Το «διαζύγιο» Adidas - Γερμανία μετά τις ροζ φανέλες έχει ήδη συνέπειες και σφοδρή κριτική

Γερμανία

i

PrtScr

Το «διαζύγιο» Adidas - Γερμανία μετά τις ροζ φανέλες έχει ήδη συνέπειες και σφοδρή κριτική

Κώστας Τόπας 09:22 - 22.03.2024

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσημα ότι ο νέος προμηθευτής της από το 2027 θα είναι η Nike, βάζοντας έτσι τέλος στη συνεργασία της με την Adidas από το 1954.

Η ανακοίνωση ότι η Adidas και η γερμανική ομάδα ποδοσφαίρου χωρίζουν τους δρόμους τους και ότι, επιπλέον, η συμφωνία που ξεκινά το 2027 θα είναι με τη Nike έχει γίνει πρώτο θέμα στη Γερμανία. Κανείς δεν περίμενε τη διάλυση μιας ιστορικής συμφωνίας και μόλις την Πέμπτη (21/03), ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, υπήρχαν ήδη οι πρώτες και σημαντικές συνέπειες. 

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (21/03), κοντά στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η Adidas, που έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 35 δισ. ευρώ, είχε υποστεί σημαντικές απώλειες μετοχών της τάξης του 2%. Η αξία της μετοχής υποχώρησε από 200,40 ευρώ ανά μετοχή στα 196,66 ευρώ. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός ανταγωνιστής της Nike, που έχει χρηματιστηριακή αξία 140 δισ. ευρώ, είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα μετά την ανακοίνωση. Αργότερα οι τιμές διορθώθηκαν και εξομαλύνθηκαν, αλλά ήταν ένα τράνταγμα. 

Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση, μέσω της φωνής του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (54), έδειξε τη δυσφορία της για την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ της Adidas και της εθνικής ομάδας: «Δεν μπορώ να φανταστώ τη γερμανική φανέλα χωρίς οι τρεις ρίγες. Για μένα, η Adidas και το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό ήταν πάντα μαζί. Είναι ένα κομμάτι γερμανικής ταυτότητας. Θα ήθελα λίγο περισσότερο τοπικό πατριωτισμό».

Ολα αυτά έρχονται μετά το... σκάνδαλο της ροζ φανέλας. Η Γερμανία πρόσφατα έδωσε στο φως της δημοσιότητας τις εμφανίσεις που θα φοράνε οι ποδοσφαιριστές της σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Η εντός έδρας εμφάνιση παραμένει στην παράδοση, λευκή με αποχρώσεις του μαύρο, κόκκινο και κίτρινο. Αλλά η δεύτερη είναι σε χρώματα ροζ και μοβ, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Σάλος στη Γερμανία με τη ροζ εμφάνιση της εθνικής: «Δεν είναι χρώμα για το ποδόσφαιρο»
EURO

13:16 - 19.03.2024

Σάλος στη Γερμανία με τη ροζ εμφάνιση της εθνικής: «Δεν είναι χρώμα για το ποδόσφαιρο»

Η εθνική Γερμανίας αποκάλυψε τις φανέλες της για το Euro 2024. Αν και εντός έδρας εμφάνιση παραμείνει παραδοσιακή, η δεύτερη είναι ροζ, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, με φόντο τις πολιτικές συζητήσεις.

Η κυκλοφορία αυτής της ροζ φανέλας έκανε αρκετά από τα Μέσα της χώρας να έρθουν σε αντιπαράθεση. Ξεκινώντας από την Bild, την πιο πολυδιαβασμένη λαϊκιστική εφημερίδα της χώρας, η οποία πιστεύει στο κύριο άρθρο της ότι το ροζ «δεν είναι χρώμα για το ποδόσφαιρο». Από την πλευρά του, το Kicker πραγματοποίησε μια έρευνα μεταξύ των θαυμαστών και τα δύο τρίτα από αυτούς δεν γοητεύονται από αυτή τη φανέλα.