Γιατί αποκαλούν τον Βαλβέρδε «Txingurri» και ποια η σημασία του (vid)

Ερνέστο Βαλβέρδε

i

©Photo by Ion Alcoba Beitia/Getty Images/Ideal Images

Γιατί αποκαλούν τον Βαλβέρδε «Txingurri» και ποια η σημασία του (vid)

Κώστας Τόπας 09:38 - 07.04.2024 / Ανανεώθηκε: 09:48 - 07.04.2024

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε πανηγύρισε τον 11ο τίτλο του ως προπονητής, αυτή τη φορά ως τεχνικός της Μπιλμπάο. Γιατί στην Ισπανία τον αποκαλούν «Txingurri» και ποια η σημασία του.

Μετά την κατάκτηση του Copa Del Rey, ο Ερνέστο Βαλβέρδε θυμήθηκε τις ημέρες που ήταν στα ηνία του Ολυμπιακού, λέγοντας πως μετά από έναν τίτλο πήγε μόνος του σε ένα μπαρ στην Αθήνα για να δειπνήσει.

«Είχα αρνηθεί να σκεφτώ τους πανηγυρισμούς πριν τον τελικό, τώρα θα το σκεφτώ. Στην Ελλάδα, όταν κερδίσαμε έναν τίτλο, πήγα σε ένα μπαρ για να φάω κάτι με μια μπύρα σε ένα... κρυφό μπαρ στην Αθήνα και ο ιδιοκτήτης μου είπε: "Μα τι κάνεις εδώ;"», τόνισε αρχικά και στη συνέχεια ο Βαλβέρδε δήλωσε: «Αυτός ο τίτλος δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο, έτσι νιώθω. Με άλλες ομάδες έχεις την υποχρέωση να κερδίσεις και το έχω γιορτάσει με τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα. Το Σούπερ Καπ με την Αθλέτικ το πανηγυρίσαμε πολύ και αυτός ο τίτλος είναι κάτι ξεχωριστό για όλα. Το πανηγυρίσαμε στο γήπεδο και οι άνθρωποι μαζί μου στο Μπιλμπάο ήταν πάντα σεβαστοί».

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, μια εμβληματική φιγούρα του ισπανικού ποδοσφαίρου, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του και ως παίκτης και ως προπονητής. Το στυλ παιχνιδιού του, που χαρακτηρίζεται από την κάθετη προσέγγισή του και εναρμονισμένο με το «ροκ εν ρολ», τον έχει κάνει έναν από τους πιο εξαιρετικούς προπονητές στην ιστορία της La Liga. Ωστόσο, το μυστήριο εξακολουθεί να επιμένει γύρω από το παρατσούκλι του, «Txingurri».

Αυτός ο περίεργος όρος, που σημαίνει «μυρμήγκι» στα βασκικά, επινοήθηκε από τον άλλοτε προπονητή, Χαβιέρ Κλεμέντε, κατά τη διάρκεια της περιόδου του στην Εσπανιόλ το 1988. Γνωστός και ως ο «ξανθός από το Μπαρακάλντο» λόγω της καταγωγής του, ο βετεράνος προπονητής της La Liga έχει περάσει το μεγαλύτερο τμήμα της καριέρας του εργαζόμενος σε δύο συλλόγους: την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Εσπανιόλ.

Ο Κλεμέντε, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για την κληρονομιά του στον πάγκο, αποκάλυψε ότι το παρατσούκλι προέκυψε λόγω του προσωπικού του σκάφους, το «Txingurri», το οποίο χρησιμοποιούσε για ψάρεμα. Παρά την διαφορά ύψους μεταξύ των δύο, ο Κλεμέντε περιέγραψε τον Βαλβέρδε ως έναν ευκίνητο, ενεργητικό και χαρούμενο παίκτη, ιδιότητες που συνέδεσε με το μικρό και επιμελές μυρμήγκι. Αυτή η χειρονομία οικειότητας μεταξύ προπονητή και παίκτη όχι μόνο απέδειξε τη στενή σχέση μεταξύ τους, αλλά σηματοδότησε και την αρχή μιας παράδοσης που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Η κληρονομιά του Βαλβέρδε

Η κληρονομιά του Βαλβέρδε στη Μπιλμπάο είναι αδιαμφισβήτητη. Με περισσότερες από οκτώ σεζόν και 383 αγώνες στο ενεργητικό του, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο «Σαν Μαμές». Εκτός από τη λαμπρή καριέρα του ως παίκτης, ο Βαλβέρδε έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 500 παιχνίδια ως προπονητής στη La Liga , πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στα θρυλικά ονόματα αυτού του αθλήματος. Η τρίτη του θητεία στη Μπιλμπάο τον έχει εδραιώσει ως μια φιγούρα που αγαπούν και σέβονται τόσο οι οπαδοί όσο και το διοικητικό συμβούλιο.