Όταν ο Καντονά έριξε κλωτσιά στον .... ρατσισμό
i

© PrtScr

Όταν ο Καντονά έριξε κλωτσιά στον .... ρατσισμό

Γιάννης Λιβανός • 15:53 - 25.01.2024 / Ανανεώθηκε: 19:44 - 25.01.2024

Σήμερα συμπληρώθηκαν 29 χρονιά από την kung-fu κλωτσιά του Ερίκ Καντονά σ' έναν φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας που τον έβριζε διαρκώς. Το χτύπημα αυτό ωστόσο ήταν πολλά παραπάνω από μία κλωτσιά, ήταν μία ηχηρή απάντηση στον ρατσισμό.

Ήταν 25 Ιανουαρίου του 1995, το σκορ ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Κρίσταλ Πάλας βρίσκεται στο 0-0. Ο Ερίκ Καντονά είχε φάει πολλές κλωτσιές εκείνη τη μέρα από τους αντιπάλους και έτσι δεν κατάφερε να ελέγξει τα ευερέθιστα νευρά που τον συνόδευαν σε όλη του την καριέρα. Ο οπαδός της Κρίσταλ Πάλας φέρεται να είχε πει στον Γάλλο σούπερ σταρ: «Τράβα γ*.. ου και γύρνα στη Γαλλία, γ*....νε Γάλλε». 

Οποιοσδήποτε άλλος ίσως να μην είχε αντιδράσει και να άφηνε την πρόκληση αυτή να.. πέσει κάτω. Ο Καντονά όμως όχι. Δεν περνούσαν απαρατήρητα κάτι τέτοια σε αυτόν.  Ο Γάλλος επιθετικός λοιπόν μην μπορώντας να σταθεί ψύχραιμος, πήδηξε πάνω από τις διαφημιστικές πινακίδες και έριξε μία κλωτσιά πολεμικών τεχνών στον Μάθιου Σίμονς (έτσι λεγόταν ο οπαδός που τον έβριζε), συνέχισε να τον χτυπά και αν δεν υπήρχε παρέμβαση από αντιπάλους, συμπαίκτες και γενικά ανθρώπους των δύο ομάδων ίσως η εξέλιξη να ήταν ακόμη χειρότερη.

Τα επακόλουθα της πασίγνωστης κλωτσιάς

Όπως συμβαίνει στη ζωή, όπου κάθε πράξη έχει και το αντίτιμο της, έτσι και η ενέργεια αυτή του Καντονά είχε τις συνέπειες της για τον Γάλλο άστερα. Για την ακρίβεια η κλωτσιά αυτή έμελλε να τον στιγματίσει για όλη του τη ζωή και να τερματίσει πρόωρα την καριέρα του σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, αφού το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γαλλίας απέκλεισε τον Καντονά εφ' όρου ζωής.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έθεσε εκτός ομάδας μέχρι το τέλος της χρονιάς, κάτι που φυσικά κόστισε στους «κόκκινους διαβόλους», που έχασαν εκείνη την χρονιά το πρωτάθλημα από την Μπλάκμπερν Ρόβερς. Παράλληλα, η αγγλική ομοσπονδία του επέβαλε πρόστιμο 10 χιλιάδων λιρών και ο ποδοσφαιριστής κινδύνευε να τιμωρηθεί με δια βίου απαγόρευση από τους αγωνιστικούς χώρους.

Η μεταμέλεια ήταν μονόδρομος, όχι όμως για τον Καντονά

Κι ενώ όλοι περίμεναν τον Καντονά να δηλώσει μεταμέλεια για την βιαιοπραγία του αυτή, έστω και πολλά χρόνια μετά, εκείνος σε ερώτηση για την καλύτερη στιγμή στην καριέρα του απάντησε: «Προτιμώ περισσότερο από κάθε άλλη την στιγμή που κλώτσησα τον χούλιγκαν».

Κάπως έτσι τα media μπήκαν στον πειρασμό να αναρωτηθούν γιατί ο Καντονά παραμένει αμετανόητος στην ενέργεια του αυτή από το μακρινό πια 1995 και κάπως έτσι «ξεσκεπάστηκε» το αληθινό προφίλ του Μάθιου Σίμονς. 

Το θύμα της όλης υπόθεσης άρχισε να μετατρέπεται  σιγά-σιγά σε θύτη. Μάλιστα ο Μάθιου Σίμονς παρουσιαζόταν να έχει σχέσεις με την ακροδεξιά, ενώ συμμετείχε ενεργά και σε κρυφοναζί πορείες. Κάπως έτσι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν τον συσχετισμό και αντιλήφθηκαν πως επρόκειτο για άτομο με εμφανείς ρατσιστικές διαθέσεις. Επομένως το όλο σκηνικό σε εκείνον τον αγώνα σαν σήμερα πριν 29 χρόνια ήταν μία ρατσιστική επίθεση.

Ο Ερίκ Καντονά για όσους δεν γνωρίζουν γεννήθηκε σε μία πόλη μεταναστών και προσφύγων, τη Μασσαλία, με συγγενείς που είχαν πολεμήσει στον ισπανικό Εμφύλιο ενάντια στον Φράνκο. Φήμες κάνουν λόγο για οικογενειακούς δεσμούς του Καντονά που έφταναν μέχρι τη γαλλική Αντίσταση και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Ο Ερίκ μπορεί όταν βίωνε την χρυσή του εποχή να κέρδιζε πάρα πολλά χρήματα και δόξα, ωστόσο ποτέ δεν ξέχασε από που προέρχεται.

Χειρουργείο για Μαρσιάλ και επάνοδος τον Απρίλη
PREMIER LEAGUE

16:16 - 24.01.2024

Χειρουργείο για Μαρσιάλ και επάνοδος τον Απρίλη

Την πόρτα του χειρουργείου αναγκάστηκε να περάσει ο Άντονι Μαρσιάλ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε στη βουβωνική χώρα και αναμένεται να επιστρέψει στην δράση από τον Απρίλη. Κάπως έτσι ο Γάλλος παραμένει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι νεωτέρας.

 Το μόνο σίγουρο είναι πως για τον Γάλλο άλλοτε θρύλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο ρατσισμός, ο φασισμός και κάθε ακραίας μορφής ιδεολογία δεν ήταν και ούτε είναι κάτι που το ανέχεσαι και προχωράς, αλλα κάτι που μάχεσαι να το σταματήσεις ή τουλάχιστον να το περιορίσεις.