Γιατί ο διαιτητής έκρινε πως δεν ήταν πέναλτι η αδιανόητη γκάφα του Γκάμπριελ που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της Μπάγερν (vid)

Άρσεναλ - Μπάγερν

i

©Photo by Marc Atkins/Getty Images/Ideal Images

Γιατί ο διαιτητής έκρινε πως δεν ήταν πέναλτι η αδιανόητη γκάφα του Γκάμπριελ που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της Μπάγερν (vid)

Κώστας Τόπας 12:28 - 10.04.2024

Αρκετή συζήτηση έχει σηκώσει η φάση του Γκάμπριελ που πιάνει την μπάλα μέσα στην περιοχή με τα χέρια και ο διαιτητής δεν δείχνει την άσπρη βούλα, μετά από αυτή την ενέργεια του Βραζιλιάνου αμυντικού της Άρσεναλ. Ο λόγος που ο ρέφερι δεν καταλόγισε το χέρι ως παράβαση.

Επεισοδιακός ήταν ο αγώνας της Άρσεναλ με την Μπάγερν Μονάχου το βράδυ της Τρίτης (09/04) στο «Έμιρεϊτς» για τα προημιτελικά του Champions League. Από τη μία οι «κανονιέρηδες» είχαν έντονα παράπονα από την διαιτησία για την φάση που ο Σάκα ανατράπηκε από τον Νόιερ στις καθυστερήσεις, αλλά ο ρέφερι δεν καταλόγισε πέναλτι.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στο δεύτερο ημίχρονο κι ενώ οι Βαυαροί ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1, διαδραματίστηκε μια σουρεαλιστική σκηνή στο «Έμιρεϊτς». Ο Ράγια πήγε να εκτελέσει το ελεύθερο με πάσα στον Γκάμπριελ και ο Βραζιλιάνος έστησε την μπάλα ξανά με τα χέρια. Αμέσως, οι παίκτες της Μπάγερν γύρισαν αμέσως προς τον ρέφερι και προσπάθησαν να τον προτρέψουν να εξετάσει τη φάση, ζητώντας πέναλτι!

Αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκε αυτό το πέναλτι!
CHAMPIONS LEAGUE

09:51 - 10.04.2024

Αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκε αυτό το πέναλτι!

Ο Τόμας Τούχελ αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον διαιτητή, στον οποίο οι Βαυαροί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το πέναλτι που δεν καταλογίστηκε υπέρ τους, μετά το γεγονός ότι ο Γκάμπριελ έστησε την μπάλα ξανά με τα χέρια, αφότου ο Ραγιά έπαιξε το ελεύθερο με πάσα στον Βραζιλιάνο στόπερ των «κανονιέρηδων».

Μια ενέργεια που βάσει κανονισμού δεν δέχεται αμφιβολίες, θα έπρεπε να τιμωρηθεί με πέναλτι από τον Σουηδό διαιτητή Γκλένν Νίμπεργκ. Κάτι που δεν έγινε. Οπως παρέμβαση δεν υπήρξε ούτε από τον διαιτητή του VAR, τον Ολλανδό Πολ Φαν Μπόεκελ.

Περιέργως, ο Ολλανδός είναι και πάλι παρών σε ακόμη μία αμφιλεγόμενη φάση. Αυτή τη σεζόν ήταν ως VAR στο Λειψία - Ρεάλ Μαδρίτης κι έπειτα από παρέμβαση του ακυρώθηκε το γκολ που είχαν πετύχει οι «ταύροι». Ήταν το 3ο λεπτό όταν ένα κόρνερ της Λειψίας κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του Λούνιν μετά από κεφαλιά του Μπέντζαμιν Σέσκο, ο οποίος απέκρουσε το σουτ πάνω στην γραμμή του Σλάγκερ. Αρχικά ο διαιτητής Ίρφαν Πέλιτο, μετά από αίτημα του βοηθού διαιτητή, ακύρωσε το γκολ για οφσάιντ και στη συνέχεια ο Ολλανδός το επιβεβαίωσε από την αίθουσα VAR.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Mundo Deportivo», το χέρι του Γκάμπριελ στον αγώνα με την Μπάγερν ήταν ξεκάθαρο, αλλά υπό τις συνθήκες που συνέβησαν, ο διαιτητής έκανε καλά και δεν θεώρησε αυτή τη χειρονομία ως χέρι. Ακόμα κι όταν η δράση ήταν ξεκάθαρη. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι χειρότερες για τον διαιτητή αν είχε δείξει την άσπρη βούλα.

Υπάρχει επίσης μια τάση να μην τιμωρούνται ενέργειες που μπορεί να προκύψουν όταν η μπάλα, όπως συνέβη στο «Έμιρεϊτς», κυλάει μέσα στην περιοχή και δεν έχει απομακρυνθεί ακόμα.