Πήρε το προβάδισμα, αλλά άφησε τη δουλειά στη μέση ο Ολυμπιακός

Πήρε το προβάδισμα, αλλά άφησε τη δουλειά στη μέση ο Ολυμπιακός

Γιώργος Σακελλαρίου 21:42 - 11.04.2024 / Ανανεώθηκε: 21:59 - 11.04.2024

Ο Ολυμπιακός ήταν κοντά σε έναν θρίαμβο. Προηγήθηκε 3-0 με σπουδαία εμφάνιση και κρατούσε στα... χέρια του το εισιτήριο για τα ημιτελικά, αλλά η Φενέρμπαχτσε με ένα αχρείαστο πέναλτι του Ρέτσου κι ένα ακόμα γκολ του Καβεχτσί μείωσε για το τελικό 3-2. Η νίκη ναι μεν δίνει προβάδισμα στους Πειραιώτες, όμως, η μάχη στη ρεβάνς θα είναι σκληρή.

Μία ώρα θριάμβου, μισή ώρα αγωνίας.

Ο Ολυμπιακός μέχρι το 60’ είχε προηγηθεί 3-0 της Φενέρμπαχτσε στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Europa Conference League κι έδειχνε ότι θα πετύχει ένα σκορ, που θα του έδινε ουσιαστικά το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Ρέτσος, ωστόσο, έκανε ένα ανόητο πέναλτι, η ποιοτική Φενέρ που πέρασε στο ματς τον διεθνή Βραζιλιάνο Φρεντ άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της και μείωσε σε 3-2 σε λίγα λεπτά, ενώ στο τέλος πίεσε και για την ισοφάριση.

Σε κάθε περίπτωση, η νίκη είναι σημαντική για την ελληνική ομάδα. Μόνο που άφησε τη δουλειά στη μέση και θα πάει σε μία εβδομάδα στην Πόλη για να την ολοκληρώσει και να βρεθεί στα ημιτελικά.

Απείλησε η Φενέρ

Η τουρκική ομάδα έδειχνε να μην πτοείται από την ατμόσφαιρα. Μπήκε επιθετικά και στο 4’ σε αντεπίθεση, έκανε σέντρα ο Τάντιτς από αριστερά και στο ημικύκλιο ο Τζέκο έκανε το δεξί σουτ και κόντραρε σε κόρνερ ο Κάρμο.

Στο 5’ αριστερό σουτ του Τζέκο εκτός περιοχής ήταν αδύναμο και μπλόκαρε στην αριστερή του γωνία ο Τζολάκης.

Στο 7’ σε ανάπτυξη της Φενέρ, ο Τζέκο βρέθηκε δεξιά στη μικρή περιοχή και το γύρισμα του απομάκρυνε σωτήρια ο Τζολάκης ενώ ακολουθούσαν δύο παίκτες.

Γκολάρα ο Φορτούνης

Ο Ολυμπιακός, όμως, σ’ εκείνο το σημείο έκλεισε τους χώρους και πίεσε αποφασιστικά κι έξυπνα στην άμυνα της Φενέρ. Αυτή η πίεση άμεσα απέδωσε! Ο Μασούρας έβαλε την κόντρα στον Σογιονσού, ο Φορτούνης πήρε την μπάλα και από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής με δεξί σουτ έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία για το 1-0!

Αυτό το γκολ έδωσε ψυχολογία στους Πειραιώτες, έβαλε «φωτιά» στις εξέδρες και η Φενέρ λύγισε. Στο 16’ σε ωραία ανάπτυξη του Ολυμπιακού, ο Γιόβετιτς εντός περιοχής σούταρε, όμως, η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό.

Στο 27’ από κόρνερ του Φορτούνη, ο Οσαγί απομάκρυνε προ του Μασούρα και από το ύψος του πέναλτι έπιασε καρφωτή κεφαλιά ο Κάρμο, αλλά απέκρουσε σε κόρνερ ο λιβάκοβιτς.

Ασίστ Φορτούνη, Γιόβετιτς και 2-0!

Στο 32’ έγινε το 2-0. Ο Φορτούνης, ο οποίος είχε πολλά κέφια, έκανε φοβερή κάθετη μπαλιά στον Γιόβετιτς, ο οποίος καλυπτόταν κι αριστερά εντός περιοχής νίκησε με δεξί πλασέ τον Λιβάκοβιτς για το 2-0!

Ευκαιρίες η Φενέρ

Ο Καρτάλ αναγκάστηκε πριν το τέλος του ημιχρόνου να προχωρήσει σε αλλαγή, αφού τραυματίστηκε ο Οοστερβόλντε και η τουρκική ομάδα στις καθυστερήσεις πλησίασε δύο φορές κοντά στο γκολ. Στο 45’+3’ ο Καχβετσί δεξιά εκτός της περιοχής εκτέλεσε φάουλ με το αριστερό και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Στο 45’+4’ ο Τζέκο από αριστερά έστρωσε στον Κρούνιτς, αυτός από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής έπιασε τρομερό σουτ με το εξωτερικό του δεξιού ποδιού κι ο Τζολάκης απέκρουσε εντυπωσιακά.

Τεράστια ευκαιρία

Ο Ολυμπιακός είχε αυτοπεποίθηση, ήταν πιο ομάδα στον αγωνιστικό χώρο κι απείλησε πρώτος στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 46’ σουτ του Μασούρα από δύσκολη γωνία, ο Λιβάκοβιτς μπλόκαρε και στο 50’ είχε κακή εκτέλεση φάουλ ο Φορτούνης, με τη μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ.

Στο 51’ οι Πειραιώτες άγγιξαν το 3-0! Οι αμυντικοί της Φενέρ έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, ο Ελ Καμπί βγήκε τετ α τετ, όμως, το δεξί πλασέ από το ύψος του πέναλτι απέκρουσε σε κόρνερ ο Λιβάκοβιτς.

Τσικίνιο και 3-0!

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι το αφεντικό και στο 57’ έφτασε στο 3-0. Οι «ερυθρόλευκοι» πάλι πίεσαν κι έκλεψαν με τον Έσε, ο Ελ Κααμπί έδωσε στον Τσικίνιο κι αυτός εντός περιοχής με θαυμάσιο διαγώνιο δεξί πλασέ έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Λιβάκοβιτς για το 3-0!

Φοβερός Τζολάκης

Η Φενέρ ήταν σαστισμένη, ωστόσο, ο Καρτάλ πέρασε στο ματς τον Φρεντ και άλλαξε η εικόνα του αγώνα. Με την ποιότητα των παικτών της, μάλιστα, έφτασε δύο φορές κοντά στο γκολ. Ο Τζολάκης, όμως, φώναξε «παρών». Οι Τούρκοι κυκλοφόρησαν τη μπάλα στο 61’ και ο Οσαγί δεξιά εντός περιοχής έκανε το αριστερό σουτ κι απέκρουσε ο Τζολάκης.

Στο 63’ ο Τζέκο έκανε την κεφαλιά προς τα πίσω, ο Σιμάνσκι έπιασε νέα κεφαλιά στη μικρή περιοχή κι ο Τζολάκης απέκρουσε εκπληκτικά στη δεξιά γωνία σε κόρνερ!

Πέναλτι και 3-1

Οι Τούρκοι έβγαλαν αντίδραση και στο 68’ μείωσαν σε 3-1. Ο Ρέτσος έκανε αχρείαστο μαρκάρισμα στον Οσαγί στη γραμμή του άουτ κι ο Ελβετός Σέρερ έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Τάντιτς ανέλαβε την εκτέλεση κι ευστόχησε.

Καχβετσί και 3-2

Οι Τούρκοι βρήκαν το γκολ που τους έδωσε οξυγόνο και στο 74’ έφτασαν και στο 3-2. Ο Καντιόγλου σέντραρε από αριστερά, ο Σιμάνσκι στο σημείο του πέναλτι έστρωσε στον Καχβετσί κι αυτός δεξιά στη μικρή περιοχή με πλασέ νίκησε τον Τζολάκη για το 3-2.

Σ' εκείνο το σημείο οι φιλοξενούμενοι πήραν τα ηνία. Είχαν την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα, ενώ ο Ολυμπιακός αμυνόταν με νύχια και με δόντια. Οι Τούρκοι δεν βρήκαν άλλη μεγάλη φάση, παρά τα πολλά γεμίσματα που έκαναν κι έτσι το 3-2 ήταν το τελικό αποτέλεσμα, που δίνει προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του Μεντιλίμπαρ, αλλά η μάχη στη ρεβάνς της Πόλης θα είναι σκληρή.

Ο MVP

Ο Κώστας Φορτούνης άνοιξε το σκορ κι έφτασε το 2-0 του Γιόβετιτς. Παίρνει φυσικά το βραβείο, ενώ εξαιρετικοί μέχρι το 60’ ήταν και οι Τσικίνιο, Γιόβετιτς. Καλή εμφάνιση και ο Τζολάκης που είχε σημαντικές επεμβάσεις. Από τη Φενέρ καλύτερος ο Καχβετσί.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ

Στο πέναλτι του Ρέτσου. Η Φενέρ ξεκίνησε να πιέζει μετά το 3-0 και το πέναλτι ήρθε σε ένα σημείο που οι Τούρκοι δεν απειλούσαν. Βρήκαν γκολ μείωσης κι έφτασαν και στο 3-2.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Ολυμπιακός είχε 12 τελικές και οι Τούρκοι είχαν 15, με τις 8 να είναι στην εστία. Η κατοχή ήταν 42%-58% για τους Τούρκους.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Τσικίνιο (84' Ιμπόρα), Έσε, Γιόβετιτς (82' Όρτα), Μασούρας (87' Κίνι), Φορτούνης, Ελ Κααμπί (87' Ελ Αραμπί).

Φενέρμπαχτσε (Ισμαϊλ Καρτάλ): Λιβάκοβιτς, Οσαγί, Σογιουνσού, Μπεκάο (84' Μπονούτσι), Οοστερβόλντε (45’ Καντιόγλου), Ζάιτς (62’ Φρεντ), Κρούνιτς (62’ Γιούκσεκ), Σιμάνσκι, Καχβετσί, Τζέκο, Τάντιτς.