Γιατί η UEFA σταυρώνει τα δάχτυλά της ώστε Λίβερπουλ ή Ρέιντζερς να μην φτάσουν στον τελικό

Λίβερπουλ

i

©liverpoolfc.com

Γιατί η UEFA σταυρώνει τα δάχτυλά της ώστε Λίβερπουλ ή Ρέιντζερς να μην φτάσουν στον τελικό

Κώστας Τόπας 15:20 - 13.03.2024 / Ανανεώθηκε: 15:23 - 13.03.2024

Η διοίκηση της UEFA φοβάται να ξαναζήσει το φιάσκο του «Σταντ Ντε Φρανς» το 2022 σε περίπτωση παρουσίας της Λίβερπουλ ή της Ρέιντζερς, στον τελικό του Europa League, που είναι προγραμματισμένος για τις 22 Μαΐου στο στάδιο «Αβίβα» του Δουβλίνου. Τι λέει ο Θοδωρής Θεοδωρίδης, ο γενικός γραμματέας της UEFA.

Οι ομάδες που εξακολουθούν να αγωνίζονται στο Europa League ετοιμάζονται να παίξουν για τους «16» αυτή την εβδομάδα και δεν κοιτάζουν στο βάθος πέρα από τους προσεχείς αγώνες. Τουλάχιστον για την ώρα. Όχι, όμως, η UEFA , η οποία έχει ήδη προγραμματίσει τον τελικό, με τον φόβο να ξαναζήσει ένα φιάσκο όπως αυτό που συνέβη με επεισόδια να εκτυλίσσονται στους δύο τελευταίους τελικούς του Champions League, στο «Στανt Ντε Φρεας» το 2022 και στην Κωνσταντινούπολη το 2023.

Σύμφωνα με την παραδοχή του Θοδωρή Θεοδωρίδη, γενικού γραμματέα της UEFA, σε σχόλια που μετέδωσε το BBC, οι οπαδοί χωρίς εισιτήρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα την ημέρα του τελικού που είναι προγραμματισμένος για τις 22 Μαΐου στο στάδιο «Αβίβα» στο Δουβλίνο (χωρητικότητας 51.700 θεατών) της Ιρλανδίας. Οι Λίβερπουλ και Ρέιντζερς ειδικότερα αποτελούν πιθανή απειλή στα μάτια της UEFA, επειδή και οι δύο έχουν μεγάλο πυρήνα οπαδών τόσο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν επεισόδια.

Το έκτακτο σχέδιο ανάγκης

Η UEFA φοβάται τόσο πολύ την παρουσία των οπαδών των «Reds» στον τελικό που το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου άρχισε να καταρτίζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το ιστορικό γήπεδο «Κρόουκ Πάρκ»« (με χωρητικότητα 82.300 θέσεων), έχει οριστεί ως το γήπεδο που θα χρησιμοποιηθεί στον τελικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

«Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές και τους Football Supporters Europe, αλλά ο αριθμός των οπαδών χωρίς εισιτήρια μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα», εξήγησε η UEFA, η οποία δεν επιθυμεί να ξαναζήσει το ίδιο χαοτικό σενάριο όπως στους δύο τελευταίους τελικούς.

Η γιορτή για το ποδόσφαιρο, είχε μετατραπεί σε χαμό, με πολλά επεισόδια και τραυματίες γύρω από τα γήπεδα. Στον τελικό του 2022, οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν αρχικά τους οπαδούς της Λίβερπουλ, που έφτασαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια, για την καταστροφή αλλά μια ανεξάρτητη έκθεση αργότερα αποκάλυψε ότι η UEFA είχε την «κύρια ευθύνη» για την αποτυχία.

Υπήρξε επίσης κριτική για τον τελικό του Champions League του 2023 στην Κωνσταντινούπολη, με τους οπαδούς που έπρεπε να περπατήσουν εκτεταμένες αποστάσεις σε πολυσύχναστους δρόμους, να δημιουργούν ουρές για ώρες για μεταφορά από και προς το γήπεδο και να μένουν χωρίς νερό.

«Υπάρχουν μερικά ζευγάρια ομάδων που θα ήταν εξαιρετικά προκλητικά όσον αφορά την εύρεση τρόπων για να φιλοξενήσουν όλους όσους ήθελαν να είναι στο Δουβλίνο», είπε ο Θεοδωρίδης. «Πήγαμε να δούμε το Κρόουκ Παρκ ως πιθανό χώρο διεξαγωγής τελικού, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό».