Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο: «Νιώθω εγκαταλελειμμένος, ποτέ δεν έλαβα το σεβασμό που μου άρμοζε»

Ζαν Μαρκ Μποσμάν

i

PrtScr

Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο: «Νιώθω εγκαταλελειμμένος, ποτέ δεν έλαβα το σεβασμό που μου άρμοζε»

Κώστας Τόπας 13:47 - 22.12.2023

Ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν ο άνθρωπος που κατόρθωσε να επηρεάσει το ποδόσφαιρο όσο ελάχιστοι, ομολόγησε ότι αισθάνεται «εγκαταλελειμμένος» από τους φορείς που διέπουν το άθλημα.

Ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν, πρώην Βέλγος ποδοσφαιριστής, άλλαξε το ποδόσφαιρο για πάντα όταν, τον Δεκέμβριο του 1995, είδε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίζει σε μια δικαστική υπόθεση κατά της Σταντάρ Λιέγης και να παίρνει την απόφαση που έγινε για πάντα γνωστή ως «Κανονισμός Μποσμάν», που επιτρέπει παίκτες που τερματίζουν το συμβόλαιό τους με συλλόγους για να υπογράψουν σε άλλον με «μηδενικό κόστος».

Συγκεκριμένα, με την απόφαση Μποσμάν επιτράπηκε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μεταγράφονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν λήγει το συμβόλαιό τους με κάποιο σύλλογο. Επίσης, ακυρώθηκαν όσοι κανονισμοί εθνικών ομοσπονδιών χωρών-μελών της Ε.Ε. επέβαλαν περιορισμούς σε τέτοιου είδους μεταγραφές, π.χ. αν επέβαλαν ένα ανώτατο όριο ξένων ποδοσφαιριστών

Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, ο πρώην μέσος, ο οποίος τώρα διανύει το 59ο έτος της ηλικίας του, παραδέχτηκε τη λύπη του που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε για τον τρόπο που κατάφερε να αλλάξει τη σχέση εργασίας μεταξύ συλλόγων και παικτών. 

«Ποτέ δεν έλαβα ένα σεντ και οι σύλλογοι πρέπει να με κάνουν άγαλμα. Ποτέ δεν έχω προσκληθεί σε εκδήλωση της FIFA ή της UEFA. Μετά βίας μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου και να επιβιώσω με τη σύνταξη αναπηρίας που λαμβάνω λόγω της χειρουργικής επέμβασης στον τράχηλο της μήτρας. Μόνο η FIFPro, με αφορμή την 25η επέτειο του νόμου Μπόσμαν, μου έκανε μια δωρεά, η οποία μου επιτρέπει να πληρώνω τους λογαριασμούς του γιου μου», είπε ο Βέλγος σε συνέντευξή του στην «Gazzetta Dello Sport».

«Η UEFA και η FIFA θα πρέπει να μου πληρώσουν ένα ποσοστό, ακόμη και αν ήταν ελάχιστο, όπως το 0,01%, από κάθε συμβόλαιο που υπογράφεται βάσει του νόμου Μπόσμαν. Άλλαξα ποδόσφαιρο και νιώθω εγκαταλελειμμένος», είπε ο Ζαν-Μαρκ.