Ο δράστης στόχευε Σουηδούς οπαδούς, ποιος είναι ο 45χρονος Τυνήσιος που σκόρπισε τρόμο στις Βρυξέλλες (vids)

Ο δράστης

i

PrtScr

Ο δράστης στόχευε Σουηδούς οπαδούς, ποιος είναι ο 45χρονος Τυνήσιος που σκόρπισε τρόμο στις Βρυξέλλες (vids)

Κώστας Τόπας 08:44 - 17.10.2023

Ο 45χρονος Τυνήσιος δράστης είχε ξεκάθαρα ως στόχο να εντοπίσει και να σκοτώσει Σουηδούς οπαδούς. Οι αστυνομικές Αρχές του Βελγίου δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μετά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν πώς ο δράστης κατέβηκε από ένα σκούτερ και στη συνέχεια στόχευσε τα θύματά του με όπλο. Τους κυνήγησε στο λόμπι ενός κτιρίου και άρχισε να εκτοξεύει σφαίρες. Σχεδόν αμέσως αναφέρθηκε ότι τα θύματα είναι Σουηδοί πολίτες, πιθανώς οπαδοί της εθνικής τους ομάδας. Διάφορα Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο δράστης στόχευε Σουηδούς.

Ο ύποπτος δράστης μοιράστηκε μερικά βιντεομηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά τις ενέργειές του. Αναφερόταν επίσης ρητά στη σουηδική υπηκοότητα των θυμάτων του. Επιπλέον, ο εν λόγω άνδρας αυτοχαρακτηρίζεται ως «μαχητής του ΙΚ». Οπότε φαίνεται σίγουρα να είναι τρομοκρατική ενέργεια.

Παρά τα γεγονότα, το Βέλγιο-Σουηδία ξεκίνησε. Ωστόσο, διεκόπη στο ημίχρονο και τελικά το γήπεδο εκκενώθηκε μετά από αρκετές ώρες. Στο μεταξύ, το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη συνεχίστηκε όλο το βράδυ της Δευτέρα (16/10) χωρίς ωστόσο οι Αρχές να τον έχουν εντοπίσει. «Η επίθεση ήταν δειλή. Ο δράστης στόχευσε Σουηδούς οπαδούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου στη συνέντευξη Τύπου.

Τι πρέπει να γίνει στο Βέλγιο-Σουηδία μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Οι κανόνες της UEFA είναι ξεκάθαροι (vids)
EURO

08:35 - 17.10.2023

Τι πρέπει να γίνει στο Βέλγιο-Σουηδία μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Οι κανόνες της UEFA είναι ξεκάθαροι (vids)

Μετά την τρομοκρατική επίθεση ο αγώνας μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη και το μέλλον της αναμέτρησης βρίσκεται στον αέρα, με την UEFA να καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν είναι πλέον γνωστές. Αφορά έναν 45χρονο Τυνήσιο ο οποίος ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο ανεπιτυχώς πολλές φορές. Έκτοτε μένει εκεί παράνομα. Ήταν επίσης γνωστός στις αρχές επιβολής του νόμου για διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες. Είχε επίσης ριζοσπαστικοποιηθεί για κάποιο διάστημα.