Συντριπτικά υπέρ της Ελλάδας η παράδοση κόντρα στη Γεωργία
i

©Intime

Συντριπτικά υπέρ της Ελλάδας η παράδοση κόντρα στη Γεωργία

Στέλιος Βαρδάκης 09:48 - 23.03.2024 / Ανανεώθηκε: 10:02 - 23.03.2024

Ελλάδα και Γεωργία θα κοντραριστούν με στόχο ένα εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2024. Αήττητη η Εθνική μας ομάδα που σε 9 αναμετρήσεις μετράει 7 νίκες και μόλις 2 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Ελλάδα και Γεωργία θα τεθούν αντιμέτωπες στη Τιφλίδα και το «Boris Paichadze Erovnuli Stadioni» για τον τελικό των playoffs του Nations League τη προσεχή Τρίτη (26.03 19:00) με φόντο μία θέση στα τελικά του Euro 2024 που θα γίνει στη Γερμανία.

Η «γαλανόλευκη» κέρδισε με 5-0 το Καζακστάν κάνοντας μία εντυπωσιακή εμφάνιση, όπου σκόραρε τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Από την άλλη οι Γεωργιανοί πέρασαν σχετικά εύκολα από το εμπόδιο του Λουξεμβούργου όπου το κέρδισαν με 2-0 μένα γκολ σε κάθε ημίχρονο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες θα τεθούν αντιμέτωπες, καθώς μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και την ανεξαρτησία της Γεωργίας, η Ελλάδα με του Καυκάσιους έχουν αναμετρηθεί συνολικά 9 φορές. Σε αυτά τα ματς η Εθνική μας ομάδα είναι αήττητη ενώ μάλιστα μετράει 7 νίκες και μόλις 2 ισοπαλίες.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η ελληνική ομάδα έχει το απόλυτο νικών στα εκτός έδρας ματς. Συγκεκριμένα, έχει τέσσερις νίκες στις τέσσερις φορές που έχει επισκεφτεί τη χώρα που βρίσκεται στην περιοχή του Καυκάσου.

Το πρώτο ματς μεταξύ των δύο χωρών χρονολογείται στο 1996, για ένα φιλικό αγώνα στο γήπεδο των Ιωαννίνων. Η Εθνική κέρδισε με 2-1 και μάλιστα με ανατροπή και δύο γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη. Είχαν ανοίξει το σκορ οι Γεωργιανοί με τον Γκογκριτσιάνι.

Προκριματικά Euro 2000

Το πρώτο μεταξύ τους επίσημο ματς ήταν για τα προκριματικά του Euro 2000, όπου η Ελλάδα πανηγύρισε 2 νίκες.

Στον εντός έδρας αγώνα που έγινε στο ΟΑΚΑ κέρδισε εύκολα με 3-0. Μαχλάς, Λιμπερόπουλος και Ουζουνίδης οι σκόρερ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Πιο δύσκολα τα πράγματα στο άλλο ματς με τη Γεωργία να προηγείται με γκολ του γνωστού σε όλους μας Τιμούρ Κετσπάγια. Στον 85' ισοφάρισε η Εθνική με αυτογκόλ του Κιζανεϊσβίλι και ολοκλήρωσε την ανατροπή ο Μαχλάς στις καθυστερήσεις.

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006

Επόμενη φορά που συναντήθηκαν ήταν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Ξανά το απόλυτο για την Ελλάδα η οποία προερχόταν από το έπος της κατάκτησης του Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Εκτός έδρας νίκη με 3-1 για την «γαλανόλευκη» ξανά με ανατροπή. Στο 23' άνοιξε το σκορ η Γεωργία με τον Ασατιάνι αλλά η Ελλάδα κατάφερε να κάνει την ανατροπή πριν το ημίχρονο αρχικά με τον Καψή (43') κι έπειτα με τον Βρύζα (44') ενώ σκόραρε και ο Γιαννακόπουλος στο δεύτερο ημίχρονο (53').

Πιο δύσκολη νίκη με 1-0 στο «Καραϊσκάκης» με σκόρερ το Δημήτρη Παπαδόπολο.

Προκριματικά Euro 2012

Παρελθόν από τον πάγκο της Εθνικής αποτέλεσε ο Ότο Ρεχάγκελ μετά το Μουντιάλ του 2010 έχοντας συμπληρώσει 10 χρόνια στην ομάδα. Ο Φερνάντο Σάντος κλήθηκε να αναλάβει ως διάδοχος με αρχικό του στόχο να στείλει την Ελλάδα στα τελικά του Euro 2012.

Ντεμπούτο με το αριστερό σε επίσημο ματς για Πορτογάλο προπονητή. Η Ελλάδα υποδέχτηκε την Γεωργία στην έναρξη των προκριματικών με το αποτέλεσμα να μην είναι θετικό για τη ελληνική ομάδα που ήρθε ισόπαλη 1-1. Αυτό ήταν και το πρώτο θετικό αποτέλεσμα των Γεωργιανών κόντρα στην Ελλάδα. Σκόρερ ο Ιασβίλι και ο Σπυρόπουλος στο συγκεκριμένο ματς.

Ο αγώνας στην Τιφλίδα έγινε ένα χρόνο αργότερα περίπου και είχε τον χαρακτήρα «τελικού». Η Εθνική ήθελε νίκη ή ισοπαλία για να πανηγυρίσει την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, η οποία τελικά επιτεύχθηκε χάρις σε ακόμα μία ανατροπή. Στο 19' η Γεωργία σκόραρε πρώτη με τον Ταργκαμάτζε, αλλά η ελληνική ομάδα έδειξε για κόμη μια φορά το μέταλλο από το οποίο ήταν φτιαγμένη εκείνα τα χρόνια καθώς ισοφάρισε στο 79' με τον Φωτάκη, ενώ στο 85' ο Άγγελος Χαριστέας διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Προκριματικά Μουντιάλ 2022

Τελευταία φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022

Το πρώτο ματς διεξήχθη στη Τούμπα χωρίς φιλάθλους λόγω της πανδημίας του Covid-19. Αυτό ήταν ουσιαστικά και το πρώτο ματς στο οποίο είδαμε σε δράση τις αρετές του Χβίτσα Κβαρατσχέλια οποίος σκόραρε στο 78'. Δύο λεπτά νωρίτερα είχαμε ανοίξει το σκορ με αυτογκόλ του Κακαμπάτζε και κάπως έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 1-1.

Νίκη με 2-0 στο εκτός έδρας ματς, το οποίο είναι και το τελευταίο χρονικά μεταξύ των δύο χωρών, με δύο γκολ προς το τέλος του αγώνα. Αρχικά, ο Μπακασέτας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έκανε το 1-0 ενώ το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Πέλκας.