Γιατί η 21η Δεκεμβρίου μπορεί να είναι η μέρα που θα αλλάξει ολοκληρωτικά το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε
i

©Getty Images

Γιατί η 21η Δεκεμβρίου μπορεί να είναι η μέρα που θα αλλάξει ολοκληρωτικά το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε

Ιάσονας Τσίλης 18:15 - 16.12.2023 / Ανανεώθηκε: 22:49 - 16.12.2023

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πάρει μια σημαντική απόφαση, σχετικά με το αν UEFA και FIFA, θα συνεχίσουν να έχουν το μονοπώλιο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πριν από περίπου δυόμιση χρόνια είχε σκάσει η... βόμβα της European Super League.

Οι Φλορεντίνο Πέρεθ, Χουάν Λαπόρτα και Αντρέ Ανιέλι, θέλησαν να δημιουργήσουν μια κλειστή λίγκα, στην οποία θα συμμετείχαν 20 ομάδες, 15 εκ των οποίων θα είχαν σταθερό συμβόλαιο και οι υπόλοιπες πέντε θα έπαιρναν το εισιτήριο, είτε από τα εγχώρια πρωταθλήματα, είτε από προκριματικούς αγώνες.

Οι αναμετρήσεις θα ήταν μεσοβδόμαδες, με στόχο ουσιαστικά την αντικατάσταση κυρίως του Champions League.

Το εν λόγω εγχείρημα δεν έγινε πράξη, έπειτα από άρνηση αρκετών συλλόγων, πιέσεις των μεγάλων πρωταθλημάτων, αλλά και απειλές για κυρώσεις από UEFA και FIFA.

Η εταιρεία Α22, που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της European Super League και κατέθεσε την αγωγή στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου, δημοσιοποίησε βίντεο, στο οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπράιν Ράιχαρτ εξηγεί τι μπορεί να σημαίνει μια ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της.

Σύμφωνα με τον Ράιχαρτ, η UEFA, η οποία έχει το μονοπώλιο στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κάτι που μπορεί να αλλάξει μετά τη δίκη τη 21ης Δεκεμβρίου.

Αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της European Super League, τότε οι σύλλογοι των μεγάλων πρωταθλημάτων, θα σταματήσουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της UEFA και θα μπορέσουν να συνθέσουν τη δική τους λίγκα, η οποία ωστόσο θα διαφέρει από το αρχικό πλάνο που είχαν στο μυαλό τους.

Ο Ράιχαρτ αναφέρει ότι το μοντέλο που προτείνει, περιλαμβάνει 60 ομάδες, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα και υποστηρίζει μάλιστα, ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με αρκετούς συλλόγους.

Ο ίδιος, πιστεύει ότι η πλευρά του έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει τη δίκη, αφού όπως αναφέρει οι ευρωπαϊκοί νόμοι εγγυώνται την ισότητα όλων έναντι του νόμου, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις διοργανώσεις της UEFA.

Φαβορί για έξτρα εισιτήριο στο Champions League οι Ιταλοί, μένουν πίσω οι Άγγλοι
CHAMPIONS LEAGUE

15:40 - 15.12.2023

Φαβορί για έξτρα εισιτήριο στο Champions League οι Ιταλοί, μένουν πίσω οι Άγγλοι

Η μάχη για τα δύο έξτρα εισιτήρια του Champions League της επόμενης σεζόν συνεχίζεται. Φαβορί η Ιταλία που βρίσκεται στην 1η θέση, η Γερμανία στην 2η, ενώ η Αγγλία είναι 3η αλλά έχοντας χάσει ήδη 2 ομάδες.

Μια εξέλιξη, που αν επαληθευτεί θα αλλάξει ριζικά το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα...