Εντέν Αζάρ: Ο θρύλος της Τσέλσι που έκανε την Premier να υποκλιθεί

Εντέν Αζάρ

i

© photo by Jan Kruger / Getty Images / Ideal Images

Εντέν Αζάρ: Ο θρύλος της Τσέλσι που έκανε την Premier να υποκλιθεί

Ορέστης Καδδάς 15:38 - 10.10.2023 / Ανανεώθηκε: 15:50 - 10.10.2023

Ο Εντέν Αζάρ, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, ολοκληρώνοντας μια λαμπρή καριέρα γεμάτη επιτυχίες, με αποκορύφωμα τις σεζόν που πέρασε στο Λονδίνο για χάρη της Τσέλσι.

Ο Εντέν Αζάρ ανακοίνωσε αυτό που εδώ και αρκετό καιρό φημολογούνταν, την απόσυρσή του από την ενεργό δράση σε ηλικία 32 ετών. Στην είδηση αυτή η μπλε πλευρά του Λονδίνου σίγουρα ένιωσε μια αίσθηση νοσταλγίας, ίσως και λύπης μιας και ο Βέλγος λατρεύτηκε όσο λίγοι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Ο Αζάρ ανακοίνωση τη μεταγραφή του από τη Λιλ το 2012 με το παρακάτω tweet, βάζοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σχέσης πραγματικής αγάπης.

Στην ηλικία των 21 ετών κόστισε 35 εκατομμύρια στην Τσέλσι, χρήματα τα οποία φαντάζουν ψίχουλα μπροστά στα ποσά που δίνουν οι «Μπλε» κατά καιρούς και ειδικά άμα αναλογιστούμε την τεράστια προσφορά του και τις επιτυχίες του με τον σύλλογο του Λονδίνου. 

Αριθμοί που ζαλίζουν και η σύγκριση με ιερά τέρατα

Οι αριθμοί του με την Τσέλσι και κυρίως ο τρόπος παιχνιδιού του και οι ντρίπλες του οδήγησαν σε συγκρίσεις με ιερά τέρατα της εποχής του, όπως ο Λιονέλ Μέσι, αλλά και παλαιότερα, όπως ο Τιερί Ανρί. Τον Γάλλο μάλιστα τον έφτασε κατά κάποιον τρόπο. Αυτό γιατί έγινε μόλις ο 4ος παίκτης στην ιστορία της Premier League που πέτυχε σε μια σεζόν περισσότερα από 15 γκολ και 15 ασίστ. Οι άλλοι: Τιερί Ανρί, Ερίκ Καντονά και Ματ Λε Τισιέ. Συνολικά σε 352 εμφανίσεις πέτυχε 110 γκολ και έδωσε 92 ασίστ.

Ο Αζάρ οδήγησε τους «μπλε» στην κατάκτηση της Premier League το 2015, όντας ένας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο. Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, «άγγιξε» το απόγειο της απόδοσης του, με την Τσέλσι να στέφεται ξανά πρωταθλήτρια και τον Βέλγο να φτάνει μια ανάσα από το να αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία, τερματίζοντας δεύτερος στην ψηφοφορία, πίσω από τον Ενγκολό Καντέ.

Συνολικά κατέκτησε 2 Premier League (2015, 2017) 2 Europa League (2013, 2019), 1 FA Cup και 1 League Cup. Αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στην Premier League για τη σεζόν 2015/2016, συγκεντρώνοντας ακόμα σωρεία ατομικών βραβείων.

Το τελευταίο αντίο στους φίλους της Τσέλσι:

Η ώρα του αποχωρισμού είναι πάντοτε δύσκολη. Έτσι έγινε και το καλοκαίρι του 2019 με τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίρνει τον Βέλγο αστέρα για 115 εκατομμύρια ευρώ που πότε του όμως δεν δικαιολόγησε.

Φεύγοντας ο Βέλγος ανέφερε τη συγκεκριμένη απόφαση ως τη δυσκολότερη που έχει πάρει πότε στην καριέρα του. «Το να φύγω από την Τσέλσι είναι, μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη και δυσκολότερη απόφαση της καριέρας μου. Τώρα, πρέπει να τονίσω κάτι ξεκάθαρο για μένα, αγάπησα κάθε στιγμή την Τσέλσι και σκέφτηκα ποτέ να φύγω, ούτε θα την άφηνα για άλλη ομάδα.

Ήμουν μόνο 21 ετών, όταν ήρθα, οπότε ωρίμασα ως άνδρας και ως παίκτης μαζί σας. Με βοηθήσατε να γίνω αρχηγός στην Εθνική Βελγίου άλλωστε. Υπήρξαν φυσικά και δύσκολες στιγμές για την ομάδα και εμένα προσωπικά, αυτό είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ακόμη κι όταν δεν παίζαμε καλά, έδινα τον καλύτερο εαυτό μου και αυτό οφείλεται στη δική σας εκπληκτική στήριξη. Αυτό το μαχητικό πνεύμα, η επιθυμία και η άρνηση να τα παρατάς, είναι μέρος της κουλτούρας της Τσέλσι κι πηγάζει απευθείας από εσάς.

Μια μέρα θα μπορώ να κάτσω με μια μπύρα και να μιλάω ή να γελάω με υπερηφάνεια για το χαμένο πέναλτι που έφερε την κεφαλιά τίτλου με την Πάλας, ή τα γκολ απέναντι στη Τότεναμ, στην Άρσεναλ και στην Λίβερπουλ. Εκείνες οι αναμνήσεις είναι είναι τόσο ζωντανές, εξαιτίας της ατμόσφαιρας και της στιγμής που δημιουργήσατε, ελπίζω να τις θυμάστε πάντα με υπερηφάνεια, όπως κι εγώ».