Η μάχη του Beverwijk...

Οπαδός του Άγιαξ στο Ολυμπιακό Στάδιο το 2018

i

© Intime

Η μάχη του Beverwijk...

Βασίλης Μοιρώτσος 14:52 - 25.09.2023 / Ανανεώθηκε: 15:02 - 25.09.2023

Τα όσα είδαμε - ξανά - από τους οπαδούς του Άγιαξ είναι το αποτέλεσμα όσων ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια στον αυτοκινητόδρομο Α10. Εκεί που ένα ηγετικό στέλεχος των οργανωμένων οπαδών του Αίαντα έπεφτε νεκρό από μαχαιριά οπαδών της Φέγενορντ. Ήταν το ξεκίνημα του χουλιγκανισμού στην Ολλανδία. Το ξεκίνημα τους χάους...

Απόγευμα 23ης Μαρτίου 1997, πριν από 26 χρόνια, στον αυτοκινητόδρομο Α10 της Ολλανδίας ακούγονταν κραυγές, ουρλιαχτά, βογκητά. Και ανατριχιαστικοί ήχοι. Ήχοι από ρόπαλα, από σιδερένιες ράβδους, από σφυριά, από μαχαίρια. Μια μάχη που κράτησε λίγο περισσότερο από πέντε λεπτά, όσο χρειάστηκαν οι περίπου 150 χούλιγκανς του Άγιαξ πριν οπισθοχωρήσουν για να γλιτώσουν από τους διπλάσιους «ορκισμένους» για αίμα οπαδούς της Φέγενορντ. Κι όταν άρχισε να πέφτει η σκόνη το πρόσωπο του ολλανδικού ποδοσφαίρου είχε αλλάξει για πάντα. Ένας νεκρός, οπαδός του Άγιαξ και μάλιστα από τα ιδρυτικά στελέχη της F-side, των οργανωμένων οπαδών του Αίαντα, έβαζε τη σφραγίδα στην πιο αιματηρή σύγκρουση στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Ένα πολύ καλά οργανωμένο ραντεβού θανάτου, κάτω από τη μύτη της ολλανδικής αστυνομίας, που δεν κατάφερε να το αποτρέψει.

«Ακόμα και αν γνωρίζαμε την ώρα και τον χρόνο, θα ήταν δύσκολο να το αποτρέψουμε όλο αυτό», θα πει εκείνη την εποχή ο επικεφαλής της ολλανδικής αστυνομίας. Οι χούλιγκανς είχαν καταφέρει να... μπερδέψουν την αστυνομία. Είχαν αφήσει «μηνύματα» πως θα βρίσκονταν σε άλλη περιοχή και συνεννοήθηκαν την τελευταία στιγμή μέσω κινητών για να δώσουν ραντεβού στον αυτοκινητόδρομο Α10. Σε ένα περιστατικό που πολύ σύντομα θα ονομαζόταν ως «η μάχη του Beverwijk».

Ήταν το αποκορύφωμα μιας κόντρας που κρατούσε για πολλά χρόνια. Αλλά ποτέ δεν είχε φτάσει σε επίπεδο να βγουν ρόπαλα και μαχαίρια, ποτέ η Ολλανδία δεν είχε θρηνήσει έναν νεκρό από επεισόδια μεταξύ των χούλιγκανς. Μιας κόντρας που αποτελεί επί της ουσίας σύγκρουση ταυτοτήτων: από τη μία το Άμστερνταμ, η πολιτιστική πόλη της Ολλανδίας. Και από την άλλη το Ρότερνταμ, το λιμάνι και η εργατική τάξη. Δε θέλει και πολύ όταν οι ομάδες αυτών των πόλεων είναι οι κορυφαίες - μαζί και με την Αϊντχόφεν - στην Ολλανδία. Κάπως έτσι ξεκινούν οι αιώνιες έχθρες. Που ξεφεύγουν από το ποδόσφαιρο και φτάνουν στους δρόμους. Άλλωστε εκείνη τη μέρα, την 23η Μαρτίου 2007, δεν έπαιζαν καν μεταξύ τους ο Άγιαξ με τη Φέγενορντ. Έπαιζε μονάχα η Φέγενορντ απέναντι στην Αλκμάαρ. Και ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για τους χούλιγκανς να τους ξεχελάσουν όλους και να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

26 χρόνια μετά από τη μέρα της σφαγής οπαδοί του Άγιαξ μπαίνουν στη «Γιόχαν Κρόιφ Arena» σε ένα ματς απέναντι στη Φέγενορντ. Δεν αντέχουν το 0-3 της ήδη ταλαιπωρημένης φέτος ομάδας τους από τους «αιώνιους εχθρούς». Δεν υπάρχουν και αντίπαλοι οπαδοί στις εξέδρες, αφού από τη «μάχη του Beverwijk» και έπειτα δεν έχει επιτραπεί ξανά να υπάρξουν φιλοξενούμενοι οπαδοί σε τέτοια ντέρμπι. Κι ως εκ τούτου οι μαινόμενοι οπαδοί του Άγιαξ τα βάζουν με τη δική τους ομάδα, με τους δικούς τους παίκτες, με το δικό τους γήπεδο, με τους δικούς τους παράγοντες.

Το «χάος» κάνει τον γύρο του κόσμου. Το ματς με τη Φέγενορντ διακόπτεται οριστικά. Ο θρυλικός Ολλανδός επιθετικός, Μάρκο φαν Μπάστεν, ζήτησε να διακοπεί το ποδόσφαιρο στην Ολλανδία μέχρι να βρεθεί λύση. «Να σταματήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ολλανδία. Απλά κλείστε το. Ναι, αυτό εννοώ, γιατί κάθε φορά γίνεται κάτι. Αυτό που έγινε (ρίψη αντικειμένων) ήταν μια σκόπιμη ενέργεια. Τώρα έχει σταματήσει ο αγώνας, ο πιο σημαντικός στην Ολλανδία. Αν δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε κανονικά στα γήπεδα, ίσως απλά να σταματήσουμε να το κάνουμε».

Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που οι οπαδοί του Άγιαξ γίνονται θέμα για τους λάθος λόγους. Έχουν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες περιστατικά βίας τόσο εντός Ολλανδίας, όσο και σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Σκέτος μπελάς.

Το απόλυτο χάος στον Άγιαξ: Έτρωγε τρία γκολ στην έδρα του από τη Φέγενορντ πριν από το ημίχρονο και οι οπαδοί με ρίψη καπνογόνων διέκοψαν το ματς (vids)
REST OF THE WORLD

16:24 - 24.09.2023

Το απόλυτο χάος στον Άγιαξ: Έτρωγε τρία γκολ στην έδρα του από τη Φέγενορντ πριν από το ημίχρονο και οι οπαδοί με ρίψη καπνογόνων διέκοψαν το ματς (vids)

Οι οπαδοί του Άγιαξ διέκοψαν το ντέρμπι με τη Φέγενορντ μετά το 0-3, πετώντας καπνογόνα στον αγωνιστικό χώρο.

Σε ένα ματς με τη Σέλτικ για το Champions League περίπου 100 χούλιγκανς του Άγιαξ βρέθηκαν έξω από μια παμπ, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι φίλοι της Σέλτικ και άρχισαν να τους προκαλούν σπάζοντας τα παράθυρα. Έπεσαν ακόμα και πυροβολισμοί! Η αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις για τα εν λόγω επεισόδια, ενώ παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στους δρόμους του Άμστερνταμ, με τους φιλάθλους της Σέλτικ να προχωρούν σε καταγγελίες, αναφέροντας πως οι αντίπαλοι οπαδοί τους χτυπούσαν με μπουκάλια και ό,τι άλλο έβρισκαν. Μάλιστα, ένας φίλος της Σέλτικ δημοσίευσε και μία φωτογραφία, όπου φαίνονται καθαρά τα σημάδια από τις σφαίρες στην τζαμαρία που απέτρεψε τα χειρότερα.

Πριν από μερικά χρόνια η δράση τους έφτασε έως την Ελλάδα. Σε ένα ματς με αντίπαλο την ΑΕΚ οι χούλιγκανς του Άγιαξ είχαν πάει στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της ομάδας τους, παραμονή του ματς. Μαζί τους είχαν και Πολωνούς οπαδούς της Βίσλα Κρακοβίας. Κατά την επιστροφή τους από το γήπεδο, κατέβηκαν στον σταθμό του ηλεκτρικού στη Βικτώρια και στη συνέχεια άρχισαν να ανηφορίζουν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κοντά σε σύνδεσμο της ΑΕΚ στην περιοχή άρχισαν να συγκρούονται με οπαδούς της ΑΕΚ και ακολούθησε... πόλεμος με μολότοφ, καπνογόνα, ξύλα.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στο περιστατικό που είχε συμβεί στο πρωτάθλημα νέων (!) στην Ολλανδία. Ο Άγιαξ αντιμετώπιζε τη Φέγενορντ και το ματς δεν διήρκησε περισσότερο από μισή ώρα καθώς χούλιγκαν του Αίαντα επιτέθηκαν σε φίλους (κυρίως συγγενείς παικτών) της φιλοξενούμενης ομάδας μεταξύ των οποίων υπήρχαν και αρκετά παιδιά. Οπως είχαν μεταδώσει τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης επίθεση δέχθηκαν και τα παιδιά του παλαίμαχου Ολλανδού διεθνούς άσου Ντιρκ Κάουτ, ο οποίος ήταν προπονητής στην ομάδα κάτω των 19 ετών της Φέγενορντ και μάταια προσπαθούσε να τερματίσει τα επεισόδια.

Προμελετημένα τα επεισόδια των οπαδών του Άγιαξ - Αποκαλύφθηκαν μεταξύ τους μηνύματα στο whatsApp: «Θα παίξουμε άλλα δύο λεπτά και το ματς θα σταματήσει»
REST OF THE WORLD

13:21 - 25.09.2023

Προμελετημένα τα επεισόδια των οπαδών του Άγιαξ - Αποκαλύφθηκαν μεταξύ τους μηνύματα στο whatsApp: «Θα παίξουμε άλλα δύο λεπτά και το ματς θα σταματήσει»

Οι οπαδοί του Άγιαξ φαίνεται πως είχαν σχεδιάσει διάφορους τρόπους ώστε να διακόψουν τον αγώνα της ομάδας τους κόντρα στη Φέγενορντ, όπως άλλωστε αποκαλύφθηκαν μεταξύ τους μηνύματα στο whatsapp.

Η κατάσταση ξέφυγε όταν έπειτα από μια μεγάλη ευκαιρία της Φέγενορντ οι υποστηρικτές της ομάδας του Ρότερνταμ φώναξαν με αποτέλεσμα να εξαγριώσουν τους φίλους του Αγιαξ που κινήθηκαν εναντίον τους. Ο διαιτητής διέκοψε προσωρινά το ματς στέλνοντας τις ομάδες στα αποδυτήρια προτού ανακοινώσει την οριστική διακοπή λόγω των επεισοδίων.

Σε ένα παιχνίδι με τη Γιουβέντους στην Ιταλία οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 54 Ολλανδών χούλιγκαν, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν πολεμοφόδια, καπνογόνα και πυροτεχνήματα. Στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Μαρσέιγ στο Άμστερνταμ οι Ολλανδοί έστηναν... καρτέρι σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα να επεισόδια με τους Μασσαλούς να κάνουν επίσης τον γύρο του διαδικτύου.

Μόλις τρεις μέρες αργότερα οι χούλιγκανς του Άγιαξ γίνονται ξανά θέμα συζήτησης, μπουκάροντας ακόμα και στα VIP του γηπέδου τους προκειμένου να βρουν παράγοντες του συλλόγου. Χάος. Το απόλυτο χάος από χούλιγκανς που αναζητούν εκδίκηση 26 χρόνια μετά από τον Μάρτιο του 1997. 26 χρόνια μετά τη μάχη του Beverwijk που έβαλε για τα καλά τον χουλιγκανισμό στη ζωή της Ολλανδίας.