Ο ξυλουργός από την Καζαμπλάνκα κι επιζήσαντας από τον σεισμό της Τουρκίας οδηγεί τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Conference League

Αγιούμπ Ελ Κααμπί

i

/©NurPhoto/Getty Images

Ο ξυλουργός από την Καζαμπλάνκα κι επιζήσαντας από τον σεισμό της Τουρκίας οδηγεί τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Conference League

Ελένη Ανδρικοπούλου 14:53 - 11.05.2024 / Ανανεώθηκε: 08:37 - 29.05.2024

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, έχοντας ζήσει τρομερές δυσκολίες στη ζωή του και κάνοντας διάφορα επαγγέλματα αφοσιώθηκε πριν από εννιά χρόνια σε αυτό για το οποίο είναι γεννημένος. Ο Μαροκινός, ο οποίος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως αριστερός μπακ είναι πλέον ο «φονιάς» που οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League.

«Γεννήθηκα σε μια μέτρια οικογένεια. Για να συντηρήσω τον εαυτό μου, έπρεπε να μάθω ένα επάγγελμα. Έτσι ασχολήθηκα με την ξυλουργική», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Τα λόγια αυτά του Μαροκινού υποδηλώνουν πως η εφηβεία του και τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Ότι δεν βρήκε τίποτα έτοιμο και έπρεπε να κάνει διάφορα επαγγέλματα προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην για εκείνον και την οικογένειά του.

«Ήταν δύσκολα στην αρχή. Χρειαζόταν να κάνω διάφορες δουλειές. Ακόμα και αλάτι πουλούσα, μέχρις ότου εμφανίστηκε ο κόουτς Γιουνές, για να μου ζητήσει να αφοσιωθώ πλήρως στο ποδόσφαιρο, ώστε να πετύχω τους στόχους μου». Και με αυτά το λόγια μάθαμε πως ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη «στρογγυλή θεά».

Ο Ελ Κααμπί έπιασε Μήτρογλου και Τζόρτζεβιτς στη λίστα των σκόρερ των Πειραιωτών στην Ευρώπη
CONFERENCE LEAGUE

12:52 - 10.05.2024

Ο Ελ Κααμπί έπιασε Μήτρογλου και Τζόρτζεβιτς στη λίστα των σκόρερ των Πειραιωτών στην Ευρώπη

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί σημείωσε άλλα δύο γκολ κόντρα στην Άστον Βίλα, φτάνοντας τα πέντε στα ημιτελικά του Conference League και τα 15 συνολικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη κι έτσι έπιασε τους Κώστα Μήτρογλου και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στη λίστα των σκόρερ.

Γεννημένος στις 25 Ιουνίου του 1993, ο νυν επιθετικός του Ολυμπιακού πέρασε από πολλά επαγγέλματα, έως ότου καταλήξει στο ποδόσφαιρο. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε έναν από τους δρόμους της μικρής πόλης Μεντιούνα, η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Καζαμπλάνκα, περίπου 18 χιλιόμετρα μακριά. Τα απογεύματα η αγαπημένη του ασχολία ήταν να παίζει με μία μπάλα, η οποία ήταν φτιαγμένη από κάθε είδους υλικό που υπήρχε διαθέσιμο.

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε ως αριστερός μπακ στη Ρασίνγκ της Καζαμπλάνκα. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 21 ετών. Από εκεί δόθηκε δανεικός στη Chaab για μια σεζόν. Το πρώτο μεγάλο «βήμα» έγινε το καλοκαίρι του 2017, όταν η Μπερκάν έβγαλε από τα ταμεία της περίπου 1.8 εκατ. ευρώ για τον κάνει δικό της.

Το 2018 αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και κάπως έτσι το όνομα του «ξυλουργού» θα έμπαινε στη λίστα μεγάλων ομάδων για να τον αποκτήσουν. Το καλοκαίρι του 2018, ο Ελ Κααμπί έγινε η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του πρωταθλήματος του Μαρόκου, καθώς πήρε μεταγραφή στη Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Χατάισπορ κι ο σεισμός στην Τουρκία

Τον Αύγουστο του 2021 υπέγραψε στην Χατάισπορ και στην πρώτη του σεζόν πέτυχε 18 γκολ σε 32 ματς. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, έως τον Φεβρουάριου του 2023, πρόλαβε και σημείωσε οκτώ τέρματα σε 21 παιχνίδια. Ωστόσο, ένα θλιβερό γεγονός τον ανάγκασε να φύγει από την Τουρκία. Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την γειτονική χώρα κι ο θάνατος του συμπαίκτη του Κριστιάν Ατσού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κάτω από τα ερείπια της πολυκατοικίας που έμενε ήταν οι λόγοι φυγής του. Τον Μάρτιο του 2023 ήρθε σε συμφωνία με την Αλ Σαντ από το Κατάρ και σε 13 ματς πέτυχε έξι γκολ.

Λίγους μήνες αργότερα το Μαρόκο θα βυθιστεί στο πένθος λόγω του φονικού σεισμού στο Μαρακές, στον οποίο τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έδειξε έμπρακτα τη συμπαράσταση του στους συμπατριώτες, καθώς πήγε στην πατρίδα του κι έδωσε αίμα για τους τραυματίες.

Πρώτος Αφρικανός με 15 γκολ σε μία ευρωπαϊκή σεζόν

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί «σαρώνει» φέτος με τον Ολυμπιακό στην πρώτη του σεζόν στους Πειραιώτες (αποκτήθηκε τον Αύγουστο του 2023) στην Ευρώπη κι είναι ο πρώτος σκόρερ του Conference League, γράφοντας ιστορία τόσο για τους «ερυθρόλευκους», όσο και γενικότερα για το αφρικανικό ποδόσφαιρο.

Οι Πειραιώτες έφθασαν μέχρι τον τελικό της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με τον Ελ Κααμπί να έχει 10 γκολ στην πρώτη του συμμετοχή στη διοργάνωση και να μετράει συνολικά 15 τέρματα στην Ευρώπη τη σεζόν 2023-24, καθώς σκόραρε και στο Europa League με τους «ερυθρόλευκους». Έπιασε έτσι τους Κώστα Μήτρογλου και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στη δεύτερη θέση της λίστας των σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο Μαροκινός επιθετικός έγινε και ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου, σε μία σεζόν στην Ευρώπη, ξεπερνώντας θρυλικές μορφές του αθλήματος, όπως ο Σάμουελ Ετό της Μπαρτσελόνα, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά της Τσέλσι, αλλά και ο Μο Σαλάχ της Λίβερπουλ.

Η τελευταία φορά που οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να παίζει η ΑΕΚ (vid)
CONFERENCE LEAGUE

11:54 - 11.05.2024

Η τελευταία φορά που οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να παίζει η ΑΕΚ (vid)

Πριν από 23 χρόνια ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ είχαν «μονομαχήσει» στη Νέα Φιλαδέλφεια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν ανώτερος κι επικράτησε των «ερυθρόλευκων» με 4-2. Στις εξέδρες του «Νίκος Γκούμας» είχαν βρεθεί φίλαθλοι και των δύο ομάδων.