Αντρέας Μπρέμε: Ο απροσδόκητος ήρωας του 1990 που ένωσε τη Γερμανία (vids)

Αντρέας Μπρέμε

i

©Photo by Bongarts/Getty Images/Ideal Images

Αντρέας Μπρέμε: Ο απροσδόκητος ήρωας του 1990 που ένωσε τη Γερμανία (vids)

Κώστας Τόπας 13:53 - 20.02.2024

Τα σχισμένα παπούτσια του Λόταρ Ματέους, η απόφαση να εκτελέσει το καθοριστικό πέναλτι με το «αδύναμο» πόδι το 1990 στον τελικό με την Αργεντινή και η εκτόξευσή του. Ο θάνατος του Αντρέας Μπρέμε αφήνει ένα κενό στον κόσμο του ποδοσφαίρου...

Ο θάνατος του Αντρέας Μπρέμε αφήνει ένα κενό στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να είναι μέρος της ιστορίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο Γερμανός έγραψε το όνομά του ως ο ήρωας που έδωσε στη χώρα του τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1990. Το έκανε από την άσπρη βούλα, εκτελώντας ένα πέναλτι που δεν προοριζόταν για εκείνον.

Τα σχισμένα παπούτσια του Ματέους έκαναν τον Μπρέμε ήρωα

Ο υπεύθυνος για την εκτόξευση ήταν ο καπετάνιος και αστέρι των «πάντσερ», Λόταρ Ματέους ο οποίος είχε ήδη επιδείξει τις ιδιότητές του από τα έντεκα μέτρα σε εκείνο το ματς. Σκόραρε το μοναδικό γκολ στον προημιτελικό κόντρα στην Τσεχοσλοβακία και επίσης στη διαδικασία των πέναλτι εναντίον της Αγγλίας στα ημιτελικά. Αλλά την αποφασιστική μέρα δεν είχε καλή αίσθηση για τον αγώνα απέναντι στην Αργεντινή.

«Ο Μπρέμε το εκτέλεσε γιατί εγώ έιχα ένα πρόβλημα με ένα από τα παπούτσια μου. Ήταν σχισμένο και για το δεύτερο ημίχρονο αποφάσισα να τα αλλάξω. Φόρεσα καινούρια παπούτσια, αλλά δεν ένιωθα άνετα με αυτές και ως εκ τούτου δεν ένιωθα ασφάλεια. Γι' αυτό δεν χτύπησα το τόσο καθοριστικό πέναλτι και ζήτησα να το κάνει ο Μπρέμε», σχολίασε χρόνια αργότερα ο Λόταρ Ματέους.

Μπροστά του ήταν επίσης ο Σέρχιο Γκοϊκότσεα, ο οποίος είχε γίνει το απρόσμενο αστέρι της Αργεντινής αποκρούοντας πολλά πέναλτι σε εκείνο το πρωτάθλημα. Ωστόσο, ο Μπρέμε, με πολύ ταμπεραμέντο, δεν δίστασε και ανέλαβε την πρόκληση. Και για να μπερδέψει τον ειδικό Γκοϊκότσεα, ο αριστεροπόδαρος Γερμανός πήρε την απόφαση να εκτελέσει το πέναλτι... με το δεξί του πόδι.

Απροσδόκητος ήρωας

Ο Μπρέμε έγινε απροσδόκητος ήρωας στον τελικό για το πέναλτι που δεν του ανήκε, αλλά ήταν βασικός σε αυτό το τουρνουά σε πολλά ματς παρόλο που ήταν αριστερό μπακ. Σκόραρε ένα από τα δύο γκολ στη φάση των «16» για να αποκλείσει την Ολλανδία (2-1) και σκόραρε επίσης στους ημιτελικούς κόντρα στην Αγγλία (1-1), ενώ αργότερα σημείωσε ένα από τα πέναλτι στη διαδικασία που οδήγησε την χώρα του στην κατάκτηση της διοργάνωσης.

Οταν ο Μπρέμε ένωσε τη Γερμανία

Ο Μπρέμε χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Η χώρα του διέσχιζε μια βαθιά μεταμόρφωση που είχε ξεκινήσει οκτώ μήνες νωρίτερα με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μάλιστα, αν και συμμετείχε σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο ως εθνική Δυτική Γερμανία, μια τέτοια ενοποίηση δεν έγινε επίσημα παρά τον Οκτώβριο. Αυτός ο τίτλος, ο τρίτος στην ιστορία της, με αυτό το γκολ του Μπρέμε, ήταν μια ένεση υπερηφάνειας για μια χώρα που άρχιζε να ανεβαίνει μετά από δεκαετίες διχασμένη.

Η παραδοχή για το πέναλτι

Το 2006 ο Μπρέμε παραδέχτηκε στην εφημερίδα «El Pais» ότι δεν έγινε φάουλ από τον Ρομπέρτο ​​Σενσίνι στον Ρούντι Βόλερ στο καθοριστικό πέναλτι που έδωσε ο Εντγκάρντο Κωδεσάλ σε εκείνον τον τελικό: «Δεν ήταν πέναλτι... Ο Κλάους Αουτζεντάλερ είχε καταλογιστεί πέναλτι πριν από αυτό, αλλά αυτό που σκόραρα εγώ δεν ήταν. Το τάκλιν του Σενσίνι στον Βόλερ ήταν ένα δίκαιο τάκλιν, αλλά ήταν επικίνδυνο να το κάνεις μέσα στη μεγάλη περιοχή», είπε ο Γερμανός αμυντικός.

Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία

Ο Αντρέας Μπρέμε αποτέλεσε έναν μπακ ικανό να παίζει και με τα δύο πόδια, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο κομψούς ποδοσφαιριστές της εποχής του. Ξεκίνησε την καριέρα του με την Μπάρμπεκ-Ούλενχορστ, μια ομάδα από την πόλη του Αμβούργου. Μετά από πέντε σεζόν είχε την ευκαιρία να ενταχθεί στην Καϊζερσλάουτερν και μετά από μια πενταετία ήταν η Μπάγερν που του χτύπησε την πόρτα το 1986

Το 1988 άνοιξε τα φτερά του για Ιταλία και συγκεκριμένα μετακόμισε στην Ίντερ για να ενωθεί με τους συμπατριώτες του Γιούργκεν Κλίνσμαν και Λόταρ Ματέους στην ιταλική ομάδα, όπου κέρδισε τρία τρόπαια (ένα Scudetto, ένα Italian Super Cup και ένα Cup UEFA). Πέρασε τέσσερα χρόνια στην Ιταλία, μόνο μία σεζόν με τη Σαραγόσα (31 αγώνες και τέσσερα γκολ) πριν επιστρέψει στην αγαπημένη του Καϊζερσλάουτερν από το 1993 έως το 1998. Ο Μπρέμε αποσύρθηκε αφού κέρδισε δύο τίτλους Bundesliga (με την Μπάγερν το 1987 και με την Καϊζερσλάουτερν το 1998). Με τη Γερμανία κέρδισε επίσης το Euro 1996.

«Ήμουν 33 τότε και είχα περάσει ένα χρόνο στη Ρεάλ Σαραγόσα. Η Καϊζερσλάουτερν ήθελε λίγη περισσότερη εμπειρία και μου πρόσφερε συμβόλαιο ενός έτους για να τη βοηθήσω. Κατέληξα να έμεινα εκεί για πέντε σεζόν! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποβιβαστήκαμε, κερδίσαμε το Κύπελλο Γερμανίας, προβιβαστήκαμε και κερδίσαμε την Bundesliga. Ήταν τρελό. Στα 38 μου, τελικά κρέμασα τα παπούτσια μου. Ήταν υπέροχο να τελειώσω καριέρα στον σύλλογο όπου ξεκίνησαν όλα. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», ήταν τα λόγια του Μπρέμε όταν κλήθηκε να μιλήσει για τον τελευταίο σταθμό στην πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα του.