Γιόρτασε την κορυφή με πάρτι, ραντεβού τον Μάρτη!
i

© Intime

Γιόρτασε την κορυφή με πάρτι, ραντεβού τον Μάρτη!

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος Μάνος Τσαλγατίδης 21:40 - 14.12.2023 / Ανανεώθηκε: 01:28 - 15.12.2023

Ο ΠΑΟΚ διέλυσε την Ελσίνκι με 4-2, έστησε ασπρόμαυρο πάρτι στην Τούμπα και ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή του πορεία στον 7ο όμιλο αήττητος.

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 4-2 επί της Ελσίνκι (6΄ Ραντούλοβιτς, 37΄ Οζντόεφ, 47΄ Κωνσταντέλιας, 53΄ Μιχαηλίδης, 85΄ Μουργκ, 91΄ Χετεμάι) και ολοκλήρωσε αήττητος την παρουσία του στον 7ο όμιλο του UEFA Europa Conference League γράφοντας ιστορικό ρεκόρ για το ελληνικό ποδόσφαιρο αναφορικά με τη συγκομιδή βαθμών του (16).

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου επέλεξε για ακόμα μια φορά το αγαπημένο του 4-2-3-1 με τους: Κοτάρσκι, Ράφα, Μιχαηλίδη, Έκονγκ, Κεντζιόρα, Οζντόεφ, Μεϊτέ, Τάισον, Κωνσταντέλία, Ντεσπόντοφ, Μπράντον να απαρτίζουν την ενδεκάδα.

Από την άλλη το Τόνι Κορκεακούνας κατέβασε την Ελσίνκι με σχηματισμό 3-4-3 και τους Μάενπα: Χαμαλάινεν, Γκράτσα, Τοΐβιο, Κέσκινεν, Σοΐρι, Λίνγκμαν, Κανελλόπουλός, Μπαντέ, Χόστικα, Ραντούλοβιτς, να είναι η αρχική σύνθεση των Φινλανδών.

O ΠΑΟΚ μπήκε στο ματς με μια... ανάλαφρη διάθεση και χωρίς συγκέντρωση, πιστεύοντας πως η Ελσίνκι ήρθε στη Θεσσαλονίκη για αγγαρεία. Οι επαφές των παικτών του Δικεφάλου ήταν χαλαρές ενώ η ομάδα δεν έβγαζε ένταση. Στο 3ο λεπτό ο Κωνσταντέλιας πήρε την μπάλα στη μεσαία γραμμή πέρασε όποιον βρήκε, σούταρε κιόλας, αλλά ο Μάενμπα απέκρουσε εντυπωσιακά.

Στο 6ο λεπτό ήρθε η ψυχρολουσία για τον ΠΑΟΚ. Η Ελσίνκι έφυγε στο γρήγορο τρανζίσιον με τον Μπαντέ, που βρήκε τον Ραντούλοβιτς μέσα στην περιοχή, αυτός προσποιήθηκε, σούταρε διαγώνια και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Δικεφάλου. Αυτό το γκολ έδειξε κάπως να... ξυπνά τους παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου, που άρχισαν να ανεβάζουν στροφές και να πιέζουν.

Οι «ασπρόμαυροι» έκλεισαν την Ελσίνκι στα καρέ της με συνεχόμενες στημένες φάσεις και παραλίγο να βρουν δίχτυα, αλλά ο Μιχαηλίδης στο 15ο λεπτό σημάδεψε το δοκάρι εξ επαφής μετά από εκτέλεση κόρνερ του Κίριλ Ντεσπόντοφ. Οι «ασπρόμαυροι» κυκλοφορούσαν την μπάλα, αλλά δεν έβρισκαν εύκολα διαδρόμους προς την εστία του Μάενμπα, κάτι που έκανε τον Λουτσέσκου έξαλλο, αφού θεωρούσε πως η ομάδα του αναπτυσσόταν με ανορθόδοξο τρόπο.

Όσο ο ΠΑΟΚ πίεζε για την ισοφάριση η Ελσίνκι είχε ακροβολισμένους τους Χόστικα και Μπαντέ, προκειμένου να βγαίνει με ταχύτητα στην κόντρα επίθεση από τα πλάγια. Οι φάσεις στο ματς γίνονταν με το σταγονόμετρο και για να υπάρξει τελική μετά από το δοκάρι του Δικεφάλου έπρεπε να περάσουν 15 λεπτά! Στο 30ο λεπτό ο Τάισον βρήκε τον Ντεσπόντοφ με ωραία πάσα αυτός σούταρε συρτά, αλλά ο Μάενπα μπλόκαρε με ευκολία. Τρία λεπτά αργότερα ο Κωνσταντέλιας έχασε μοναδική ευκαιρία να σκοράρει από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά το πλασέ του ήταν κακό και έφυγε ψηλά άουτ.

Ωστόσο, στο 37΄ ο ΠΑΟΚ βρήκε δίχτυα! Ο Μεϊτέ σέντραρε συρτά, και ο Οζντόεφ που ήρθε με φόρα σούταρε δυνατά για το 1-1. Στο 42ο λεπτό οι «ασπρόμαυροι» φώναξαν για πέναλτι σε τράβηγμα του Ντα Γκράτσα στον Μπράντο, αλλά ο Γεωργιανός διαιτητής, Κρουασβίλι δεν έδειξε την άσπρη βούλα.

Η λήξη του πρώτου μέρους βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1 και τον Ράζβαν Λουτσέσκου να πηγαίνει στα αποδυτήρια δείχνοντας πως έχει να πει πολλά με τους παίκτες του.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για τον ΠΑΟΚ! Ο Κωνσταντέλιας έγινε κάτοχος της μπάλας στο 47΄ στην περιοχή και με ωραίο συρτό-δυνατό σουτ έκανε το 2-1! Ο Δικέφαλος είχε πάρει φόρα και το πάρτι στην Τούμπα είχε αρχίσει! Στο 54΄ ο Ντεσπόντοφ σέντραρε μετά από κόρνερ βρήκε τον Μιχαηλίδη που σούταρε, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα δίχτυα για το 3-1.

Από εκεί και έπειτα ο Δικέφαλος έκανε διαχείριση στον αγώνα και λόγω του Κυριακάτικου παιχνιδιού με τον Αστέρα για το πρωτάθλημα της Super League. Έτσι, στο 70ο λεπτο ο Ολισάνια μπήκε στην περιοχή σούταρε και η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Ο Λουτσέσκου φρέσκαρε τη ενδεκάδα του με αρκετά πρόσωπα και ο Δικέφαλος συνέχιζε να έχει την κυριαρχία στο ματς χωρίς να έχει το πόδι στο γκάζι.

Κι όμως χωρίς να πιέζει ο ΠΑΟΚ βρήκε και τέταρτο γκολ. Τάισον, Τζίμας και Αντόνιο παρέδωσαν μαθήματα τριγωνομετρίας ο Τάισον βρήκε τον Μουργκ και αυτός σκόραρε στην 100η του συμμετοχή με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, ο Περπαρίμ Χετεμάι στην τελευταία του συμμετοχή πριν την απόσυρση του κέρδισε πέναλτι το εκτέλεσε και έγραψε το τελικό 4-2.

ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ

ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ράφα (70΄ Μπάμπα), Μιχαηλίδης, Έκονγκ, Κεντζιόρα, (70΄ Βιεϊρίνια) Οζντόεφ (70΄ Μάρκος Αντόνιο), Μεϊτέ, Τάισον, Κωνσταντέλίας (75΄ Μουργκ), Ντεσπόντοφ, Μπράντον (80΄ Τζίμας).

Ελσίνκσι (Τόνι Κορκεακούνας): Μάενπα: Χαμαλάινεν, Γκράτσα, Τοΐβιο, Κέσκινεν (65΄ Ογίλα), Σοΐρι, Λίνγκμαν (80΄ Πάανανεν), Κανελλόπουλός (65΄ Κουασίβι), Μπαντέ, Χόστικα (65΄ Χετεμάι), Ραντούλοβιτς (65΄Ολισάνια).

MVP

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα, ακόμα και στο πρώτο μέρος που ο ΠΑΟΚ δεν ήταν στα καλύτερα του, ο νεαρός μεσοεπιθετικός είχε εξαιρετική απόδοση.

Το στατιστικό του αγώνα

Όχι απλά στατιστικό το αγώνα, αλλά ολόκληρης της χρονιάς! Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την παρουσία του στον 7ο όμιλό του UEFA Europa Conference League αήττητος, και συγκέντρωσε 16 βαθμούς, που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ελληνική ομάδα σε παρουσία της σε ευρωπαϊκό όμιλο.

H μάχη των πάγκων

Ο Τόνι Κορκεακούνας αιφνιδίασε τον Λουτσέσκου και τον ΠΑΟΚ με το πρέσινγκ ψηλά και το γρήγορο ποδόσφαιρο της Ελσίνκι στο πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο, μόλις ο Δικέφαλος μπήκε στα αποδυτήρια και πήρε τις εντολές από τον Ρουμάνο τεχνικό έδειξε ποιος είναι το αφεντικό στο γήπεδο.

Δείτε το live του ματς εδώ:

  • Λήξη στο ματς (4-2)
  • 4 λεπτά οι καθυστερήσεις.
  • 90΄ Γκολ η Ελσίνκι με τον Χετεμάι και 4-2.
  • Πέναλτι για την Ελσίνκι. Ο Μάρκος Αντόνιο ανέτρεψε τον Χετεμάϊ.
  • Εξαιρετική συνεργασία από τους παίκτες του Δικέφαλου. Ο Τάισον πάσαρε στον Αυστριακό, ο οποίος επιχείρησε ένα έξυπνο σουτ με το κακό του πόδι κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
  • ΓΚΟΟΛΛ. Ο Μουργκ διαμορφώνει το 4-1 στο 85΄.
  • Ο ρυθμός έχει πέσει αισθητά. Ο ΠΑΟΚ διαχειρίζεται το υπέρ του σκορ χωρίς προβλήματα κι έχει «αγκαλιάσει» την 5η του νίκη στον όμιλο.

Μάνος Τσαλγατίδης: Σε άλλα νέα ο Μουργκ έφτασε τις 100 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ.

  • 79΄ Μέσα ο Τζίμας έξω ο Μπράντον.
  • 77΄ Ο Ντεσπόντοφ έκανε το γύρισμα για τον Τόμας, με τον Ισπανό φορ να πραγματοποιεί ένα κακό και άστοχο σουτ.
  • Μέσα ο Μουργκ έξω ο Κωνσταντέλιας στο 75ο λεπτό.
  • Ο Μεϊτέ δοκίμασε το σουτ από μακρινή απόσταση, η μπάλα κατέληξε άουτ στο 75ο λεπτό.
  • 70΄ Τριπλή αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Μέσα Μπάμπα, Αντόνιο και Βιεϊρίνια, έξω Ράφα, Οζντόεφ και Κεντζιορα.

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ πλέον έχει τη νίκη στο τσεπάκι και θα κάνει και διαχείριση ενόψει Αστέρα.

  • Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ. Ο Ντεσπόντοφ εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Μεϊτέ πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Κεντζιόρα δεν κατάφερε να κάνει το 4-1, με τον Μάενπα να σώζει τελευταία στιγμή στο 67΄.
  • 63΄ Σουτ του Κωνσταντέλια, μπλοκάρει ο Μάενμπα δίχως πρόβλημα.

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ πλέον είναι η ομάδα που όλοι ξέρουμε μέσα στο γήπεδο.

  • Εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα σε Τόμας και Τάισον, με τον Βραζιλιάνο να δοκιμάζει το σουτ και τον Μάενπα να λέει «όχι» στο 56΄.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η UEFA το δίνει ως αυτογκόλ του αρχηγού της Ελσίνκι, του Τοΐβιο.
  • Ο Ντεσπόντοφ γύρισε υποδειγματικά από τα αριστερά, ο Έλληνας στόπερ δοκίμασε το σουτ με την μπάλα να κοντράρει και να καταλήγει στα δίχτυα.
  • ΓΚΟΟΟΛΛΛΛ ο Μιχαηλίδης κάνει το 3-1 για τον ΠΑΟΚ.
  • Με σπασμένα τα φρένα πλέον οι γηπεδούχοι.
  • Η πίεση του Τόμας οδήγησε την άμυνα της Ελσίνκι σε ολιγωρία, η μπάλα στρώθηκε στον «Ντέλια», ο οποίος εκτέλεσε υποδειγματικά μέσα από την περιοχή.
  • 47΄ Με το καλημέρα στην επανάληψη ο Γιάννης Κωνσταντέλιας διαμορφώνει το 2-1.
  • ΓΚΟΟΟΟΟΛ για τον ΠΑΟΚ.
  • Έναρξη στο δεύτερο μέρος.
  • Ο Δικέφαλος σπατάλησε αρκετές ευκαιρίες για ένα δεύτερο γκολ, ωστόσο το 1-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος.

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ είχε σημαντικά θέματα στο 1ο μέρος, αλλά μόλις σοβαρεύτηκε επιθετικά κατάφερε να ισοφαρίσει την Ελσίνκι.

  • Λήξη του πρώτου ημιχρόνου (1-1).
  • 45+2΄ Μεγάλη ευκαιρία για την Ελσίνκι. Ο Κεσκίνεν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση από τα αριστερά έπειτα από λάθος του Μπράντον Τόμας, ωστόσο το σουτ του κατέληξε άουτ.
  • 45΄ Τέσσερα λεπτά οι καθυστερήσεις.
  • 42΄ Φωνές των γηπεδούχων για πέναλτι σε πτώση του Τόμας μέσα στην περιοχή. Συνεχίζεται το ματς.

Μάνος Τσαλγατίδης: Τη μοναδική φορά που ο ΠΑΟΚ αναπτύχθηκε σωστά κατάφερε να σκοράρει.

  • Με τη ψυχολογία στα ύψη πλέον, ο Δικέφαλος επιδιώκει την ολική ανατροπή πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.
  • Οι γηπεδούχοι οργάνωσαν εξαιρετικά την επίθεσή τους, η μπάλα έφτασε στον Μεϊτέ ο οποίος σέρβιρε στον Οζντόεφ από τα αριστερά, με τον Ρώσο να διαμορφώνει το 1-1 με ένα δυνατό σουτ στο 37΄.
  • ΓΚΟΟΟΟΛ για τον ΠΑΟΚ.

Μάνος Τσαλγατίδης: Πραγματικά έξαλλος ο Λουτσέσκου στον πάγκο με αυτά που βλέπει από τους παίκτες του.

  • Νέα τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ στο 33΄. Ο Κεντζιόρα έκανε την παράλληλη σέντρα για τον Κωνσταντέλια, με τον νεαρό σούπερ σταρ να δοκιμάζει το σουτ ολομόναχος και να αστοχεί από πλεονεκτική θέση.
  • Ο Ντεσπόντοφ δοκίμασε το διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή, μπλόκαρε έγκαιρα ο Μάενμπα και κράτησε το μηδέν στο 31ο λεπτό.
  • Το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.
  • Στο έδαφος ο Λίγκμαν της Ελσίνκι, ο οποίος δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα.
  • Συμπληρώθηκε το πρώτο 25λεπτο στην Τούμπα. Το 0-1 παραμένει με την Ελσίνκι να εκμεταλλεύεται την πρώτη της ευκαιρία. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ ελέγχει τον ρυθμό και προσπαθεί να φέρει το ματς στα ίσα.

Μάνος Τσαλγατίδης: Παρότι ο ΠΑΟΚ έχει ανεβάσει ρυθμό η συγκέντρωση δεν δείχνει να έχει επανέλθει στους παίκτες του.

  • 21΄ Κόρνερ για την Ελσίνκι. Έδιωξε η άμυνα των γηπεδούχων και ο κίνδυνος πέρασε.
  • Ο Δικέφαλος έφτασε μία ανάσα από την ισοφάριση, ωστόσο ο Έλληνας στόπερ στάθηκε εξαιρετικά άτυχος.
  • Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ στο 14΄. Ο Ντεσπόντοφ εκτέλεσε το κόρνερ από τα αριστερά, ο Μάενπα δεν υπολόγισε σωστά και η προβολή του Μιχαηλίδη σταμάτησε στο αριστερό του δοκάρι!

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ μπήκε με ανάλαφρη διάθεση για να... παρτάρει και πλέον βρίσκεται πίσω στο σκορ.

  • Οι Φινλανδοί βγήκαν εξαιρετικά στην αντεπίθεση, ο Ραντούλοβιτς πάτησε περιοχή κι εκτέλεσε υποδειγματικά τον Κοτάρσκι με ένα διαγώνιο σουτ για το 1-0 στο 6ο λεπτό.
  • ΓΚΟΛ για την Ελσίνκι. 
  • Οι παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου έχουν μπει... ορεξάτοι και ψάχνουν ένα γρήγορο γκολ.
  • 3΄ Επικίνδυνο γύρισμα του Κεντζιόρα από τα δεξιά, έκοψε τελευταία στιγμή ο Ντα Γκράτσα.
  • 2΄ Πέρασε ανεκμετάλλευτο το κόρνερ.
  • Σημαντική ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ με το... καλημέρα. Εξαιρετική ατομική ενέργεια από τον Κωνσταντέλια στο πρώτο λεπτό, έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του 20χρονου ο Μάενπα.
  • Έναρξη στο ματς.
  • Οι φίλοι του Δικέφαλου έχουν δώσει βροντερό παρών.
  • Οι παίκτες κάνουν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο.
  • Ολοκληρώθηκε το ζέσταμα των δύο ομάδων.
  • Σε λιγότερο από 15 λεπτά θα έχουμε σέντρα στο ματς.
  • Μπορεί το ματς απέναντι στους Φινλανδούς να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, ωστόσο άπαντες στο ασπρόμαυρο «στρατόπεδο» στοχεύουν στο ξεχωριστό ρεκόρ 5 νικών σε ένα όμιλο.
  • Το κλίμα στην Τούμπα μοιάζει πανηγυρικό πριν την έναρξη του ματς. Το γεγονός πως ο Δικέφαλος έχει εξασφαλίσει την πρόκριση για τους «16» από την 5η κιόλας αγωνιστικής έχει φέρει τα χαμόγελα σε όλους τους φίλους της ομάδας.
  • «Κερδίσαμε δυο φορές την Άιντραχτ, έχουμε κάνει τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία, πήραμε την πρώτη θέση. Πρέπει να δείξουμε και να δείχνουμε μια νοοτροπία νικητή. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ομάδα νικητών, να πετύχουμε το ρεκόρ που είπε ο Κουλιεράκης. Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που κάνουν αυτό το παιχνίδι σημαντικό. Στο τέλος της ημέρας είναι και η απόλαυση που σου δίνει να κερδίζεις και να παίζεις καλά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ράζβαν Λουτσέσκου στη χθεσινή (13/12) συνέντευξη Τύπου.
  • Τα ελληνόπουλα του ΠΑΟΚ το απολαμβάνουν στον ασπρόμαυρο πάγκο.
  • Το ζέσταμα των δύο ομάδων βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Διαιτητής: Γκιόργκι Κρουασβίλι
    Βοηθοί: Λεβάν Βαραμισβίλι, Ζάζα Πίπια
    4ος: Αλέκο Απτσιαούρι
    VAR: Σέζαρ Γκράντο
    AVAR: Εντουάρντο Ινγκλέσιας
  • Να θυμίσουμε πως στο προηγούμενο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες στην πρεμιέρα των ομίλων, ο ΠΑΟΚ «απέδρασε» από τη Φινλανδία και πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη (2-3).
  • Στον πάγκο των δύο ομάδων

    ΠΑΟΚ: Ζ. Ζίβκοβιτς, Ταλιχμανίδης, Λύρατζης, Μπάμπα, Βιεϊρίνια, Τσιγγάρας, Σβαμπ, Μουργκ, Μάρκος Αντόνιο, Σαμάτα και Τζίμας.

    Ελσίνκι: Ουστ, Ράμουλα, Ογίλα, Χάλμε, Τένιο, Πάανεν, Κουασίβι, Ολισάνια, Τανάκα, Χετεμάι.
  • Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

    ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Ράφα, Μιχαηλίδης, Έκονγκ, Κεντζιόρα, Οζντόεφ, Μεϊτέ, Τάισον, Κωνσταντέλίας, Ντεσπόντοφ, Τόμας.

    Ελσίνκι: Μάενπα: Χαμαλάινεν, Γκράτσα, Τοΐβιο, Κέσκινεν, Σοΐρι, Λίνγκμαν, Κανελλόπουλός, Μπαντέ, Χόστικα, Ραντούλοβιτς. 
  • Δείτε τη βαθμολογία στον 7ο όμιλο:
  • Από την άλλη η Ελσίνκι έχει γνωρίσει τον αποκλεισμό, ωστόσο θα παλέψει σήμερα στην Τούμπα με στόχο να κλείσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της με ένα θετικό αποτέλεσμα.
  • Ο Δικέφαλος δεν έχει γνωρίσει μέχρι στιγμής την ήττα στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν, μετρώντας συνολικά μαζί με τα προκριματικά οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες σε 11 ματς.
  • Μετά τον θρίαμβο στη Φρανκφούρτη και τη μεγάλη νίκη κόντρα στην Άιντραχτ την προηγούμενη αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ «κλείδωσε» την πρωτιά στον όμιλο κι εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση στους «16» του Conference League.
  • Η σέντρα είναι προγραμματισμένη για τις 19:45.
  • ΠΑΟΚ και Ελσίνκι θα κοντραριστούν στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Conference League.
  • Στην παρέα μας θα βρίσκεται και ο Μάνος Τσαλγατίδης.
  • Μαζί θα παρακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή αναμέτρηση στην Τούμπα.
  • Καλησπέρα φίλες και φίλοι του Sportal.