Το περσινό θρίλερ στο Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ και η συγγνώμη της ΚΕΔ (vid)

Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ

i

© Intime

Το περσινό θρίλερ στο Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ και η συγγνώμη της ΚΕΔ (vid)

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 14:28 - 16.12.2023 / Ανανεώθηκε: 14:30 - 16.12.2023

Η περσινή «αυτοκτονία» του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, το γκολ της ισοφάρισης που σήκωσε... θύελλα αντιδράσεων και η παρέμβαση της ΚΕΔ.

Ο ΠΑΟΚ έκανε το καθήκον του κόντρα στην Ελσίνκι, πανηγύρισε την πρόκριση στους «16» του Conference League και πλέον στρέφει την προσοχή του στην Stoiximan Super League, η οποία επιστρέφει στη δράση.

Στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής, ο Αστέρας Τρίπολης θα υποδεχτεί τον Δικέφαλο στο «Θ. Κολοκοτρώνης» (17/12, 17:30), σε ένα ματς με πλούσιο και απολαυστικό παρελθόν.

Με αφορμή το εμπόδιο που θα κληθεί να ξεπεράσει η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου σε μία έδρα που παραδοσιακά τη δυσκολεύει, το Sportal σας υπενθυμίζει την περσινή αναμέτρηση-θρίλερ ανάμεσα στις δύο ομάδες, η οποία είχε και... τρίτο ημίχρονο.

Για τη σεζόν 2022-23 και στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΟΚ κοντραρίστηκαν στο «Θ. Κολοκοτρώνης» σε ένα ματς που τα είχε όλα. Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, οι Θεσσαλονικείς πήραν ισχυρό προβάδισμα χάρη στα τέρματα του Νάσμπεργκ στο 6΄ και του Τόμας στο 82΄. Όλα έδειχναν πως οι ασπρόμαυροι είχαν «αγκαλιάσει» ένα σπουδαίο τρίποντο, ωστόσο αυτό που ακολούθησε δεν το πίστευε κανένας.

Στο 90ο λεπτό, ο Κρέσπι έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Κωστέας δεν μπόρεσε να βάλει την προβολή αλλά σε δεύτερο χρόνο πλάσαρε από κοντά ο Σίτο μειώνοντας σε 2-1. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έδωσε νέα πνοή στο ματς, ενώ τρία λεπτά αργότερα ήρθε η... λύτρωση για τους Αρκάδες. Ο Τασουλής έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Ατιένθα με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία διαμορφώνοντας το τελικό 2-2.

Μπορεί εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή να μην το κατάλαβε κανένας, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αντέδρασε με επίσημη ανακοίνωση, καθώς το τέρμα της ισοφάρισης προήλθε από οφσάιντ.

Παράλληλα η ομάδα της Θεσσαλονίκης ζήτησε από την ΚΕΔ την άμεση διαγραφή των Τζήλου, Καλαμπόκη και Σινιοράκη, όπως επίσης και τη δημόσια εξήγηση από τη NOVA για τη μη ανάδειξη του ριπλέι της συγκεκριμένης φάσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ουδέποτε χρησιμοποίησε ως άλλοθι για τις αποτυχίες διαιτητικά λάθη. Στην Τρίπολη ωστόσο βιώσαμε μια ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος και συνακόλουθα του πρωταθλήματος. Μόνο ως στημένη μπορούμε να κρίνουμε την απόφαση των VAR Αθανάσιου Τζήλου και του AVAR Κωνσταντίνου Καλαμπόκη να μην εξετάσουν τη φάση του δεύτερου γκολ του Αστέρα, όπως και του βοηθού Σινιοράκη να μην υποδείξει εξαρχής το ξεκάθαρο οφσάιντ πριν γίνει η σέντρα-ασίστ της ισοφάρισης του Αστέρα. 

Είναι στημένη η απόκρυψη της φάσης, η αποκάλυψη της οποίας εκθέτει τους διαιτητές και τον αρχιδιαιτητή που δεν έχει ήδη διαγράψει όλους τους υπεύθυνους από τους πίνακες. Απαιτούμε την επίσημη απάντηση της ΚΕΔ για τη συγκεκριμένη φάση, την άμεση διαγραφή των Τζήλου, Καλαμπόκη και Σινιοράκη από τους πίνακες, όπως και δημόσια εξήγηση απο τη NOVA πως αποκρύφθηκε αυτό το ριπλέι τόσο από την απευθείας μετάδοση, όσο και από την επιλογή των αμφισβητούμενων φάσεων. 

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρωτοστάτησε στην ανάγκη χρήσης του VAR και των γραμμών του οφσάιντ και φτάσαμε στο σημείο να χρησιμοποιείται εναντίον μας το πιο αξιόπιστο εργαλείο ανάλυσης αντικειμενικών παραβάσεων, όπως του προφανούς οφσάιντ προχθές. Να ξέρουν όμως ότι δεν θα καταφέρουν να εκτροχιάσουν την ομάδα μας από την διεκδίκηση του πρωταθλήματος, χωρίς να πληρώσουν σκληρό τίμημα».

Η απάντηση της ΚΕΔ

Στη συνέχεια, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας με ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι οι διαιτητές έκαναν λάθος, αναφέροντας ότι τους έχει αποσύρει από τα επίσημα καθήκοντά τους.

«Ο VAR manager και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θεωρούν σκόπιμο και αναγκαίο να διευκρινίσουν το περιστατικό στο 90+3’. Μετά από μια εις βάθος ανάλυση της κατάστασης είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε λάθος από τον Βοηθό Διαιτητή κατά την κρίση του εάν ένας παίκτης βρισκόταν σε θέση οφσάιντ που είτε παρενέβαινε στο παιχνίδι είτε στον αντίπαλο. 

Μετά από σκόπιμη απόκρουση του τερματοφύλακα, η μπάλα έφυγε προς τη σημαία του κόρνερ και το VAR/AVAR ερμήνευσε εσφαλμένα ότι σε αυτό το σημείο η ανάπτυξη επιθετικής προσπάθειας είχε τελειώσει. Οι Διαιτητές του VAR και ο Βοηθός Διαιτητής ζητούν συγνώμη για τα λάθη τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης στιγμής του αγώνα. Ως αποτέλεσμα, η ΚΕΔ έχει αποσύρει τους εμπλεκόμενους διαιτητές του αγώνα από τα επίσημα καθήκοντά τους και θα παραμείνουν στη διάθεση της επιτροπής», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.