Ο 13χρονος Τεν Χαχ παρέδιδε «μαθήματα» προπονητικής στον Κρόιφ (vid)
i

Έρικ Τεν Χαχ/PrtScr

Ο 13χρονος Τεν Χαχ παρέδιδε «μαθήματα» προπονητικής στον Κρόιφ (vid)

Κώστας Τόπας 09:17 - 17.01.2023 / Ανανεώθηκε: 13:28 - 17.01.2023

Ενα τρομερό βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τον τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ Τεν Χαχ να συνομιλεί με τον Γιόχαν Κρόιφ, όταν ήταν 13 ετών.

Έχοντας δουλέψει με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μπάγερν, ο Έρικ Τεν Χαχ είναι ένας προπονητής που έχει υιοθετήσει την... Κροϊφική φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο και την εφάρμοσε απολύτως επιτυχημένα στον Άγιαξ. Πλέον, έχοντας αναλάβει τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ολλανδός τεχνικός προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του και στους «κόκκινους διαβόλους», οι οποίοι με τον χρόνο φαίνεται ότι αρχίζουν να ακολουθούν το πλάνο του προπονητή τους.

Ως ποδοσφαιριστής ο 52χρονος προπονητής, που ουδέποτε φόρεσε τη φανέλα του «Αίαντα» έζησε στα χρόνια που η... Κρόιφμανια, αν επιτρέπεται, αυτός ο όρος ήταν στο απόγειό της. Ο σπουδαίος Ολλανδός δεν δούλευε, βέβαια, τότε στον Άγιαξ, αλλά ήταν η εποχή που θριάμβευε με τη Μπαρτσελόνα διαμορφώνοντας ένα νέο στυλ ποδοσφαιρικού, το οποίο πολλοί προσπάθησαν να αντιγράφουν, αλλά λίγοι τελικά κατάφεραν να πετύχουν.

Οταν ήταν σε ηλικία 13 ετών, ο Έρικ Τεν Χαχ συνάντησε τον Γιόχαν Κρόιφ, σε ομιλία του τελευταίου και με περίσσιο θάρρος του είπε πώς ένας προπονητής πρέπει να επικοινωνεί με τους νεαρούς παίκτες του.

«Νομίζω ότι πρέπει να προσέχεις να μην φωνάζεις πολύ στους νέους, γιατί μπορείς να "καταστρέψεις" έναν τέτοιο παίκτη. Αλλά σε ένα υψηλότερο επίπεδο, όπως στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ, θα πρέπει να μπορείς να πεις κάτι για αυτό. Αυτοί οι παίκτες προπονούνται σχεδόν κάθε μέρα την εβδομάδα. Αν συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια λάθη, θα πρέπει να μπορείς να τους αντιμετωπίσεις», ανέφερε αρχικά ο 13χρονος Έρικ Τεν Χαχ για να έρθει στη συνέχεια η ερώτηση από τον Γιόχαν Κρόιφ.

«Αυτό σημαίνει ότι κάνετε διάκριση μεταξύ νεανικού και πληρωμένου ποδοσφαίρου;», ρώτησε ο Κρόιφ για να πάρει καταφατική απάντηση από τον Έρικ Τεν Χαχ.