Όταν μιλούν οι αριθμοί: Η Άστον Βίλα έγινε... Μάντσεστερ Σίτι και «διέλυσε» τον Πεπ - Η στατιστική απεικόνιση

Άστον Βίλα

i

© PrtScr

Όταν μιλούν οι αριθμοί: Η Άστον Βίλα έγινε... Μάντσεστερ Σίτι και «διέλυσε» τον Πεπ - Η στατιστική απεικόνιση

Πάνος Κορομηλάς 13:29 - 07.12.2023 / Ανανεώθηκε: 13:30 - 07.12.2023

Η Άστον Βίλα πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι, κυριάρχησε απόλυτα στο γήπεδο και επιβεβαίωσε πως φέτος είναι έτοιμη να ξεπεράσει το ταβάνι της.

Η Άστον Βίλα αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν στην Premier League, δίχως αμφιβολία. Με την ολοκλήρωση των πρώτων 15 αγωνιστικών βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, όντας εντυπωσιακή μέσα στο γήπεδο. 

Στην αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Σίτι όμως, δεν ήταν απλά εντυπωσιακή. Ξεπέρασε τον εαυτό της, «βραχυκυκλώνοντας» το σύνολο του Γκουαρδιόλα.  Με το γκολ του Λίον Μπέιλι στο 74ο λεπτό, άνοιξε το δρόμο για τη μεγαλύτερη νίκη της σεζόν ως τώρα και εκτός από τρεις πολύ σημαντικούς βαθμούς, πήρε μια ισχυρή «ένεση» ψυχολογίας εν όψει της δύσκολης συνέχειας. 

Μπορεί στο γκολ του Τζαμαϊκανού να χρειάστηκε και η βοήθεια της τύχης, όμως ήταν ένα τέρμα που η ομάδα του Έμερι δικαιούταν απόλυτα βάσει της εικόνας της στο ματς. Σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, η απόδοσή της ήταν εξαιρετική. Κατάφερε να κυριαρχήσει απέναντι σε μια ομάδα που ξέρει να διατηρεί τον έλεγχο του αγώνα, όσο ελάχιστες στην Ευρώπη.

Εντυπωσιακή σε άμυνα και επίθεση

Οι γηπεδούχοι λειτούργησαν ιδανικά σε επίθεση και άμυνα, δημιουργώντας πολλές επικίνδυνες καταστάσεις και περιορίζοντας τα επιθετικά «υπερόπλα» της Μάντσεστερ Σίτι. Χαρακτηριστικό είναι πως «έχτισαν» 22 τελικές ευκαιρίες, τις περισσότερες που έχει δεχτεί ποτέ ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, η ανασταλτική δουλειά της Άστον Βίλα είχε ως αποτέλεσμα το να δεχτεί μόλις δύο τελικές φάσεις από την ομάδα του Ισπανού τεχνικού σε 90 λεπτά, αριθμός - αρνητικό ρεκόρ σε όλους τους συλλόγους της προπονητικής του καριέρας.

«Έσβησε» την κυκλοφορία της Μάντσεστερ Σίτι

Αν και η κατοχή της μπάλας στο τέλος «έγειρε» οριακά υπέρ της Μάντσεστερ Σίτι, ποτέ αυτή η υπεροχή δεν μετουσιώθηκε σε δημιουργία ευκαιριών. Η Άστον Βίλα ένιωσε την απειλή μόνο σε μια διπλή ευκαιρία του Έρλινγκ Χάαλαντ στα πρώτα λεπτά του ματς. Περιόρισε στο ελάχιστο το επιθετικό παιχνίδι των «πολιτών» και αντιμετώπισε αποτελεσματικά το μεγαλύτερο όπλο της ομάδας του Γκουαρδιόλα, που δεν είναι άλλο από την ασφαλή κυκλοφορία της μπάλας.

Κάτι τέτοιο μαρτυράται και από τη στατιστική, με τους γηπεδούχους να πραγματοποιούν 13 κλεψίματα στο αμυντικό τρίτο της Μάντσεστερ Σίτι. Ανακτήσεις κατοχής που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν σε κάποια τελική ενέργεια. 

Μια εμφάνιση που δίνει απαντήσεις για τις δυνατότητες της Άστον Βίλα. Ήταν η 10η νίκη της στο πρωτάθλημα τη φετινή σεζόν και συνδυάστηκε με μια κυριαρχική απόδοση απέναντι στην, κατά τεκμήριο, καλύτερη ομάδα των τελευταίων ετών στην Αγγλία. Ο Έμερι είχε απαντήσεις στο πλάνο του Γκουαρδιόλα και κάπως έτσι τον υποχρέωσε στην τέταρτη συνεχόμενη απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα, μετά τις τρεις ισοπαλίες στα ντέρμπι με Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ

Ακολουθεί ακόμα ένα ματς - φωτιά για την Άστον Βίλα απέναντι στην πρωτοπόρο Άρσεναλ (09/12, 19:30) και μια νέα ευκαιρία για να δείξει αν μπορεί να μπει «σφήνα» στις μεγάλες δυνάμεις της Αγγλίας. Με την ψυχολογία στα ύψη μετά τον «θρίαμβο» επί της Μάντσεστερ Σίτι, θα επιδιώξει ακόμη μια υπέρβαση για να «τρυπήσει» το ταβάνι της.