Στην Τουρκία το μεγάλο στοίχημα του Ολυμπιακού

Τσικίνιο - Μασούρας πανηγυρίζουν το 3-0

Στην Τουρκία το μεγάλο στοίχημα του Ολυμπιακού

Διονύσης Βερβελές 08:53 - 12.04.2024 / Ανανεώθηκε: 08:54 - 12.04.2024

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του 3-2 στο Καραϊσκάκη, η άλλη προσέγγιση και η πίστη για πρόκριση επί της Φενέρ. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal

Αν πριν το ματς έλεγες πως ο Ολυμπιακός θα πάρει μια νίκη, έστω και με ένα γκολ, απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, τότε μάλλον ικανοποιημένος θα ήταν. Προσέξτε, μιλάμε για τον Ολυμπιακό που περνά μια χρονιά δοκιμασίας, που είναι ικανός για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο. Αυτό το ενενηντάλεπτο ίσως, είχε ορισμένες τέτοιες… τζούρες.

Γιατί το 3-0 στο 57ο λεπτό, ίσως δεν φαινόταν η πιο φυσιολογική εξέλιξη. Όχι για τη βραδιά ως εκείνη την ώρα, αλλά για το γενικό ταμείο των δύο ομάδων. Οι Τούρκοι έδειχναν να τα έχουν χαμένα από την πίεση του Ολυμπιακού, που θύμιζε εποχές Βαλβέρδε σε κάποιες στιγμές. Να βλέπεις μια ομάδα με πολλά προβλήματα σε αρκετά ματς φέτος, να ανεβαίνει, να κάνει τους φιλοξενούμενους να υποπίπτουν σε λάθη…

Στη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, όλα έδειχναν ιδανικά. Πολλοί έβλεπαν τον ημιτελικό, ποιον από τους Άστον Βίλα-Λιλ θα αντιμετωπίσει η ομάδα. Μόνο που σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορείς να… σβήσεις στιγμή, να χαλαρώσεις. Δεν γίνεται, δεν επιτρέπεται. Εδώ βέβαια, θα μου επιτρέψετε να σταθώ και στο επίπεδο της αντίπαλης ομάδας. Έχει φοβερές μονάδες, ας μην κοροϊδευόμαστε. Από μία ενέργεια του δεξιού της μπακ και ένα πέναλτι που έδωσε πολύ εύκολα ο Ελβετός διαιτητής, ξαναμπήκε στο ματς. Και όταν τη βάζεις στο ματς με το 3-1, έχει χρόνο να σου κάνει ζημιά και να μειώσει και σε 3-2.

Προφανώς ο Μεντιλίμπαρ διάβασε καλά τα δεδομένα του ματς. Δεν είχε εμπιστοσύνη σε όλες του τις επιλογές, αποτυπώθηκε και από τον τρόπο που το διαχειρίστηκε με τις αλλαγές του. Ναι, θα μπορούσαμε να δούμε νωρίτερα κινήσεις, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως ο Βάσκος τεχνικός, γνώριζε πως οι λύσεις που είχε στον πάγκο του, δεν ήταν για πολλά λεπτά, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο Ολυμπιακός, είχε πάλι σκόρερ τον Φορτούνη και τον Γιόβετιτς, όπως και στη Σερβία στο 1-6 με την Μακάμπι. Παίκτες με ποιότητα και προσωπικότητα, έκαναν αυτό που έπρεπε. Ο Τσικίνιο, έκανε ότι δεν μπόρεσε ο Ελ Κααμπί στο 51’ και νομίζω πως το κέρδος του Ολυμπιακού, έχει να κάνει με τα μηνύματα που πήρε για τη ρεβάνς στην Κωνσταντινούπολη, την άλλη εβδομάδα.

Αρχικά, δεν θα θεωρεί τίποτα τελειωμένο. Θα πάει με μεγαλύτερη προσοχή και συγκέντρωση, για να διαφυλάξει τη νίκη του, έστω και με ένα γκολ στο Καραϊσκάκη. Του κάνουν δύο αποτελέσματα. Ανάλογη νίκη πήγε να διαχειριστεί με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία. Από τότε ο Ολυμπιακός είναι καλύτερα αγωνιστικά, αλλά θα βρει και μια καλύτερη ομάδα κι ένα γήπεδο «φωτιά». Εκεί, ίσως είναι και το μεγάλο στοίχημα για την πρόκριση. Οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν την ομάδα τους, ο Ολυμπιακός θα κληθεί να εκμεταλλευτεί χώρους, να κοιτάξει να «χτυπήσει» την Φενέρμπαχτσε.

Στα συν, η επιστροφή του Ντανιέλ Ποντένσε. Ο Πορτογάλος άσος, θα βοηθήσει δεδομένα. Είναι κομμένος και ραμμένος γι’ αυτό το ματς, να βρει χώρους, να προσπαθήσει να δημιουργήσει ρήγματα. Πολλοί έλεγαν τι μπορεί να καταφέρει ο Ολυμπιακός χωρίς τον Ποντένσε το βράδυ της Πέμπτης στο Καραϊσκάκη. Και, όμως, έβαλε γκολ κι έκανε το πρώτο βήμα της πρόκρισης.

Ο Γιόβετιτς απέδειξε πως δεν είναι ένας τυχαίος ποδοσφαιριστής, κάθε άλλο. Κατέθεσε ποιότητα όσο άντεξε και δεδομένα ο Μεντιλίμπαρ θα το πάλευε διαφορετικά το ματς, αν ήξερε πως ο Όρτα είναι έτοιμος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Πορτογάλος είχε μυϊκό ζήτημα, μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος. Έχασε τον αγώνα με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον Άρη στο Καραϊσκάκη. Μπήκε για να παίξει στη Λαμία, αλλά έδειχνε… κάπως, ακόμη και σε ένα ματς χαμηλότερου ρυθμού. Αυτό «άγχωσε» και τον Μεντιλίμπαρ, που τον άφησε εκτός αρχικού πλάνου και που ουσιαστικά δεν κατάφερε να πάρει πράγματα στο διάστημα που μπήκε αλλαγή.

Στον κόσμο που ζούμε, προφανώς και δεν μου ξενίζει αυτό που συμβαίνει με τον Ρέτσο. Το καλύτερο ματς να κάνει ο Έλληνας στόπερ, ξέρεις πως θα έρθει μία φάση, για να βρεθεί στο στόχαστρο, για να μπει στο κάδρο.

Στην Σερβία, ήταν το πέναλτι που μείωσε ο Ζάχαβι σε 3-1 πάλι τότε. Τώρα, ήταν το πέναλτι, με το οποίο οι Τούρκοι μείωσαν σε 3-1 και επέστρεψαν στο ματς. Και είχε μεσολαβήσει η φάση με την ΑΕΚ, με το γκολ στο τέλος. Εκατό καλά να κάνει ο Ρέτσος, θα υπάρχει στο μενού και η μία στραβή, που τον εκθέτει.

Βέβαια, άλλο η κριτική, άλλο η ισοπέδωση, γιατί κατά τα άλλα έκανε ένα εξαιρετικό ματς πάνω στον Ντζέκο. Έτσι όπως πήγε να κόψει αυτή τη φορά, θα ήθελε να τον δει ο κόσμος να πηγαίνει στον Ελίασον πριν λίγες ημέρες και ενδεχομένως, την εικόνα του τότε, στη χθεσινοβραδινή φάση. Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι παζλ για να συμπληρώνεις τα… τέλεια κομμάτια και τώρα, με την κίτρινη που πολύ εύκολα του έδωσε όλως τυχαίως ο ρέφερι, θα χάσει και τη ρεβάνς. Θα… γλιτώσει από τα social media, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο καλύτερα θα νιώθει ο Μεντιλίμπαρ που θα κληθεί να βάλει βασικό τον Ντόι, μετά από δύο μήνες και κάτι ημέρες. Λύσεις δεν υπάρχουν, ο Ολυμπιακός άλλωστε πληρώνει την κακή εφαρμογή του