Κοιτάζει προς τα πάνω η Ελλάδα: Η βαθμολογία της UEFA μετά τις προκρίσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού
i

© Intime (Sportal)

Κοιτάζει προς τα πάνω η Ελλάδα: Η βαθμολογία της UEFA μετά τις προκρίσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:36 - 17.08.2023 / Ανανεώθηκε: 00:01 - 18.08.2023

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός εξασφάλισαν την πρόκριση στην επόμενη φάση, σε Confernce και Europa League αντίστοιχα, προσφέροντας επιπλέον πόντους στη βαθμολογία της UEFA με τα αποτελέσματα τους. Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση και κοιτάζει ακόμα ψηλότερα.

Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη του και ο Ολυμπιακός με την ισοπαλία του, πανηγύρισαν την πρόκριση στην επόμενη φάση των Conference και Europa League, προσφέροντας βαθμούς στην Ελλάδα. Βαθμούς πολύτιμους για τη χώρα μας, που παλεύει να εξασφαλίσει πέντε εκπροσώπους από τη σεζόν 2025/26.

Σε αυτή τη μάχη θα έχει σίγουρα τρεις ομάδες, αφού ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αγωνίζονται τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη στην Ευρώπη. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο ΠΑΟΚ, αν και εφόσον προσπεράσει το εμπόδιο της Χάρτς στα playoffs του Conference League.

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας, αυτή βρίσκεται στην 19η θέση, με 22.225 πόντους, απομακρύνοντας, όμως, τον κίνδυνο της Κροατίας. Η Οσιγιέκ έμεινε εκτός Ευρώπης, ο «Δικέφαλος του Βορρά» πέταξε εκτός τη Χάιντουκ και, αν όλα πάνε καλά, η ΑΕΚ θα «κλέψει» επιπλέον πόντους από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. 

Η ευκαιρία της Ελλάδας

Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί και ακόμα δύο παράγοντες για να φτάσει την 15η θέση. Αφενός, οποιοσδήποτε αποκλεισμός από τους προπορευόμενους, Τσεχία, Δανία, Ισραήλ και Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτος. 

Αφετέρου θα πρέπει να κοιτάξει αυτές τις χώρες και να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως έχουν χάσει εκπροσώπους. Η Τσεχία έμεινε με τρεις, η Δανία το ίδιο και το Ισραήλ με δύο. Η 15η Ουκρανία, δε, μένει μεν με τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη, ωστόσο αυτές αγωνίζονται μακριά από τις έδρες τους λόγω του πολέμου. 

Δυστυχώς η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει και τον Άρη στο κόλπο, όμως ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης «λύγισε» στη διαδικασία των πέναλτι, απέναντι στη Ντινάμο Κιέβου. Μοιραίος ο Οντουμπάτζο που έστειλε την μπάλα ψιλά στην τελευταία εκτέλεση. 

Αναλυτικά η βαθμολογία της UEFA:

© Live Seeding UEFA