Αργεντινή: «Γιατί δεν παίζουν μαύροι την ομάδα;»
i

Έντσο Φερνάντες/©Intime

Αργεντινή: «Γιατί δεν παίζουν μαύροι την ομάδα;»

Γιάννης Κελέρμενος • 14:47 - 13.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της Λατινικής Αμερικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Έρικα Ντενίς Έντουαρτς αποφάσισε να γράψει στην Washington Post για το Παγκόσμιο Κύπελλο και την εθνική Αργεντινής αλλά τα... έμπλεξε.

Αναστάτωση προκάλεσε σε πολλούς χρήστες των social media ένα κείμενο της αναπληρώτριας καθηγήτριας ιστορίας Λατινικής Αμερικής Έρικα Έντουαρτς, που εμπλέκει την εθνολογική σύσταση της Αργεντινής, με τη σύσταση της αποστολής της εθνικής ομάδας για το Μουντιάλ. Συγκεκριμένα η Έντουαρτς σε κείμενο της στην Washington Post με τίτλο «Γιατί η Αργεντινή δεν έχει μαύρους παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο;» σχολιάζει το γεγονός πως το ρόστερ της ομάδας του Λιονέλ Σκαλόνι αποτελείται από λευκούς παίκτες, και αποδίδει το γεγονός σε διακρίσεις με βάση το φύλο. Η Έντουαρτς η οποία έχει γράψει και βιβλίο σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις στην Αργεντινή, θέλησε να... μπλέξει τις έρευνές της με τις επιλογές του Σκαλόνι.

Στο άρθρο της χρησιμοποιεί στοιχεία, όπως η απογραφή του 2010 για να στηρίξει τις θέσεις της σχετικά με το έθνος των Αργεντινών, οι οποίες όμως όπως φαίνεται δεν συνάδουν με τα δεδομένα. Συγκεκριμένα η απογραφή έδειξε πως οι μαύροι Αργεντινοί αποτελούν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού και η συσχέτιση των διακρίσεων με βάση το χρώμα, και των επιλογών για τους ποδοσφαιριστές που παίζουν στην εθνική ομάδα δεν στηρίζεται επαρκώς. Η Washington Post προσπάθησε να... μαζέψει την κατάσταση κάνοντας λόγω για «λάθη στην επεξεργασία» στο κείμενο της αρχικής δημοσίευσης. 

Για το θέμα έγιναν κι άλλα σχόλια πιο ποδοσφαιρικά, καθώς η συγκεκριμένη τοποθέτηση αφορούσε την ομάδα που συμμετέχει στο Μουντιάλ. Συγκεκριμένα ο Μπεν Χάρις Κουίνι, πρόεδρος του Βρετανικού think tank The Bow Group σχολίασε πως τέτοιου είδους κείμενα γράφονται πάντα από όσους δεν ξέρουν τίποτα για το ποδόσφαιρο και συνέχισε «ρωτώντας» την Washington Post αν γνωρίζει κάποιον Αργεντινό ποδοσφαιριστή που έχει τις ικανότητες να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα, αλλά έχει αποκλειστεί λόγω χρώματος. Ολοκλήρωσε συστήνοντας στο μέσο να μην προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα με «αμερικανική» οπτική. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής του κέντρου Ισραηλινών και Εβραϊκών Υποθέσεων, Νίκο Σλομπίνσκι. Συγκεκριμένα ο Σλομπίνσκι χαρακτηρίζει ως «βαθιά ανησυχητική» την εμμονή να βλέπεις τα πάντα μέσα από ένα πρίσμα που εξυπηρετεί την κοσμοθεωρία σου. Καταλήγει ότι το άρθρο της Έντουαρτς «επιδεικνύει πλήρη έλλειψη κατανόησης της ιστορίας της Αργεντινής». 

Μπορεί να υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες κατά της καθηγήτριας Έντουαρτς, αλλά υπήρξαν και αναρτήσεις που ανέφεραν πως η έρευνα της είναι αξιόλογη και μάλιστα εξαιρετικά χρήσιμη. Παρά την πληθώρα αρνητικών αντιδράσεων σχετικά με το άρθρο της Έντουαρτς, η ίδια με τοποθέτηση της στο twiter δηλώνει ότι τα σχόλια που εισέπραξε για το κείμενό της υπήρξαν θετικά στην πλειοψηφία τους.