Εμπαπέ - Παρί Σεν Ζερμέν: Το χρονολόγιο ενός όχι και τόσο «βελούδινου» διαζυγίου (vids)

Κιλιάν Εμπαπέ

i

©Photo by Ibrahim Ezzat/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Εμπαπέ - Παρί Σεν Ζερμέν: Το χρονολόγιο ενός όχι και τόσο «βελούδινου» διαζυγίου (vids)

Κώστας Τόπας 12:56 - 21.02.2024

Από την ανανέωση τον Μάιο του 2022, ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά επεισόδια που άλλαξαν τη σχέση του με την Παρί Σεν Ζερμέν μέχρι να φύγει το 2024.

Έτος 2022. Μάιος. Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί προχωρά στο κέντρο του γηπέδου δίπλα σε έναν χαμογελαστό Κιλιάν Εμπαπέ. Και οι δύο πανηγυρίζουν τη συμφωνία ανανέωσης που μόλις υπέγραψαν, βάζοντας τέλος σε μια σαπουνόπερα που η Παρί Σεν Ζερμέν πανηγυρίζει ως κατάκτηση του Champions League. Αυτή η χαρά έμελλε να είναι εφήμερη, αφού σε λίγους μόνο μήνες, όλη η εμπιστοσύνη που έδειχναν και τα δύο μέρη μαζί θα εξαφανιζόταν σαν ζάχαρη σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Η ανανέωση για δύο σεζόν, όχι για τρεις

Νασέρ Ελ Κελαϊφί & Κιλιάν Εμπαπέ Νασέρ Ελ Κελαϊφί & Κιλιάν Εμπαπέ/©Photo by Antonio Borga/Eurasia Sport Images/Getty Images/Ideal Images

Ο Κιλιάν Εμπαπέ ανανέωσε για δύο σεζόν τον Μάιο του 2022 και όχι για τρεις όπως ανακοίνωσε η Παρί Σεν Ζερμέν μόλις υπογράφθηκε η συμφωνία. Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί παρακάλεσε τον παίκτη να ποζάρουν με τη φανέλα «Εμπαπέ 2025» , αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Γάλλος επιθετικός επέκτεινε τη συνεργασία τους για δύο χρόνια.

Το τρίτο έτος, το οποίο μπορούσε να εκτελεστεί μόνο μονομερώς από τον αρχηγό της εθνικής Γαλλίας, δεν έγινε ποτέ και αυτό έγινε γνωστό στον πρόεδρο του Κατάρ με επιστολή που εστάλη στα κεντρικά γραφεία του συλλόγου τον Ιούνιο του 2023.

Η απειλή για αποχώρηση και η «δικτακτορία»

Νεϊμάρ & Κιλιάν Εμπαπέ & Λιονέλ Μέσι ©Photo by Lionel Hahn/Getty Images/Ideal Images

Μήνες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανανέωσης, ο Εμπαπέ είχε ήδη μετανιώσει που ανανέωσε. Όπως επιβεβαιώθηκε στην επιστολή του Ιουνίου 2023, στην οποία ανέφερε την πρόθεσή του να μην ανανεώσει μέχρι το 2025, ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2018 διαβεβαίωσε ότι είχε ήδη ενημερώσει την Παρί ένα χρόνο πριν ότι δεν είχε πρόθεση να συνεχίσει. Την πρώτη αγωνιστική της Ligue 1, τον Αύγουστο του 2022, στη Κλερμόν, ο σύλλογος έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, ισχυριζόμενος ότι έμεινε εκτός λόγω «σωματικής δυσφορίας». Η πραγματικότητα είναι ότι ο Γάλλος αστέρας πολύ αναστατωμένο που δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που του είχε δώσει ο Αλ Κελαϊφί τον Μάιο, οπότε και τα δύο μέρη προσπάθησαν να αποτρέψουν την έκρηξη της βόμβας.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη δεύτερη αγωνιστική, εναντίον του Μονπελιέ στο «Παρκ Ντε Πρενς» Στο πρώτο ημίχρονο, ο Εμπαπέ ετοιμάστηκε να εκτελέσει πέναλτι, αλλά ο Νεϊμάρ τον επέπληξε που δεν τον άφησε να το εκτελέσει. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ο Γκαλτιέ είχε ορίσει τον Γάλλο ως τον βασικό παίκτη για τις εκτελέσεις, κάτι που δεν άρεσε στον Βραζιλιάνο, ο οποίος, ώρες αργότερα, πάτησε like σε μια σειρά δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο, στις οποίες ο Εμπαπέ επισημάνθηκε ως ο δικτάτορας της ομάδας. Η σχέση μεταξύ των δύο δεν ήταν ποτέ η ίδια, αν και τελικά ο τότε προπονητής της Παρί όρισε τον Γάλλο βασικό για τις εκτελέσεις πέναλτι.

Στις 11 Οκτωβρίου 2022 , ο κόσμος του ποδοσφαίρου ήταν σε αγωνία για τον Κιλιάν Εμπαπέ. Χορτασμένος από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Αλ Χελαΐφι, η είδηση ​​κυκλοφόρησε στη Γαλλία, λίγο πριν από τον αγώνα του Champions League με την Μπενφίκα, ότι ο Παριζιάνος αστέρας σκόπευε να φύγει από την Παρί τον Ιανουάριο. Ο σύλλογος θορυβήθηκε, προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση και ο επιθετικός, ωστόσο, βγήκε να διαψεύσει τις πληροφορίες μέρες αργότερα. Τελικά, η φωτιά σβήστηκε, αλλά η ένταση θα παρέμενε μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το θέμα της αρχηγίας

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Κιλιάν Εμπαπέ διορίστηκε δεύτερος αρχηγός χωρίς προηγούμενη συναίνεση μεταξύ όλων των μελών της ομάδας της Παρί. Ο Γκαλτιέ, στην πρώτη περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι ήταν ο δεύτερος αρχηγός, αλλά αργότερα, μετά από μια ιστορία στο Instagram από τον Κιμπεμπέ, τότε δεύτερο αρχηγό της ομάδας, με το επιχείρημα ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει για τα νέα, έπρεπε να διορθώσει και διαβεβαίωσε ότι υπήρχαν πολλά παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων, που μπορούσαν να φορούν το περιβραχιόνιο.

Το «περιστατικό» δεν ήταν πολύ διασκεδαστικό για την ομάδα, ούτε για τους οπαδούς, οι οποίοι αμφισβήτησαν την υπέρτατη σημασία του ταλέντου του Εμπαπέ στην ομάδα.

«Δεν είμαι ο Κιλιάν Σεν Ζερμέν»

Στις 6 Απριλίου 2023, η Παρί μετέδωσε μια καμπάνια συνδρομητών στην οποία ο Κιλιάν Εμπαπέ εμφανίστηκε ως επικεφαλής του καρτέλ. Μέχρι τότε όλα έμοιαζαν φυσιολογικά, αλλά ο ποδοσφαιριστής, ώρες αργότερα, δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία ισχυριζόταν ότι χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του για τη διαφημιστική εκδήλωση και ότι, επιπλέον, ο σύλλογος δεν ήταν ο «Κιλιάν Σεν Ζερμέν».

Όταν ανανέωσε τον Μάιο του 2022, ένα από τα αιτήματα του περιβάλλοντος του ήταν να ελέγχει το 100% των δικαιωμάτων εικόνας, οπότε πριν προβεί σε οποιαδήποτε πράξη αυτού του είδους, έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη του. Η Παρί Σεν Ζερμέν διέγραψε το βίντεο για αποφυγή παρεξηγήσεων.

Ένα γράμμα που άλλαξε τα πάντα

Κιλιάν Εμπαπέ ©Photo by Christian Liewig - Corbis/Getty Images/Ideal Images

Στις 12 Ιουνίου 2023, ο Κιλιάν Εμπαπέ έστειλε επιστολή στα γραφεία της Παρί Σεν Ζερμέν, στην οποία τους ειδοποιούσε για την πρόθεσή του να μην εκτελέσει τη ρήτρα μονομερούς ανανέωσης μέχρι το 2025, ή οτιδήποτε άλλο. Τους ενημέρωσε ότι θα αποχωρούσε το 2024. Η είδηση ​​προκάλεσε την οργή και τον θυμό των αρχηγών του Κατάρ, οι οποίοι απείλησαν ότι θα τον αφήσουν στην κερκίδα αν δεν συμφωνούσε να φύγει ή αν δεν ανανέωσε, με αποτέλεσμα ο παίκτης να τους αγνοήσει, παρά το γεγονός ότι τα αφεντικά της Παρί επανέλαβαν ότι ήθελε να συνεχίσει στο Παρίσι πριν να κλείσει το συμβόλαιό του.

Τον Αύγουστο, αφού αποκλείστηκε από την περιοδεία στην Ιαπωνία και μετά την επιμονή του Αλ Κελαϊφί να φύγει, συμπεριλαμβανομένης της προτροπής του για μεταγραφή στη Σαουδική Αραβία, ο Εμπαπέ έδωσε θετικά σημάδια στην Παρί. Ζήτησε να συναντηθεί με Αλ Κελαϊφί πριν από την πρώτη αγωνιστική, κόντρα στη Λοριάν, και ο σύλλογος αποχώρησε από αυτή τη συνάντηση με ευφορία, πιστεύοντας ακόμη και σε ανανέωση. Ωστόσο, ο Γάλλος αστέρας ήθελε απλώς να παίξει ξανά και, αν και είναι αλήθεια ότι έδωσε κάποια θετικά σημάδια για να καθίσει και να μιλήσει για να συνεχίσει στη γαλλική πρωτεύουσα, η πραγματικότητα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν ποτέ.

Την περασμένη Τρίτη, στην προπονητικό της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Κιλιάν Εμπαπέ συναντήθηκε ξανά με τον ισχυρό άνδρα των Παριζιάνων αλλά αυτή τη φορά για να τον ενημερώσει ότι η απόφασή του να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν ήταν αμετάκλητη. Ο Αλ Κελαϊφί υππέθεσε χωρίς να απαντήσει, αφού ο ακόμα παίκτης της Παρί του ζήτησε να μην επιμείνει όπως το 2022 γιατί τίποτα δεν επρόκειτο να αλλάξει. Ωστόσο, σήμερα ο Εμπαπέ βάζει τέλος σε δύο χρόνια γεμάτα «διελκυστίνδα» και στα οποία ο σύλλογος δεν ήξερε πώς να του παράσχει ένα έργο της αρεσκείας του, όπως είχε υποσχεθεί τον Μάιο του 2022.