Ελληνικές προκρίσεις που έχουν ξεχωρίσει απέναντι σε γαλλικές ομάδες!

Παναθηναϊκός

i

Παναθηναϊκός/ ©Intime

Ελληνικές προκρίσεις που έχουν ξεχωρίσει απέναντι σε γαλλικές ομάδες!

Μαρία Δαλιάνη • 14:33 - 09.08.2023 / Ανανεώθηκε: 17:56 - 05.12.2023

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ (9/8, 21:00) για τον 3ο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League μετά και την πρόκριση επί της Ντνίπρο. Η αλήθεια είναι πως το γαλλικό πρωτάθλημα συμπεριλαμβάνεται στα πιο δυνατά της Ευρώπης όμως δεν είναι λίγες οι φορές που οι ελληνικές ομάδες έκαναν την έκπληξη.

Δύσκολο έργο έχει ο Παναθηναϊκός απέναντι στη Μαρσέιγ, καθώς παραδοσιακά οι γαλλικές ομάδες δυσκολεύουν τις ελληνικές όμως δεν είναι λίγες φορές που υπήρχαν οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Πάμε να θυμηθούμε τις μεγαλύτερες προκρίσεις των ελληνικών ομάδων επί των γαλλικών.

ΠΑΟΚ- ΛΙΟΝ 

24 Οκτωβρίου 1973: Λιόν-ΠΑΟΚ 3-3

10' Λακόμπ, 51'Ντι Ναλό, 65'Ραβιέ-44'Ασλανίδης, 50'Τερζανίδης,81'Σαράφης

 7 Νοεμβρίου 1973: ΠΑΟΚ- Λιόν 4-0

 26', 61'Παρίδης, 39'πεν. Ασλανίδης, 80'Τερζανίδης 

Ο ΠΑΟΚ την δεκαετία του 70' ήταν μία από τις ομάδες που ξεχώρισαν και κατάφερε να κάνει την έκπληξη απέναντι στη κάτοχο του Coupe de France, Λιόν. Για πολλούς ο ήταν το φαβορί όμως ο δικέφαλος διέψευσε τους πάντες. «Δεν μας ήξερε κανένας», ανέφερε μετά από χρόνια σε μια αφιερωματική εκπομπή ο Αχιλλέας Ασλανίδης. 

Η ισοπαλία της Λιόν με τον ΠΑΟΚ (3-3) στην έδρα της έκανε του Γάλλους να συνειδητοποιήσουν ότι ο δρόμος για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου πρωταθλητριών δεν θα ήταν εύκολος και δυστυχώς για αυτούς λίγες μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Μάλιστα ο προπονητής των Λιονταριών ανέφερε αργότερα στη συνέντευξη τύπου, «Να πω ότι ο ΠΑΟΚ είναι ικανός να φτάσει στο τελικό».

Η ρεβάνς ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά λόγω της διαμάχης ΠΑΟΚ και ΕΡΤ και έτσι στέρησε από όσους φίλους της ομάδας της Θεσσαλονίκης δεν κατάφεραν να βρεθούν στο γήπεδο και όχι μόνο, την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την εκκωφαντική νίκη της ομάδας τους με 4-0. Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ θα μπορούσαμε να πούμε ότι άγγιζε την τελειότητα με τον «δικέφαλο του Βορρά» να πετυχαίνει από δύο γκολ  σε κάθε ημίχρονο και να τελειώνουν το θέμα πρόκριση ενώ στο τέλος σταμάτησαν να πιέζουν την κουρασμένη Λιόν που είχε παραδώσει τα όπλα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΟΝΑΚΟ 

21 Οκτωβρίου 1992: Μονακό-Ολυμπιακός 0-1

 86'Βαϊτσης

4 Νοεμβρίου 1992: Ολυμπιακός-Μονακό 0-0

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Ολυμπιακού είναι η αήττητη πρόκριση επί της Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ, για το Κύπελλο Κυπελλούχων, το φθινόπωρο του 1992.

 Ήταν μία δύσκολη διοικητικά περίοδος για τον Ολυμπιακό όμως αυτό δεν πτόησε τους «Πειραιώτες» και πέτυχαν μια σπουδαία πρόκριση. Το γκολ του Βαϊτση στο 86'λεπτό της αναμέτρησης στο «Πριγκιπάτο» ήταν αρκετό για να χαρίσει την πρόκριση στους ερυθρόλευκους

Στο δεύτερο αγώνα, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», οι δύο ομάδες έμειναν ισόπαλες (0-0) και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μια σπουδαία πρόκριση και άφησαν εκτός του Κυπέλλου Κυπελλούχων τους «Μονεγάσκους» οι οποίοι από ότι φάνηκε τους είχαν υποτιμήσει από την στιγμή που είδαν ότι είχαν δυσκολευτεί απέναντι στην Τσερνομόρετς στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Σαφώς, ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου να κρατήσει αντίσταση απέναντι στους επιθετικούς της γαλλικής ομάδας όμως στο τέλος τα κατάφερε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΝΑΝΤ

27 Σεπτεμβρίου 1995: Παναθηναϊκός - Ναντ 3-1

16' Γεωργιάδης,  29'-46' Βαζέχα - 87' Ντοράμ 

6 Δεκεμβρίου, 1995: Ναντ - Παναθηναϊκός 0-0

ΝΑΝΤ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟς 0-0 (Champions League 1995-1996)

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1995 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την Ναντ στο ΟΑΚΑ για την φάση των ομίλων του Champions League. Η ομάδα του Ρότσα κατάφερε με επιθετικό ποδόσφαιρο να επικρατήσει με 3-1 επί των Γάλλων με γκολ των Γεωργιάδη και Βαζέχα ενώ για την ομάδα του Σουαντού μείωσε ο Ντοράμ στο 87'. 

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1995 το “Τριφύλλι” απέσπασε  ισοπαλία στο  «Λα Μποζουάρ» που έμελλε να αποτελέσει ένα σημαντικό σκαλοπάτι, ώστε η ομάδα να φθάσει στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι «πράσινοι» μετά την ισοπαλία στο Ναντ τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο, επιδεικνύοντας σαφή ανωτερότητα έναντι των αντιπάλων τους, με το κρεσέντο να ολοκληρώνεται στο χιονισμένο γήπεδο της Ναντ. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα δεν είχε τότε στη διάθεσή του τους Βαζέχα, Γεωργιάδη, Δώνη και Αλεξούδη, όμως παρόλα αυτά η ομάδα στάθηκε στο ύψος της.

ΣΟΣΌ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

20 Σεπτεμβρίου του 2007: Σοσό-Πανιώνιος 0-2 

27'Τζιμπούρ, 55' Φερνάντες 

4 Οκτωβρίου, 2007: Πανιώνιος-Σοσό, 0-1

3'αυτογκολ Κουμουρτζί

ΣΚΟΥΦΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΣΟΣΟ (ΟΥΕΦΑ 2007) SKOUFALIS NIKOLAOU / PANIONIOS - SOCHAUX (UEFA 2007)

Η κληρωτίδα το 2007 έβγαλε αντίπαλο των «κυανόρεθρων» τη Γαλλική Σοσό που είχε τερματίσει στην έβδομη θέση της Ligue 1. Οι πιθανότητες ήταν εναντίον της ομάδας της Νέας Σμύρνης όμως οι «πάνθηρες» ανέτρεψαν τα προγνωστικά. Η ομάδα του Λίεν κατάφερε να αιφνιδιάσει τους ποδοσφαιριστές του Φρεντρίκ Αντζ και να προηγηθεί από μία φορά σε κάθε ημίχρονο. Ο Ραφίκ Τζεμπούρ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους με τον Ντάριο Φερνάντος να διαμορφώνει το τελικό 2-0 με απευθείας εκτέλεση κόρνερ.

 Στην ρεβάνς ο ενθουσιασμός του πρώτου αγώνα δεν βοήθησε τους «κυανέρυθρους» και σε συνδυασμό με το αυτογκόλ του Κουμουρτζί θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, όμως η ελληνική ομάδα βρήκε τη συγκέντρωση της και κατάφερε να πάρει την πρόκριση.