Το φοβερό στατιστικό που συνδέει το φετινό τελικό του Champions League με αυτόν του 2005

Λίβερπουλ

i

©printscreen

Το φοβερό στατιστικό που συνδέει το φετινό τελικό του Champions League με αυτόν του 2005

Κώστας Τσιακλής 18:18 - 18.05.2023

Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ αποτελούν το ζευγάρι του φετινού τελικού του Champions League. Ένα φοβερό στατιστικό έρχεται να συνδέσει την αναμέτρηση με τον τελικό της διοργάνωσης του 2005.

Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ προκρίθηκαν στον τελικό του Champions League και θα τεθούν αντιμέτωπες στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιουνίου. Ένα εκπληκτικό στατιστικό έρχεται να συνδέσει τη συγκεκριμένη αναμέτρηση με τον τελικό της διοργάνωσης του 2005.

Συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ θα συγκρουστούν για πρώτη φορά σε επίσημη αναμέτρηση, με φόντο φυσικά και το βαρύτιμο τρόπαιο. Η εκπληκτική συγκυρία είναι πως στον τελικό του 2005, που επίσης πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, Μίλαν και Λίβερπουλ τέθηκαν αντιμέτωπες και αυτές για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι. Επιπλέον όπως και φέτος έτσι και τότε υπήρχε στα νοκ-άουτ το «Derby Della Madonnina».

Ο τελικός-έπος του 2005 με νικήτρια τη Λίβερπουλ

Τότε η Λίβερπουλ πραγματοποίησε ίσως τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Champions League (και όχι μόνο) και έφτασε στην κατάκτηση του 5ου της τροπαίου στη διοργάνωση. Η Μίλαν είχε καταφέρει να προηγηθεί με 3-0, χάρη σε τέρματα των Πάολο Μαλντίνι (1’) και Ερνάν Κρέσπο (39’, 44’).

Πώς ο Γκουαρδιόλα «βραχυκύκλωσε» την Ρεάλ και παρέδωσε ακόμη ένα masterclass τακτικής (vid)
CHAMPIONS LEAGUE

13:00 - 18.05.2023

Πώς ο Γκουαρδιόλα «βραχυκύκλωσε» την Ρεάλ και παρέδωσε ακόμη ένα masterclass τακτικής (vid)

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα παρείχε ένα masterclass τακτικής για να βεβαιωθεί ότι η μεσαία γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα απειλήσει καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, την Μάντσεστερ Σίτι.

Κάπου εκεί όλοι πίστεψαν πως το παιχνίδι είχε τελειώσει ωστόσο οι «κόκκινοι» δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ μέσα σε επτά λεπτά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3. Αρχικά ο Στίβεν Τζέραρντ σκόραρε με εξαιρετική κεφαλιά στο 54΄ ενώ δύο λεπτά μετά ο Βλαντιμίρ Σμίτσερ νίκησε τον Ντίντα με ωραίο σουτ και έκανε το 2-3.

Λίγο αργότερα ο Τζέραρντ κέρδισε πέναλτι και την εκτέλεση ανέλαβε ο Τσάμπι Αλόνσο, ο οποίος αν και νικήθηκε από τον Ντίντα, πήρε το ριμπάουντ και έφερε τον τελικό στα ίσα. Η Μίλαν δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και ακολούθως στα πέναλτι, εκεί όπου η Λίβερπουλ με ήρωα τον τερματοφύλακα της, Τζέρσι Ντούντεκ, ολοκλήρωσε το θαύμα.

Η πορεία των δύο ομάδων μέχρι το φετινό τελικό

Όταν έγινε η κλήρωση της φάσης των ομίλων της φετινής διοργάνωσης, σίγουρα λίγοι θα ήταν αυτοί που θα περίμεναν την Ίντερ να δώσει το παρόν της στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο η ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι πέρασε από όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα και Βικτώρια Πλζεν και ακολούθως απέκλεισε Πόρτο (1-0, 0-0), Μπενφίκα (2-0, 3-3) και Μίλαν (2-0, 1-0). Πλέον οι «Νερατζούρι» θα διεκδικήσουν το 4ο τους Champions League και το πρώτο μετά το 2010. 

Από την άλλη η Μάντσεστερ Σίτι μπήκε στη διοργάνωση ξανά ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είχε κανένα πρόβλημα στη φάση των ομίλων αφού τερμάτισε πρώτη σε γκρουπ με Ντόρτμουντ, Σεβίλλη και Κοπενχάγη ενώ στη συνέχεια πέρασε τα εμπόδια της Λειψίας (1-1, 7-0), της Μπάγερν Μονάχου (3-0, 1-1) και της Ρεάλ Μαδρίτης (1-1, 4-0). Οι «πολίτες» θα διεκδικήσουν με τη σειρά τους τον πρώτο τους τίτλο.