Πικρός αποκλεισμός στη ρώσικη ρουλέτα για την Ελλάδα, στο Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γεωργία

Πικρός αποκλεισμός στη ρώσικη ρουλέτα για την Ελλάδα, στο Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γεωργία

Γιώργος Σακελλαρίου 21:46 - 26.03.2024 / Ανανεώθηκε: 22:31 - 26.03.2024

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να καθαρίσει την πρόκριση στα 90' ή 120'. Η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν 0-0 και η Γεωργία με 4-2 στα πέναλτι πέρασε στο Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μοιραίοι στη «ρώσικη ρουλέτα» Μπακασέτας και Γιακουμάκης.

Σ’ έναν τελικό παίζεις και νικάς. Τον καθαρίζεις στα 90’ ή 120’ λεπτά.

Η Ελλάδα στην καυτή Τιφλίδα πέταξε το πρώτο ημίχρονο. Δεν κινδύνευσε, αλλά δεν έκανε και φάσεις για να ταράξει τη Γεωργία, που μπροστά σε 55.000 οπαδούς της έπαιζε το ματς της ιστορίας της. Ήθελε για πρώτη φορά να πάει σε ένα Euro.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική είχε την κατοχή, τις προϋποθέσεις. Αλλά δεν σκόραρε. Στην παράταση είχε δοκάρι. Η Γεωργία είχε τις δικές της φάσεις. Το ματς τελικά πήγε στα πέναλτι κι εκεί όλα είναι 50%-50%. Η Ελλάδα έχασε δύο με Μπακασέτα, Γιακουμάκη, η Γεωργία ένα και πήρε το ματς με 4-2 στα πέναλτι και μαζί μία ιστορική πρόκριση για το Euro 2024 της Γερμανίας. Η Εθνική έχασε μία τεράστια ευκαιρία να επιστρέψει σε μία μεγάλη διοργάνωση μετά το 2014 και τώρα θα πρέπει να ανασυνταχθεί και να βάλει στόχο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Στη χρυσή δεκαετία της Ελλάδας, το διάστημα 2004-2014 μία διοργάνωση έχασε η «γαλανόλευκη». Το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία το 2006. Η ίδια χώρα θα διοργανώσει το προσεχές Euro και η Ελλάδα πάλι δεν θα είναι παρούσα… Ίσως ήταν γραφτό να γίνει έτσι. Η θλίψη είναι τεράστια για την Εθνική, αντίθετα η Γεωργία ζει στιγμές απέραντης ευτυχίας.

Νευρικό ματς, ελάχιστες τελικές

Η σημασία του αγώνα ήταν τεράστια, ανάλογη και η πίεση και το άγχος στους παίκτες. Οι δύο ομάδες απέφυγαν τα ρίσκα και προσπαθούσαν να μην κάνουν το λάθος που θα ήταν μοιραίο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν αρκετές και καλές στιγμές και για τις δύο ομάδες.

Στο 8’ η Εθνική επιχείρησε ν’ απειλήσει. Βαθιά μπαλιά του Χατζηδιάκου στον Ιωαννίδη, ο τελευταίος έφυγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Ντβάλι πρόλαβε κι απομάκρυνε σε κόρνερ.

Στο 10’ συρτό σουτ του Σενγκέλια, κόντραρε στον Μαυροπάνο, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ντβάλι είχε κεφαλιά έπειτα από την εκτέλεση φάουλ του Τσακβεντάτζε, η οποία πέρασε άουτ.

Το ματς είχε ένταση, αλλά όχι ποιότητα. Στο 19’ ο Μπακασέτας πάσαρε με τακουνάκι στον Μάνταλο, αλλά κόπηκε πριν βρει χώρο να εκτελέσει. Στο 23’ ο Κβαρατσχέλια πέρασε εντυπωσιακά τον Τσιμίκα, στη συνέχεια κόπηκε και το γύρισμα του Κακαμπάτζε δεν προκάλεσε κίνδυνο στην Εθνική.

Στο 38’ ο Τσιμίκας έκανε σέντρα σουτ από αριστερά, αλλά δεν αιφνιδίασε τον Μαμαρντασβίλι, ο οποίος μπλόκαρε. Η Γεωργία έδειχνε στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου να βγάζει περισσότερο πάθος, ενώ η Ελλάδα δεν είχε ηρεμία.

Σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων της άμυνας, οι Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος είχαν κιτρινιστεί!

Στο 44’ μακρινό δεξί σουτ του Κοτσορασβίλι έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και στο 45’ φάουλ του Τσακβετάτζε με το δεξί από αριστερά εκτός περιοχής, ο Βλαχοδήμος δεν αιφνιδιάστηκε κι απέκρουσε σε κόρνερ. Στην εκτέλεση του κόρνερ, υπήρξε σύγχυση στην άμυνα και η μπάλα έφτασε δεξιά εντός περιοχής, όπου ο Σενγκέλια με αριστερό σουτ έστειλε τη μπάλα πολλά μέτρα άουτ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα μπήκε πιο παθιασμένα στον αγωνιστικό χώρο, πίεσε περισσότερο και προσπάθησε να παίξει συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Η Εθνική κέρδισε δύο κόρνερ, αλλά δεν τα εκμεταλλεύτηκε, ενώ στο 50’ επικίνδυνη συρτή πάσα από αριστερά του Κβαρατσχέλια απομακρύνθηκε από την άμυνα. Στο 53’ ο Μπάλντοκ μπήκε ωραία από δεξιά στην περιοχή, αλλά η σέντρα δεν είχε αποδέκτη και το συρτό δεξί σουτ του Τσιμίκα στη συνέχεια κόντραρε στα σώματα.

Στο 60’ ο Πογέτ έκανε τις πρώτες αλλαγές. Ο Ρότα αντικατέστησε τον Μπάλντοκ, ο οποίος είχε ενοχλήσεις και ήταν και κιτρινισμένος. Ο Κωνσταντέλιας, παράλληλα, έπαιξε αριστερά αντί του Πέλκα. Στο 64’ σε μία καλή επίθεση, η μπάλα έφτασε στον Τσιμίκα, αλλά το μακρινό αριστερό σουτ ήταν τελείως άστοχο.

Η Ελλάδα στο δεύτερο ημίχρονο πήρε την κατοχή, με την είσοδο του Κωνσταντέλια προσπάθησε να κάνει και το απρόβλεπτο, αλλά οι γηπεδούχοι έκλεισαν τους χώρους και δεν επέτρεψαν την καλή τελική πάσα. Το παιχνίδι συνέχισε να μην έχει σπουδαία φάση. Στο 80’ η Εθνική κέρδισε κόρνερ και από την εκτέλεση του Τσιμίκα, ο Χατζηδιάκος βρήκε τη μπάλα με την πλάτη και μπλόκαρε ο Μαμαρντασβίλι.

Στο 91’ η Εθνική αναπτύχθηκε καλά, αλλά η σέντρα του Μασούρα από δεξιά ήταν δυνατή και η κεφαλιά του Ιωαννίδη πήρε ύψος και κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο επόμενο λεπτό ο Κβαρατσχέλια ελίχθηκε επικίνδυνα, ευτυχώς για την Εθνική το σουτ του κόντραρε και μπλόκαρε ο Βλαχοδήμος. Στο τελευταίο λεπτό, ο άσος της Νάπολι πήρε φάουλ σε σημείο για γέμισμα, όμως, η Ελλάδα έβγαλε την άμυνα και ο αγώνας πήγε στην παράταση.

Ο Πογέτ με την έναρξη της παράτασης πέρασε τον Γιακουμάκη στην κορυφή της επίθεσης. Το παιχνίδι ήταν στην κόψη του ξυραφιού και η κάθε ομάδα έψαχνε την φάση για το γκολ που θα της έδινε την πρόκριση. Στο 94’ πάσα του Κωνσταντέλια στον Μπακασέτα κόπηκε τελευταία στιγμή, ενώ στο 95’ μακρινό σουτ του Κβαρατσχέλια ήταν εντελώς άστοχο. Στο 96’ γύρισμα από δεξιά ο Τσιμίκας δεν πήρε την κεφαλιά όπως ήθελε και η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 98’ η Ελλάδα μετά τους Μπάλντοκ, Κουρμπέλη έκανε και τρίτη αναγκαστική αλλαγή με τον Μπουχαλάκη στη θέση του Μάνταλου. Η Εθνική ήταν πιο παθιασμένη, πιο καλή τακτικά, ωστόσο, δεν έβρισκε την ιδανική τελική πάσα.

Στο 100’ η Ελλάδα πλησίασε το γκολ. Ο Ρότα έκανε καλή ενέργεια και πάσαρε στον Μπακασέτα, ο οποίος εκτός περιοχής εξαπέλυσε δυνατό αριστερό σουτ κι απέκρουσε σε κόρνερ στην αριστερή του γωνία ο Μαμαρντασβίλι. Στο 102’ από νέα καλή επίθεση της Εθνικής, ο Μπουχαλάκης εκτός περιοχής σούταρε και η μπάλα κόντραρε σε κόρνερ.

Δοκάρι ο Μαυροπάνος

Στο κόρνερ από αριστερά πήγε ο Τσιμίκας, έστειλε την μπάλα με αριστερό στην καρδιά της άμυνας, εκεί όπου ο Μαυροπάνος σηκώθηκε πιο ψηλά απ’ όλους κι έστειλε τη μπάλα με κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι.

Στο 104’ η Ελλάδα έχασε κι άλλη ευκαιρία. Σε γύρισμα από δεξιά, ο Γιακουμάκης κοντρόλαρε στην περιοχή κι έστρωσε στον Ρότα, ο οποίος δεξιά μέσα στο κουτί έστειλε τη μπάλα με δεξί σουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 105’ έχασε μεγάλη ευκαιρία η Γεωργία. Ο Μαυροπάνος έκανε λάθος, ο Μικαουτάτζε έφυγε στην επίθεση, από δεξιά γύρισε στη μικρή περιοχή, εκεί όπου πλάσαρε ο Νταβιντασβίλι κι απέκρουσε με τα πόδια ο Βλαχοδήμος.

Στο 108’ δέχθηκαν πλήγμα οι γηπεδούχοι. Ο Κβαρατσχέλια έπεσε στο έδαφος με τράβηγμα στον προσαγωγή κι αντικαταστάθηκε από τον Κβιλιτάια.

Στο 110’ οι παίκτες της Εθνικής αδράνησαν, ο Τσιταϊσβίλι μπήκε κατά μέτωπο, έφτασε αριστερά στη μικρή περιοχή και το αριστερό σουτ απέκρουσε σε κόρνερ ο Βλαχοδήμος.

Η Ελλάδα το επόμενο πεντάλεπτο πήρε τα ηνία έβγαλε δύο επιθέσεις, αλλά και στις δύο δεν κατάφερε να βρει το σουτ, ενώ στο 115’ κεφαλιά του Μασούρα δεν κατέηξε στον Γιακουμάκη που ήταν ο στόχος, αλλά στην αγκαλιά του Μαμαρντασβίλι.

Στο 120’ ο Ρέτσος δεν πήγε στη μονομαχία, ο Μικαουτάτζε στο ύψος του πέναλτι γύρισε και σούταρε με το δεξί κι έστειλε τη μπάλα δύο μέτρα άουτ από το αριστερό δοκάρι.

Έτσι, η πρόκριση πήγε στα πέναλτι…

Η διαδικασία των πέναλτι

Κοτσορασβίλι: 1-0

Μπακασέτας: Απέκρουσε ο Μαμαρντασβίλι

Νταβιτασβίλι 2-0:

Μασούρας: 2-1

Μικαουτάτζε: Άουτ η μπάλα!

Μπουχαλάκης: 2-2!

Ντβάλι: 3-2

Γιακουμάκης: Άουτ!

Κβεκβετσκίρι: 4-2

Απίθανος Μαρτσίνιακ: Τρεις κίτρινες κάρτες σε ένα ημίχρονο – Στα δύο στόπερ και στον αντίπαλο του Κβαρατσκέλια! (vid)
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

20:04 - 26.03.2024

Απίθανος Μαρτσίνιακ: Τρεις κίτρινες κάρτες σε ένα ημίχρονο – Στα δύο στόπερ και στον αντίπαλο του Κβαρατσκέλια! (vid)

Ο Σίμον Μαρτσίνιακ ήταν αρκετά αυστηρός στο κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Ελλάδας με τη Γεωργία.

Γεωργία (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86’ Τσιταϊσβίλι), Κακαμπάτζε, Κιτεϊσβίλι (104’ Κβεκβεσκίρι), Κοτσορασβίλι, Κβαρατσχέλια (108’ Κβιλιτάια), Τσακβετάτζε (104’ Νταβιντασβίλι), Ζιβζιβάντζε (75’ Μικαουτάτζε).

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60’ Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106’ Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67’ Σιώπης), Μάνταλος (98’ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας, Μασούρας, Πέλκας (60’ Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (91’ Γιακουμάκης).