Άστον Βίλα: Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος χάρη στον Ουνάι Έμερι (vids)

Ουνάι Έμερι

i

Ουνάι Έμερι/©avfc.co.uk

Άστον Βίλα: Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος χάρη στον Ουνάι Έμερι (vids)

Κώστας Τόπας 12:02 - 04.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:15 - 04.04.2023

Ο Ουνάι Έμερι έχει καταφέρει μέσα σε ένα διάστημα 3,5 μηνών να «μεταμορφώσει» την Άστον Βίλα, να κοιτάει στα μάτια τους πρωτοπόρους, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι και να στοχεύει στην Ευρώπη από εκεί που οι «χωριάτες» ήταν κοντά στο χείλος του γκρεμού. Τον υποβιβασμό...

Η επιστροφή του Ουνάι Έμερι στην Premier League δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ο Ισπανός προπονητής προσγειώθηκε στο Μπέρμιγχαμ τον περασμένο Οκτώβριο για να αναλάβει την ομάδα της Άστον Βίλα που φλέρταρε με τις θέσεις του υποβιβασμού και τώρα, πέντε μήνες αργότερα, βρίσκεται κοντά στην έξοδο στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν.

Η νίκη εναντίον της Τσέλσι (2-0) είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα το τι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ο Ουνάι Έμερι μέσα σε λίγους μήνες στους «χωριάτες»: Μια συμπαγής και θαρραλέα ομάδα της οποίας οι αριθμοί, από την άφιξη του Ισπανού προπονητή, είναι συγκρίσιμοι με εκείνους των δύο κορυφαίων ομάδων της Premier League.

Στην 16η θέση με 12 βαθμούς και μόνο μία από τις θέσεις του υποβιβασμού. Εκεί ήταν η Άστον Βίλα πριν αναλάβει τα ηνία ο Ουνάι Έμερι. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο πρώτος του αντίπαλος που αντιμετώπισε με την επιστροφή του στα σαλόνια της Premier League. Το ντεμπούτο του δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, μιας και η Άστον Βίλα επικράτησε 3-1 των «κόκκινων διαβόλων» και ο Ισπανός τεχνικός έδειξε με το «καλημέρα» την προπονητική του ικανότητα.

Κοντράρει στα ίσα Άρσεναλ και Σίτι

Με τον Έμερι στο τιμόνι, η Άστον Βίλα έχει προσθέσει 29 πόντους από τους 45, καθιστώντας την τρίτη ομάδα με τα καλύτερα στατιστικά από τότε, ξεπερνώντας μόνο την Άρσεναλ (41 βαθμοί) και την Μάντσεστερ Σίτι (32). Μερικοί αριθμοί που επιτρέπουν στους παίκτες του Ουνάι Έμερι να ονειρεύονται να παίξουν στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν, αφού η πέμπτη θέση που ανήκει αυτή τη στιγμή στην Τότεναμ απέχει οκτώ βαθμούς.

Ένα έργο που φέρει την υπογραφή του

«Ο Νάσεφ Σαουίρις (πρόεδρος του συλλόγου) μου είπε για το έργο που ήθελε να φτιάξει και τι είχε δει σε μένα. Με έπεισε», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Έμερι, μιλώντας για το έργο που του είχαν παρουσιάσει στην Aston Town. Αυτή η πεποίθηση για την οποία μίλησε ο Βάσκος προπονητής έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις που έχει πάρει ο ίδιος.

Μια από αυτές ήταν η μεταγραφή του αριστερού μπακ, Άλεξ Μορένο. «Ο Άλεξ με έκανε να θέλω να γνωρίσω τον Premier. Όπως και εγώ, αναγνώρισε ότι θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για αυτόν να αντιμετωπίσει κάτι διαφορετικό και αυτό είναι που μας έκανε να έρθουμε στην Άστον Βίλα». Ενα... εξπρές αίτημα από τον Ουνάι, το οποίο έγινε αποδεκτό από την διοίκηση, για έναν παίκτη που έχει κερδίσει επάξια θέση στην ενδεκάδα, αφήνοντας εκτός τον Λούκας Ντίνιε.

Εκτόξευσε τους παίκτες του

Υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές της Άστον Βίλα που δείχνουν την καλύτερη εκδοχή τους χάρη στον Ουνάι Έμερι. Ξεκινώντας από τον Εμιλιάνο Μαρτίνες με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά στην Άρσεναλ και που κατάφερε να επεκτείνει τη χάρη του μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο: «Είμαι χαρούμενος που συνεργάζομαι με τον Εμιλιάνο. Είναι παράδειγμα και πηγή υπερηφάνειας για την Άστον Βίλα».

Ο Αργεντινός κίπερ κατάφερε απέναντι στην Τσέλσι να γίνει ο τερματοφύλακας της Βίλα με τα περισσότερα καθαρά clean sheet στα πρώτα 100 παιχνίδια του στην Premier League.

Εκτός βέβαια από τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο Ουνάι Έμερι κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό κι από άλλους παίκτες. Οπως από τους Τζον ΜακΚιν, Ντάγκλας Λουίς και Όλι Γουάτκινς. Ο τελευταίος μάλιστα αφού σημείωσε μόλις δύο γκολ στις πρώτες 13 αγωνιστικές, έχει «ματώσει» τα αντίπαλα δίχτυα εννέα ακόμη φορές από τότε που ανέλαβε την ομάδα ο Ισπανός . Επιπλέον, έχει πετύχει επτά γκολ στα τελευταία εννέα παιχνίδια και είναι από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες των «χωριατών». 

Ενας κόουτς που δεν εφησυχάζει με τίποτα

«Περήφανος για αυτήν την ομάδα, περήφανος για όλη την οικογένεια της Βίλα. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση, είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι της Τρίτης. Δεν θέλουμε να σταματήσουμε. Θέλουμε περισσότερα», έγραψε ο Ισπανός τεχνικός στον λογαριασμό του στο Instagram, μετά τη νίκη στο «Στάμφορντ Μπριτζ», δείχνοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την ομάδα του αν στο τέλος της χρονιάς δεν καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να φτάσει στον στόχο που έθεσε όταν ανέλαβε. Την έξοδο στην Ευρώπη...

Ο Ουνάι Έμερι γνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει η Άστον Βίλα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις 14 χρόνια αργότερα. Το επόμενο ραντεβού του, αυτή την Τρίτη (04/04, 21:45) κόντρα στη Λέστερ στο «King Power Stadium».