτές τις κρούσεις. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, καθότι η ουσία είναι πως ο Πόνσε στην Ελλάδα επέστρεψε και πάλι για την ΑΕΚ.

Κάτι που προφανώς και ο ίδιος ο Αργεντινός όλα αυτά τα χρόνια το είχε στο μυαλό του. Όμως και για τον Μελισσανίδη και συνολικά για τον οργανισμό της ΑΕΚ, έμοιαζε σαν ένα μικρό απωθημένο. Δεν έπαψε σχεδόν καθόλου να τον παρακολουθεί και όχι μόνο από τυπικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη της καριέρας του. Παρόλα αυτά είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως όσο καψούρα και απωθημένο και αν ήταν της ΑΕΚ γενικώς και του Μελισσανίδη ειδικώς, ο Πόνσε, δεν υπήρχε ούτε μισή πιθανότητα να επιστρέψει αν δεν κούμπωνε στο αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα.

Είναι δεδομένο πως ο λόγος που ο Αργεντινός επιθετικός φόρεσε ξανά την κιτρινόμαυρη, είναι αμιγώς ποδοσφαιρικός. Δεν είχε να κάνει ούτε με το συναίσθημα, ούτε με το παρελθόν, ούτε με τίποτα. Αυτά ίσως έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και στην αξιολόγηση από την πλευρά του Πόνσε των προοπτικών που ανοιγόντουσαν μπροστά του για τη συνέχεια της καριέρας τους. Αλλά μόνο εκεί. Η ΑΕΚ κτύπησε την πόρτα του Πόνσε, γιατί αγωνιστικά είναι αυτό που θέλει ο Αλμέιδα για την επίθεση του.

Φυσικά έχοντας απολαύσει επί έναν ολόκληρο χρόνο το αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα εν δράσει και έχοντας παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά, επίσης επί έναν χρόνο, τον τρόπο παιχνιδιού του Πόνσε, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το πως και γιατί κουμπώνει. Ο Αργεντινός μοιάζει βγαλμένος από την σελίδα των ιδανικών επιθετικών, στο εγχειρίδιο της προπονητικής φιλοσοφίας του Πελάδο. Φουλ της έντασης, γρήγορος στις αντιδράσεις, δυνατός και αθλητικός. Αλλά όχι μόνο αυτά. Και γκολτζής. Ακόμα μιλάνε για τα τελειώματά του στις φάσεις, όσοι τον έζησαν στα Σπάτα.

Ο Πόνσε είναι ένας επιθετικός που μπορεί να παίξει και εκτός περιοχής. Έχει τα προσόντα να το κάνει. Παίζει όμως κυρίως μέσα στο «κουτί», γιατί ξέρει και με το πόδι και με το κεφάλι, να βάζει την μπάλα στο πλεχτό. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί μεταγραφικά αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή όμως ο Πόνσε έχει το πιο ολοκληρωμένο πακέτο σέντερ φορ που κυκλοφορεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ίσως πιο ολοκληρωμένο ακόμα και από τον Γκαρσία που πλέον κοστίζει τα πολλαπλάσια από τον Αργεντινό. Διότι ο Λιβάι τώρα το φτιάχνει αυτό το πακέτο. Εννοείται πως έχει τα φόντα και τις προοπτικές να το φτιάξει πολύ καλύτερο. Αυτή την στιγμή όμως, τα τελειώματα του Πόνσε, δεν τα έχει.

Μέχρι τώρα στην καριέρα του ο Αργεντινός, τα περισσότερα γκολ τα έχει πετύχει όταν ήταν στην ΑΕΚ. Ήταν και η μοναδική φορά που έπαιξε σε ομάδα η οποία έστω και σε μια όχι και τόσο καρπερή ποδοσφαιρικά σεζόν, τον «τάιζε» με μπάλες. Και τον «τάιζε» πολύ και εκείνος τις έστελνε στα δίχτυα. Ούτε προ πρώτου περάσματος από την ΑΕΚ, ούτε μετά στην Σπαρτάκ, ούτε πολύ περισσότερο στην Έλτσε, ο Πόνσε ήταν σ’ ένα αγωνιστικό μοντέλο που έπαιρνε πολλές μπάλες σε θέση βολής. Ειδικά στην Έλτσε, την μπάλα στο «κουτί» την έπαιρνε σχεδόν μόνο από στατικές φάσεις. Και έτσι σκόραρε. Κατά τα άλλα ήταν αναγκασμένος να τρέχει και να κυνηγάει άχαρα μόνος του στην επίθεση και να ψάχνει την κόντρα. Δεν είναι για τέτοιο τύπο παιχνιδιού, ένας φορ σαν τον Πόνσε.

Ο Αλμέιδα το ξέρει αυτό καλύτερα απ’ όλους. Και τώρα ο Πόνσε θα μπει σε μια ομάδα που είναι μια μηχανή παραγωγής φάσεων. Θυμίζω πως στο περυσινό πρωτάθλημα η ΑΕΚ ήταν η πρώτη σε τελικές προσπάθειες, μακράν της δεύτερης. Ο Πόνσε ήρθε για να κουμπώσει σ’ αυτό το αγωνιστικό μοντέλο. Θα «ταϊστεί» πολύ. Πολύ περισσότερο ακόμα και από το πρώτο πέρασμα του από την ΑΕΚ, όταν είχε πετύχει 21 γκολ. Πάνω σ’ αυτό ποντάρει ο Αλμέιδα. Και στο γεγονός πως ο Πόνσε εκτός από εξαιρετικά τελειώματα, είναι δυνατός όταν ο μπάλα είναι στον αέρα και γρήγορος όταν βρίσκεται χαμηλά. Με ένταση φουλ στο παιχνίδι του και γιατί έχει τα φυσικά προσόντα και διότι είναι ακόμα στα 26 του.

Αυτό δεν είναι ένα πακέτο που το βρίσκεις εύκολα. Αφήνοντας έξω τον Γκαρσία, που είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια δεν το βρήκε αυτό το πακέτο σε κανέναν άλλον σέντερ φορ. Παρότι σε γενικές γραμμές, ειδικά στην συγκεκριμένη θέση, έκανε κυρίως σωστές επιλογές. Όμως ο Πόνσε είναι ίσως ο πιο ολοκληρωμένος σέντερ φορ που είχε η ΑΕΚ εδώ και πολλά χρόνια. Προσέξτε, όχι ο καλύτερος. Αυτό είναι σχετικό. Ο πιο ολοκληρωμένος, που αυτό είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ίσως και ο πιο ολοκληρωμένος που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Διότι έχει ένα πακέτο που κανείς άλλος δεν έχει.