Συγκλονισμένος ο κόσμος του ποδοσφαίρου μετά την τρομοκρατική επίθεση: «Και τα χειρότερα έρχονται» (vids)

Βέλγιο - Σουηδία

i

©Photo by Getty Images/Getty Images/Ideal Images

Συγκλονισμένος ο κόσμος του ποδοσφαίρου μετά την τρομοκρατική επίθεση: «Και τα χειρότερα έρχονται» (vids)

Κώστας Τόπας 08:53 - 17.10.2023 / Ανανεώθηκε: 08:56 - 17.10.2023

Ο βελγικός, και κατ' επέκταση ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος, σοκαρίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (16/10), μετά την τρομοκρατική επίθεση που διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Σουηδών φιλάθλων.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, μετά την επίθεση ενόπλου κοντά στο κέντρο των Βρυξελλών (Πλας Σεντκλέρ), όπου σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους και τραυμάτισε σοβαρά οδηγό ταξί, που νοσηλεύεται πάντως εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, το οποίο ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο «4», και στην υπόλοιπη χώρα στο «3».

«Με λένε Αμντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και εγώ τους συγχωρώ όλους», ήταν το μήνυμά του στα social media μετά την επίθεση.

Όταν τα νέα έφτασαν στους Σουηδούς παίκτες στο ημίχρονο, αποφασίστηκε συλλογικά η διακοπή του αγώνα. Αν και τελικά οι οπαδοί παρέμειναν στο γήπεδο για 2,5 ώρες για λόγους ασφαλείας, έγινε σαφές ότι το να τελειώσει το δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν επιλογή.

Συγκλονισμένος ο κόσμος του ποδοσφαίρου

Εκ των υστέρων, η διακοπή ήταν μια λογική απόφαση. «Λατρεύουμε το παιχνίδι του ποδοσφαίρου, αλλά αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία», είπε ο πρόεδρος τη σουηδικής Ομοσπονδίας. Αντιδράσεις έχουν πλέον δεχθεί και από διάφορες γωνιές του ποδοσφαιρικού κόσμου. Σχεδόν όλοι είναι συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι από τα γεγονότα. «Και τα χειρότερα έρχονται», φοβάται, για παράδειγμα, ο αμυντικός του Βελγίου και της Ντόρτμουντ, Τομάς Μουνιέρ.