Το προφίλ της ιστορικής Ντιναμό Κιέβου του Μιρτσέα Λουτσέσκου
i

©DynamoKyiv

Το προφίλ της ιστορικής Ντιναμό Κιέβου του Μιρτσέα Λουτσέσκου

Κώστας Τσιακλής 16:44 - 24.07.2023 / Ανανεώθηκε: 16:48 - 24.07.2023

Το προφίλ της Ντιναμό Κιέβου που θα παίξει ο Άρης αν βρεθεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League. Η μεγάλη ιστορία του συλλόγου, η παράδοση με τις ελληνικές ομάδες και οι Μιρτσέα Λουτσέσκου και Αντρίι Γιαρμολένκο.

Η κληρωτίδα δεν έκανε τη χάρη στον Άρη αφού στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League τον έφερε αντιμέτωπο με τη Ντιναμό Κιέβου. Πρόκειται πιθανότατα για την πιο ισχυρή ομάδα που βρισκόταν στο υπογκρούπ των «κιτρινόμαυρων». Υπενθυμίζουμε ότι οι υπόλοιποι πιθανοί αντίπαλοι ήταν οι νικητές των ζευγαριών Μίντιλαντ-Πρόγκρες, Χάποελ Μπερ Σεβά-Πανεβέζις και Ορνταμπάσι-Λέγκια Βαρσοβίας. Φυσικά άμεση προϋπόθεση είναι οι «κιτρινόμαυροι» να περάσουν το εμπόδιο της Αραράτ Αρμενίας.

Το έτος ίδρυσης, το γήπεδο και τα τρόπαια της Ντιναμό

Η Ντιναμό Κιέβου ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου του 1927 και στο έμβλημα της έχει ως χρώματα το μπλε και το άσπρο. Η φυσική της έδρα είναι το στάδιο «Βαλέρι Λομπανόφσκι» (χωρητικότητα 16,873 θέσεις) ωστόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία την περσινή σεζόν τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια τα έπαιξε στην Κρακοβία της Πολωνίας. Πρόκειται για μια ομάδα με μεγάλη ιστορία αφού έχει κατακτήσεi δύο Κύπελλα Κυπελλούχων και ένα ευρωπαϊκό σούπερ καπ. Όσο αφορά εγχώριους τίτλους η Ντιναμό έχει πανηγυρίσει 16 φορές το πρωτάθλημα Ουκρανίας και άλλες 13 φορές το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης μετράει 13 κύπελλα Ουκρανίας, εννέα κύπελλα Σοβιετικής Ένωσης και άλλα εννέα ουκρανικά σούπερ καπ.

Η μεγάλη ιστορία της Ντιναμό Κιέβου στην Ευρώπη

Όπως προαναφέραμε η Ντιναμό Κιέβου είναι πολύ ιστορική ομάδα με πολλές παρουσίες στην Ευρώπη και τρία τρόπαια. Οι Ουκρανοί κατέκτησαν το πρώτο τους Κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1974-1975 όταν απέκλεισαν κατά σειρά ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Άιντραχτ Φρανκούρτης, Μπούρσασπορ και Αιντχόφεν ενώ στον τελικό επικράτησαν με 3-0 της Φερεντσβάρος. Τότε πήρε και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ αφού θριάμβευσε με δύο νίκες επί της Μπάγερν Μονάχου.

Η Ντιναμό Κιέβου κατέκτησε και δεύτερη φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1984-1985. Τότε οι ομάδες που απέκλεισε ήταν οι Ουτρέχτη, Ουνιβερσατέα Κραϊόβα, Ραπίντ Βιέννης και Ντούκλα Πράγας. Στον τελικό οι Ουκρανοί νίκησαν με 3-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στο πιο πρόσφατο παρελθόν η Ντιναμό Κιέβου αγωνίστηκε τόσο στο Champions League, όσο και στο Europa League. Η καλύτερη της πορεία ήταν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου και έχασαν από τη επίσης ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ του νυν προπονητή της. Αξιοσημείωτη είναι και η πορεία της μέχρι τα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 1997-1998. Τότε τερματικός της σταθμός αποδείχθηκε η Γιουβέντους. Την περσινή σεζόν η Ντιναμό βρισκόταν στους ομίλους του Europa League και τερμάτισε τελευταία πίσω από Φενέρμπαχτσε, Ρεν και ΑΕΚ Λάρνακας.

Οι «μάχες» απέναντι στις ελληνικές ομάδες

Σε όλη αυτή την σπουδαία ιστορία η Ντιναμό Κιέβου συνάντησε τις τέσσερις από τις πέντε ομάδες του Big-5 και αν ο Άρης προκριθεί τότε οι Ουκρανοί θα έχουν παίξει και με τις πέντε κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας. Η Ντιναμό κοντραρίστηκε τέσσερις φορές με τον Ολυμπιακό. Οι πρώτες δύο ήταν στη φάση των «32» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1975-1976. Τότε οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 2-2 στην Ελλάδα ενώ στον επαναληπτικό η Ντιναμό επικράτησε με  1-0. Ακριβώς το ίδιο σενάριο είχε πραγματοποιηθεί και την περίοδο 2018-2019. Οι δύο ομάδες έπαιξαν για τη φάση των «32» του Europa League.

Τη σεζόν 1976-1977 ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να παίξει με τους Ουκρανούς στους «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι Θεσσαλονικείς δεν τα πήγαν καθόλου καλά αφού γνώρισαν δύο ήττες με 4-0 και 0-2. Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε κόντρα στη Ντιναμό στους ομίλους του Champions League το 1998. Οι δύο ομάδες πανηγύρισαν από μια νίκη με 2-1. Αυτή ήταν και η μοναδική ήττα των Ουκρανών από ελληνική ομάδα. Τέλος η Ντιναμό έπαιξε και με την ΑΕΚ στους «32» του Europa League το 2018. Η Ένωση ήταν αρκετά άτυχη αφού αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες (1-1, 0-0) λόγω του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ. 

Ο προπονητής Μιρτσέα Λουτσέσκου και το αστέρι της ομάδας

Προπονητής της Ντιναμό Κιέβου είναι ο πατέρας του τεχνικού του ΠΑΟΚ, Μιρτσέα Λουτσέσκου. Πρόκειται για έναν προπονητή με μεγάλες εμπειρίες και τρόπαια αφού πέρασε μεταξύ άλλων από τους πάγκους των Ίντερ, Γαλατασαράι, Μπεσίκτας, Σαχτάρ αλλά και των Εθνικών Τουρκίας και Ρουμανίας. Κορυφαία του επιτυχία είναι η κατάκτηση του Europa League με τη Σαχτάρ το 2009 και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού σούπερ καπ με τη Γαλατασαράι το 2001. Επίσης έχει πανηγυρίσει ως προπονητής 15 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα και 10 σούπερ καπ.

Αστέρι της ομάδας είναι ο Αντρίι Γιαρμολένκο, ο οποίος μεταγράφηκε φέτος στους Ουκρανούς ως ελεύθερος. Ο 33χρονος άσος είχε αποτελέσει παίκτης της ομάδας και στο παρελθόν και σε 340 συμμετοχές μέτρησε 137 γκολ και 90 ασίστ, Στη συνέχεια της καριέρας του έπαιξε επίσης σε Μπορούσια Ντόρτμουντ και Γουέστ Χαμ