Ο Φόντεν είναι ο «Μέσι» για τον Γκουαρντιόλα και τα κάνει όλα για την Σίτι

Φιλ Φόντεν & Πεπ Γκουαρντιόλα

i

©Photo by Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images/Ideal Images

Ο Φόντεν είναι ο «Μέσι» για τον Γκουαρντιόλα και τα κάνει όλα για την Σίτι

Κώστας Τόπας 13:18 - 13.02.2024

Ο Φόντεν έχει γίνει πρωταγωνιστής στην αρχική ενδεκάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, όπως ο Λιονέλ Μέσι στην Μπαρσενλόνα και ο Τόμας Μίλερ στην Μπάγερν στην εποχή του.

Ο Φιλ Φόντεν είναι μια σχεδόν μοναδική περίπτωση στη Μάντσεστερ Σίτι. Ένας σύλλογος που ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για ποδοσφαιριστές έχει στη διάθεσή της έναν νεαρό παίκτη ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες του. Ο 23χρονος Άγγλος μεσοεπιθετικός έχει πάρει φανέλα βασικού τη φετινή σεζόν, μετά τα εντυπωσιακά νούμερα που έχει πετύχει. Μάλιστα, ο Φόντεν είναι ο παίκτης που χρησιμοποιείται περισσότερο από τον Πεπ Γκουαρντιόλα στους Πολίτες.

Ο νεαρός Άγγλος αστέρας μετράει 14 γκολ και εννέα ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις υπό τον Γκουαρντιόλα. Η συμμετοχή του ξεπερνά αυτή των Κάιλ Γουόκερ και Έντερσον. Και η σημασία του στο οικοσύστημα της ομάδας της Μάντσεστερ Σίτι είναι μεγαλύτερη κάθε μέρα. Η παρουσία του δίνει μεγάλη ώθηση σε αυτόν και τους συμπαίκτες του. Έχει παίξει όλα εκτός από δύο παιχνίδια της Σίτι στο αγγλικό πρωτάθλημα ως βασικός. Και επίσης σε διαφορετικές θέσεις, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη αξία στη συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια των αγώνων. 

Ο Φόντεν είναι το φυλαχτό του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ιδανικός για να παίξει στην κορυφή της επίθεσης ή ως δεύτερος επιθετικός ή σε μία από τις πλευρές. «Τον τελευταίο καιρό κινήθηκα πιο κεντρικά και μου επέτρεψε να κάνω περισσότερα πράγματα, περισσότερα από ό,τι στα φτερά. Ελπίζω να συνεχίσω να έχω ευκαιρίες εκεί. Υπάρχουν πολλά που μπορώ να δώσω ακόμα», εξήγησε ο Φόντεν στην επίσημη ιστοσελίδα της Σίτι.

Στην Μπαρτσελόνα, ο Γκουαρντιόλα παραδόθηκε στον Μέσι. Στις τέσσερις σεζόν του στο Καμπ Νόου, ο Αργεντινός ήταν αυτός που χρησιμοποίησε περισσότερο, ακόμη και μπροστά από τον Βίκτορ Βαλντές. Το ίδιο συνέβη και με τον Τόμας Μίλερ στην Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος ήταν ο παίκτης που εμπιστεύτηκε περισσότερο ο Καταλανός τεχνικός όταν ήταν στην τεχνική ηγεσία των Βαυαρών.

Ο Φόντεν πάντα συνεισφέρει και σκοράρει. Απέχει μόλις δύο από το καλύτερο ρεκόρ του με τη φανέλα της Σίτι (τα 16 γκολ της σεζόν 2019-2020). Ο Άγγλος διεθνής βρίσκεται από το 2017 στην πρώτη ομάδα της Σίτι. Και εκεί συνέπεσε με τον Νταβίντ Σίλβα. Ο μέντοράς του, ο δάσκαλός του, η αναφορά του για το να παίζει σε δύσκολη θέση στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Φόντεν μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Ισπανό.

 «Όταν ο Νταβίντ Σίλβα ήταν στη Μάντσεστερ Σίτι και εκπαιδεύτηκα και έπαιζα μαζί του, μελετούσα τι έκανε, παρατήρησα τι έκανε και πώς το έκανε. «Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες με τους οποίους έχω παίξει ποτέ και ήταν επίσης ένας από τους καλύτερους στο ξεκλείδωμα των άμυνων που έκλεισαν πολύ… Μπορούσε να δεχθεί την μπάλα σε στενούς χώρους και να βρει τις σωστές πάσες την κατάλληλη στιγμή».