Μια απίστευτη ιστορία: Πώς μια ερασιτεχνική ομάδα από το Λιχτενστάιν μπορεί να προκριθεί στο Conference League

Μια απίστευτη ιστορία: Πώς μια ερασιτεχνική ομάδα από το Λιχτενστάιν μπορεί να προκριθεί στο Conference League

Κώστας Τόπας 14:54 - 08.05.2024 / Ανανεώθηκε: 01:01 - 20.05.2024

Ένας ερασιτεχνικός σύλλογος που αγωνίζεται στην έβδομη κατηγορία του ελβετικού ποδοσφαίρου θα μπορούσε να προκριθεί στο UEFA Europa Conference League απόψε χάρη σε έναν ελάχιστα γνωστό κανόνα.

Καθώς η σεζόν των εγχώριων συλλόγων πλησιάζει στο τέλος της, ομάδες σε όλη την Ευρώπη παλεύουν για να προκριθούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν.

Ενώ οι θέσεις για την έξοδο στο Champions League έχει ολοκληρωθεί σε πολλά πρωταθλήματα, υπάρχουν ακόμα αρκετά εισιτήρια για το Europa League και στο Europa Conference League.

Το περίεργο τραγούδι που αποφάσισαν να τραγουδήσουν οι παίκτες της Ντόρτμουντ μετά την πρόκριση (vid)
CHAMPIONS LEAGUE

14:14 - 08.05.2024

Το περίεργο τραγούδι που αποφάσισαν να τραγουδήσουν οι παίκτες της Ντόρτμουντ μετά την πρόκριση (vid)

Μετά την πρόκρισή τους στον τελικό του Champions League, μετά τη νίκη επί της Παρί Σεν Ζερμέν και στη ρεβάνς, οι παίκτες της Μπορούσια Ντόρτμουντ πανηγύρισαν στα αποδυτήρια με... Adele.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα από αυτά τα εισιτήρια θα μπορούσε να πάει σε έναν ερασιτεχνικό σύλλογο από το μικροκράτος του Λιχτενστάιν. Συγκεκριμένα, η Τρίζενμπεργκ έχει την ευκαιρία να εξασφαλίσει μια θέση στους προκριματικούς γύρους του Europa Conference League 2024-25 και αν το κάνει θα είναι μια από τις πιο περίεργες ποδοσφαιρικές ιστορίες της χρονιάς.

Όντας ένα πριγκιπάτο 39.000 ανθρώπων, το Λιχτενστάιν έχει μόλις επτά ποδοσφαιρικούς συλλόγους και είναι το μόνο έθνος της UEFA που δεν έχει εγχώριο πρωτάθλημα. Επομένως, οι σύλλογοι παίζουν στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου της Ελβετίας, με την Βαντούζ να αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Ελβετίας ως η ομάδα με την υψηλότερη κατάταξη από το Λιχτενστάιν.

Ομάδες από το Λιχτενστάιν δεν μπορούν να προκριθούν στο Champions League, καθώς συμμετέχουν στα ελβετικά πρωταθλήματα ως «φιλοξενούμενες ομάδες». Ωστόσο, το Κύπελλο Ποδοσφαίρου Λιχτενστάιν - που εισήχθη το 1945 - προσφέρει μια θέση στην πρόκριση του Europa Conference League στον νικητή.

Ο τελικός αυτής της σεζόν βλέπει την 49 φορές νικήτρια Βαντούζ να αντιμετωπίσει την Τρίζενμπεργκ, μια ερασιτεχνική ομάδα που παίζει στην έβδομη κατηγορία της Ελβετίας. Η έδρα της τελευταίας βρίσκεται σε έναν ομώνυμο δήμο που έχει πληθυσμό περίπου 2.600 κατοίκους. Ο νικητής του αγώνα θα εισέλθει στον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, με τους αγώνες να διεξαχθούν στις 11 & 18 Ιουλίου 2024.

Η Τρίζενμπεργκ έχει φτάσει στον τελικό μόνο μία φορά στο παρελθόν, χάνοντας 5-0 από τη Βαντούζ το 2015. Η Βαντούζ κέρδισε τις τελευταίες εννέα εκδόσεις της διοργάνωσης και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες εγχώριου κυπέλλου από μία ομάδα (49).