«Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο προπονητής του Αφγανιστάν με ανάγκασαν να στήσω αγώνες»

Μπάλα της Super League

i

© Intime

«Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο προπονητής του Αφγανιστάν με ανάγκασαν να στήσω αγώνες»

Δημήτρης Χούπης 14:41 - 28.12.2023

Ένας πρώην Αφγανός διεθνής αποκλείστηκε ισόβια από το ποδόσφαιρο αφού ισχυρίστηκε πως αναγκάστηκε από τον προπονητή και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να στήσει αγώνες.

Ο Μοχαμάντ Σαλίμ Ιραφίλ Κοχιστανί έχει κατηγορήσει τη FIFΑ πως απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κεραμουντίν Κεράμ και ο διάδοχός του Μιχαμάντ Καργκάρ, ο οποίος είχε αποτελέσει και προπονητής τον ανάγκασαν να στήσει αγώνες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τον διέταξαν να στείλει email στον Wilson Raj Perumal για να κανονίσει τα αποτελέσματα των παιχνιδιών απέναντι στο Νεπάλ και της Σιέρα Λεόνε στο τουρνουά Merdeka το 2008. Ο Κοχιστάνι αποτέλεσε έναν εκ των οκτώ παικτών που κρίθηκαν ένοχοι για στημένους αγώνες το 2019 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, έπειτα από την εκτεταμένη έρευνα για μια σειρά διεθνών αγώνων που  «ο Perumal προσπάθησε να χειραγωγήσει για στοιχηματικούς σκοπούς».

Παρόλα αυτά έχει υποστηρίξει πως ο Κεράμ και ο Καργκάρ είχε επίσης συμμετοχή στην όλη υπόθεση. «Έγραψα όλα τα email, αλλά στέκονταν από πάνω μου και μου έλεγαν να το κάνω», ήταν τα λόγια του στον Guardian

«Δεν είχα άλλη επιλογή. Τα email [από το Perumal] έλεγαν ότι εάν αποδεχτείτε αυτό που λέμε, τότε κάθε παίκτης θα πάρει περίπου $2.500 και $10.000 για το AFF για κάθε αγώνα. Δεν ήξερα ότι μιλούσε για στημένα στην αρχή, αλλά μετέφρασα το μήνυμα στον Κεράμ και στον Καργκάρ και μου είπαν: "Εντάξει, θα τους στείλουμε μια λίστα με τους παίκτες." Τους είπα ότι δεν έπρεπε. Μην το κάνετε αυτό και είπαν: Σκέψου μόνο την οικογένειά σου και κανείς δεν θα πληγωθεί"».

Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο: «Νιώθω εγκαταλελειμμένος, ποτέ δεν έλαβα το σεβασμό που μου άρμοζε»
REST OF THE WORLD

13:47 - 22.12.2023

Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο: «Νιώθω εγκαταλελειμμένος, ποτέ δεν έλαβα το σεβασμό που μου άρμοζε»

Ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν ο άνθρωπος που κατόρθωσε να επηρεάσει το ποδόσφαιρο όσο ελάχιστοι, ομολόγησε ότι αισθάνεται «εγκαταλελειμμένος» από τους φορείς που διέπουν το άθλημα.

Ακόμα ο Κοχιστάνι ισχυρίστηκε πως ο Κεράμ, ο οποίος αποκλείστηκε ισόβια από το ποδόσφαιρο το 2019 μετά από σεξουαλική κακοποίηση παικτών, αλλά και ο Καργκάρ έκαναν την προσπάθειά τους να στήσουν αρκετούς άλλους αγώνες. Συμπεριλαμβανομένου τον τελικό ενός τουρνουά Κ23 στο Μπαγκλαντές. «Έγραψα πολλά email αλλά μόνο εγώ τιμωρήθηκα», ανέφερε. 

Από τη μεριά του ο Καργκάρ δεν δέχτηκε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες» και σχολίασε πως έχει πέσει θύμα «δολοφονίας χαρακτήρων». «Θέλουν να αμαυρώσουν το όνομα του αφγανικού ποδοσφαίρου», ήταν τα λόγια του.