Γιάννης Παπαδημητρίου: Το πλάνο για μεταγραφές, το μπάτζετ Αλαφούζου για το σκάουτινγκ και ο συντονισμός Β' ομάδας-Ακαδημίας

Γιάννης Παπαδημητρίου

i

Intime

Γιάννης Παπαδημητρίου: Το πλάνο για μεταγραφές, το μπάτζετ Αλαφούζου για το σκάουτινγκ και ο συντονισμός Β' ομάδας-Ακαδημίας

Μπάμπης Τσιμπίδας 20:00 - 12.07.2023 / Ανανεώθηκε: 20:03 - 12.07.2023

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό μόνο για να κλείσει μερικές συμφωνίες αγοράς και πώλησης παικτών. Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Τριφυλλιού έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναμόρφωση του σκάουτινγκ, της Β' ομάδας και της ακαδημίας. Το Sportal αναλύει τις πρώτες αποφάσεις του που έχουν ήδη ληφθεί.

Στο άκουσμα της πρόσληψης του Γιάννη Παπαδημητρίου, οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι ο Παναθηναϊκός έφερε τον άνθρωπο, ο οποίος θα αναλάβει τις μεταγραφές και τις πωλήσεις. Πράγματι, η επάνδρωση του ρόστερ απασχολεί καθημερινά αρκετές ώρες τον τεχνικό διευθυντή της ΠΑΕ. Ειδικά εν μέσω της θερινής μεταγραφικής περιόδου.

Ωστόσο, το χαρτοφυλάκιο του Παπαδημητρίου περιλαμβάνει πολλές περισσότερες αρμοδιότητες από τις μεταγραφές. Απλώς, τα υπόλοιπα ζητήματα δεν είναι τόσο εμπορικά, όσο τα ονόματα ποδοσφαιριστών, σε ένα κοινό που διψά για… football manager και για όλα όσα συνοδεύουν την ιστορία ενός παίκτη.

Ο ίδιος ο Παπαδημητρίου για να συμφωνήσει με τον Γιάννη Αλαφούζο, έθεσε αρκετές προϋποθέσεις. Και έλαβε τη δέσμευση του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, πως θα εκπληρωθούν. Αντίστοιχα, ο Παπαδημητρίου παρουσίασε στον Αλαφούζο ένα μακροχρόνιο πλάνο για τη λειτουργία της πρώτης και της δεύτερης ομάδας, της ακαδημίας και διάφορων παράπλευρων θεμάτων που σχετίζονται άμεσα. Με τον μεταγραφικό σχεδιασμό να αφορά μόνο ένα μικρό κομμάτι από την έκθεση του παλαίμαχου δεξιού μπακ.

Ο Αλαφούζος δίνει μπάτζετ στο σκάουτινγκ

Ειδικό κεφάλαιο στο σχέδιο του Παπαδημητρίου, αφιερώθηκε στο τμήμα σκάουτινγκ. Ο Παπαδημητρίου εξήγησε στον Αλαφούζο πως πρέπει να λειτουργεί το δίκτυο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού club, για να παράγει αποτελέσματα και να εξοικονομεί χρήματα για την εταιρία. Μία οργανωτική δομή που η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν τη διαθέτει.

Μάκης Λιβαθηνός, Έλτον Φικάι Intime

Ο Αλαφούζος κατανοεί τη σημασία του οργανωμένου σκάουτινγκ και ενέκρινε μπάτζετ στον Παπαδημητρίου, για την αναδιοργάνωση του τμήματος. Στο «Γεώργιος Καλαφάτης» θα λειτουργήσει κάτι σαν αυτόνομο γραφείο για το συγκεκριμένο κομμάτι, στο οποίο θα προΐσταται ο Μάκης Λιβαθηνός, ο chief scout του Παναθηναϊκού.

Το τμήμα θα στελεχωθεί με τους κατάλληλους συνεργάτες, θα αποκτήσει logistics και data base που θα ενημερώνονται συνεχώς και θα οριστούν πρότυπα λειτουργίας που θα παραπέμπουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Εξυπακούεται πως με τις μεταγραφές να επείγουν, το σκάουτινγκ θα δρομολογηθεί τον Σεπτέμβριο. Όμως, ήδη οι Παπαδημητρίου και Λιβαθηνός έχουν αρχίσει την προεργασία και σύντομα θα οριστικοποιήσουν τις πρώτες αποφάσεις τους.

Ο σκοπός είναι το τμήμα σκάουτινγκ να αναδιοργανωθεί πλήρως, να έχει εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό και να προσφέρει προσιτές και ικανοποιητικές λύσεις στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Βέβαια, η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση χρειάζεται χρόνο και θα παράξει αποτελέσματα στους επόμενους μήνες και όχι… με το «καλημέρα».

Η αναδιοργάνωση της Β' ομάδας

Ένα άλλο ζήτημα που επεξεργάζεται σοβαρά ο Παπαδημητρίου, είναι ο Παναθηναϊκός Β. Ένα τμήμα που υποτίθεται πως θα αποτελούσε το αναγκαίο «σκαλοπάτι» για τη μετάβαση από τους Νέους στους Άνδρες, στα δύο πρώτα χρόνια της ίδρυσης του λειτούργησε με λάθος στρατηγική, χωρίς να τεθούν στόχοι και με κανένα κέρδος για το Τριφύλλι. Με αμφιβόλου χρησιμότητας και προοπτικής μεταγραφές ξένων και με αδυναμία αξιοποίησης των ταλέντων των «πράσινων».

Σωτήρης Αντωνίου Intime

Με την έγκριση του Αλαφούζου, ο Παπαδημητρίου σχεδιάζει την αναμόρφωση του Παναθηναϊκού Β’. Με έμφαση στην εξέλιξη των ταλαντούχων νεαρών, ώστε να προετοιμάζονται για την πρώτη ομάδα. Ο Παναθηναϊκός Β δεν θα στοχεύει αμιγώς στον πρωταθλητισμό, αλλά θα ψάξει τη χρυσή τομή: ένα τμήμα του Τριφυλλιού δεν επιτρέπεται να περιφέρεται ως σάκος του μποξ, με σερί αρνητικών αποτελεσμάτων. Ούτε και να θυσιάζει την πρόοδο των μικρών και την σωστή εκπαίδευση τους, στο βωμό της βαθμοθηρίας.

Στο πλαίσιο της ολικής αναδόμησης του τμήματος, ο Μάκης Λιβαθηνός θα αναλάβει υπεύθυνος για τη λειτουργία του και θα λογοδοτεί απ’ ευθείας στον Παπαδημητρίου. Ο Σωτήρης Αντωνίου θα συνεχίσει ως προπονητής, όμως έχει λάβει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και καλείται να δώσει ταυτότητα στην ομάδα του. Με βάση αυτές τις υποδείξεις, ο Αντωνίου θα αξιολογηθεί πλέον από μηδενική βάση.

Παναθηναϊκός Β και ακαδημία ενώνονται

Βαγγέλης Σάμιος Intime

Η βασική επιδίωξη είναι να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας του Παναθηναϊκού Β κάτω των 20 ετών και να επανδρωθεί η ομάδα με ταλέντα. Θα παραμείνουν ή θα επιλεγούν κάποιοι πιο έμπειροι παίκτες, για να «χτιστεί» μία βάση, αλλά με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής. Επίσης, όποτε υπάρχει ανάγκη για να «κατέβουν» παίκτες από την πρώτη ομάδα και να πάρουν χρόνο για οποιοδήποτε λόγο, θα αξιοποιείται το τμήμα.

Περαιτέρω, ο Παναθηναϊκός Β και η Ακαδημία θα συνδεθούν ευθέως. Θα παίζουν με τον ίδιο τρόπο, θα έχουν κοινή προπόνηση, κοινή εκγύμναση και όλοι οι εμπλεκόμενοι (προπονητές, γυμναστές, εργοφυσιολόγοι, σκάουτινγκ), θα συντονίζονται. Ο Βαγγέλης Σάμιος θα δουλέψει αποκλειστικά ως τεχνικός διευθυντής, έχοντας την επίβλεψη όλων των ηλικιακών γκρουπ και δεν θα προπονεί, με τον συνεργάτη του, Αντρέα Ντρενόβα, να τον αντικαθιστά στον Παναθηναϊκό Κ19.

Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός; Η παραγωγή έτοιμων παικτών για την πρώτη ομάδα. Προκειμένου να τονωθεί εκ των έσω το ελληνικό στοιχείο στον Σύλλογο. Βέβαια, όπως και με το σκάουτινγκ, τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά σε βάθος χρόνου και όχι σε μερικούς μήνες.