Η Premier League επιστρέφει για να μοιράσει εκ νέου γκολ, θέαμα και συγκινήσεις - Οι «μάχες» που περιμένουμε να δούμε

Έρλινγκ Χάαλαντ - Μάρτιν Έντεγκαρντ

Η Premier League επιστρέφει για να μοιράσει εκ νέου γκολ, θέαμα και συγκινήσεις - Οι «μάχες» που περιμένουμε να δούμε

Κώστας Τσιακλής 10:58 - 11.08.2023

Η Premier League επιστρέφει απόψε με το Μπέρνλι-Μάντσεστερ Σίτι (11/08, 22:00) και σας αναλύουμε τις μονομαχίες που αναμένουμε να δούμε για τίτλο, Ευρώπη και υποβιβασμό.

Η Premier League επιστρέφει απόψε (11/08, 22:00) με τον αγώνα της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στη Μπέρνλι του Βενσάν Κομπανί. Το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου ετοιμάζεται να μας προσφέρει εκ νέου γκολ, θέαμα και συγκινήσεις, με όλα τα μέτωπα να είναι ανοιχτά για κάθε ενδεχόμενο.

Η υπόθεση τίτλος και η μάχη της τετράδας

Το ερώτημα όλων είναι φυσικά αν μπορεί κάποιος να σταματήσει τη Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου ωστόσο φέτος θα κληθεί να υπερσπιστεί το στέμμα της με ορισμένες απώλειες. Αυτό γιατί την πόρτα της εξόδου πέρασαν οι Ριγιάντ Μαχρέζ και Ιλκάι Γκουντογκάν.

Ο μεν Αλγερινός αποχώρησε με 35 εκατομμύρια ευρώ για χάρη της Αλ Αχλί ενώ ο Γκουντογκάν εντάχθηκε στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα ως ελεύθερος. Η Σίτι όμως προχώρησε στην άμεση αντικατάσταση του Γερμανού χαφ, φέρνοντας τον Ματέο Κόβασιτς από την Τσέλσι. Πέραν του Κρόάτη, στο «Έτιχαντ» θα αγωνίζεται και ο συμπατριώτης του, Γιόσκο Γκβάρντιολ που αποκτήθηκε με 90 εκατομμύρια ευρώ από τη Λειψία, δίνοντας ακόμα περισσότερο βάθος στο κέντρο της άμυνας των «σίτιζεν».

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι τελικά η κύρια ανταγωνίστρια των «πολιτών» ωστόσο αυτή τη στιγμή, αυτή που φαίνεται πιο έτοιμη είναι η Άρσεναλ. Ο Μικέλ Αρτέτα ενίσχυσε την ομάδα του με τρεις σημαντικούς παίκτες. Ο λόγος φυσικά για τους Ντέκλαν Ράις, Κάι Χάβερτς και Γιούριεν Τίμπερ. Θέμα χρόνου είναι επίσης και η ανακοίνωση του τερματοφύλακα, Νταβίντ Ράγια. Την ίδια ώρα ο Ισπανός τεχνικός δεν έχασε βασικά στελέχη της περσινής πορείας πλήν φυσικά του Γκράνιτ Τσάκα. Οι δύο ομάδες είχαν συγκρουστεί στο Community Shield με τους «κανονιέρηδες» να ανδεικνύονται νικητές στη διαδικασία των πέναλτι.

Πιθανόν στην κούρσα του πρωταθλήματος να μπουν επίσης Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι» προχώρησαν σε ολική ανοικοδόμηση στη μεσαία γραμμή καθώς αγόρασαν τους Αλέξις ΜακΆλιστερ και Ντομινίκ Σομποζλάι ενώ θέμα χρόνου είναι και η ανακοίνωση της απόκτησης του Μόισες Καϊσέδο. Το κέντρο ήταν η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ την προηγούμενη σεζόν και έτσι οι φίλοι της Λίβερπουλ μπορούν να αισιοδοξούν ξανά για κάτι καλό.

Από την άλλη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρήκε στο πρόσωπο του Ράσμους Χόιλουντ τον δεινό επιθετικό που έψαχνε και κάπως έτσι μοιάζει να συμπληρώνεται το παζλ της μεσοεπιθετικής της γραμμής. Σε αυτήν εντάχθηκε επίσης και ο Μέισον Μάουντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν πλέον και νέο τερματοφύλακα αφού αντικατέστησαν τον Νταβίντ Ντε Χεά με τον Αντρέ Ονάνα. Τέλος ο Έρικ Τεν Χαχ θα ψάξει στις εναπομείναντες μέρες της μεταγραφικής περιόδου για κεντρικό αμυντικό αλλά και για χαφ προκειμένου να θωρακίσει τα μετώπισθεν.

Ερωτηματικό παραμένει η κατάσταση στην οποία θα είναι η Τσέλσι. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο άλλαξε σημαντικά το ρόστερ και αυτό το γεγονός κάνει εντελώς απρόβλεπτο το τι θα δούμε από τους «μπλε». Πάντως οι Λονδρέζοι στάθηκαν ιδιαίτερα άτυχοι αφού ο Κρίστοφερ Ενκουνκού θα απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω τραυματισμού. Το σίγουρο είναι ότι η Τσέλσι δεν μπορεί να τα πάει χειρότερα από πέρσι που τερμάτισε στην 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Κλείνοντας με τις ομάδες του Big-6, η Τότεναμ όπως όλα δείχνουν θα πορευτεί χωρίς τον ηγέτη της, Χάρι Κέιν, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη Μπάγερν Μονάχου. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα αφού όλα αυτά τα χρόνια ο Άγγλος επιθετικός ήταν το σημείο αναφοράς των «Σπερς». Αν τελικά αποχωρήσει ο Κέιν τότε ο Άγγελος Ποστέκογλου θα πρέπει να ψάξει τον ιδανικό αντικαταστάτη. Η Τότεναμ μοιάζει δύσκολο να μπει στη μάχη του τίτλου οπότε πρότιστος στόχος είναι η εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για το επόμενο Champions League.

Νιούκαστλ, Μπράιτον και Άστον Βίλα θα προσπαθήσουν να μπουν ξανά «σφήνα» στην εξάδα

Νιούκαστλ, Μπράιτον και Άστον Βίλα θα ξεκινήσουν τη νέα αγωνιστική περίοδο με τον ίδιο στόχο, δηλαδή να σπάσουν το λεγόμενο Big-6. Οι τρεις ομάδες ήταν εξαιρετικές την περασμένη σεζόν, με αποτέλεσμα να βγουν όλες στην Ευρώπη. Αυτή θα είναι και η διαφορά τη φετινή σεζόν καθώς θα πρέπει να αγωνίζονται δύο φορές την εβδομάδα.

Η Νιούκαστλ ολοκλήρωσε τρεις δυνατές μεταγραφές αφού αγόρασε τους Σάντρο Τονάλι, Χάρβεϊ Μπαρνς και Τόνι Λιβραμέντο. Από τα βασικά στελέχη των «καρακάξων» αποχώρησε μόνο ο Άλαν Σεν Μαξιμέν που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Αχλί.

Η Μπράιτον με τη σειρά της έχασε τους Αλέξις ΜακΆλιστερ και Μόισες Καϊσέδο ωστόσο πρόσθεσε στο ρόστερ της δωρεάν τους Τζέιμς Μίλνερ και Μαχμούντ Νταχούντ. Επιπλέον απέκτησε ποδοσφαιριστές στις θέσεις του τερματοφύλακα, του κεντρικού αμυντικού αλλά και του σέντερ φορ. Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι έχει ένα γεμάτο ρόστερ στα χέρια του και ίσως έχει σύντομα στη διάθεση του και τον Μοχάμεντ Κούντους.

Η Άστον Βίλα ίσως ήταν η πιο εντυπωσιακή από τις τρεις στο μεταγραφικό παζάρι αφού απέκτησε τους Γιούρι Τίλεμανς, Μούσα Ντιαμπί και Πάου Τόρες. Επιπλέον προσπαθεί να αγοράσει και τον Νικολό Ζανιόλο από την Γαλατασαράι. Με το ρόστερ που έχει αλλά και τον Ουνάι Έμερι στον πάγκο, η Άστον Βίλα είναι μια από τις ομάδες που περιμένουμε να μας διασκεδάσουν.

Οι ομάδες του Mid table και η μάχη της παραμονής

Στη μέση της βαθμολογίας αναμένεται να τερματίσει η Μπρέντφορντ, η οποία θα στερηθεί τις υπηρεσίες του πρώτου της σκόρερ, Άιβαν Τόνεϊ, στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Ο λόγος φυσικά είναι η τιμωρία που δέχθηκε για τις κατηγορίες που αντιμετώπισε για παράνομο στοιχηματισμό. Παρά τη σημαντική αυτή απώλεια οι «μέλισσες» δεν προχώρησαν στην αγορά κάποιου κεντρικού επιθετικού κάτι που ίσως τους αφήσει πίσω.

Η άλλη ομάδα που έχασε το αστέρι της είναι η Κρίσταλ Πάλας. Οι «αετοί» δέχθηκαν ένα μεγάλο πλήγμα αφού είδαν τον Γουίλφριντ Ζαχά να αποχωρεί ως ελεύθερος για χάρη της Γαλατασαράι. Παρά το γεγονός αυτό ο 76χρονος, Ρόι Χόντσον έχει αποδείξει πως μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σε μια ήρεμη χρονιά.

Η Γουέστ Χαμ είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες στην καλή της μέρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε οποιονδήποτε αντίπαλο αλλά επίσης μπορεί να έχει και μια χρονιά όπως την περσινή που έφτασε κοντά ακόμα και στον υποβιβασμό. 

Η απώλεια του Ντέκλαν Ράις είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο Έντσον Άλβαρες μπορεί να τον αντικαταστήσει με επιτυχία. Τα «σφυριά» θα αγωνιστούν και στο Europa League οπότε και πάλι πολύ πιθανόν να τερματίσουν μακριά από τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Η Έβερτον προβληματίζει τα τελευταία χρόνια με την παρουσία της αφού κατατάσσεται λίγες θέσεις πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Τα «ζαχαρωτά» δεν ενισχύθηκαν ιδιαίτερα και δείχνουν ότι ούτε φέτος θα μπορέσουν να παλέψουν για κάτι περισσότερο από την παραμονή στην κατηγορία.

Στις ομάδες που προβληματίζουν μπαίνει και η Γουλβς, η οποία αναγκάστηκε να αλλάξει προπονητή πριν καν ξεκινήσει η σεζόν. Οι «λύκοι» έχασαν ποιότητα με την πώληση των Ρούμπεν Νέβες, Κόνορ Κόουντι και Νέιθαν Κόλινς, μια ποιότητα που δεν έχουν αντικαταστήσει ακόμα.

Οι τελευταίες έξι ομάδες είναι από τα φαβορί για υποβιβασμό και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η μια είναι αυτή με τους συλλόγους που ανέβηκαν πέρσι και κατάφεραν να μείνουν στην Premier League ενώ η δεύτερη είναι οι ομάδες που προβιβάζονται φέτος από την Championship.

Στην πρώτη κατηγορία λοιπόν έχουμε τις Φούλαμ, Μπόρνμουθ και Νότιγχαμ Φόρεστ. Οι τρεις συγκεκριμένες ομάδες παρουσίασαν ένα σχετικά καλό πρόσωπο την περασμένη σεζόν και έμειναν στην κατηγορία ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που λένε πως η δεύτερη χρονιά στην Premier League είναι δυσκολότερη από την πρώτη. 

Αυτό ακριβώς αντιλαμβάνονται τα «κεράσια» και προχώρησαν μέχρι στιγμής σε έξι μεταγραφές, αποκτώντας ταλαντούχους ποδοσφαιριστές σε νεαρή ηλικία. Επιπλέον η Μπόρνμουθ απέλυσε τον λυτρωτή Γκάρι Ο'Νίλ (είναι πλέον ο νέος προπονητής της Γουλβς) για χάρη του Άντονι Ιραόλα, δείχνοντας έτσι ότι θέλει να αλλάξει επίπεδο. Η Φούλαμ με τη σειρά της είδε τους Αλεξάνταρ Μίτροβιτς και Μάρκο Σίλβα να παραμένουν τελικά στην ομάδα και προχώρησε επίσης στην αγορά των Κάλβιν Μπάσεϊ και Ραούλ Χιμένεθ. Τον βασικό της κορμό κράτησε και η Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία προχώρησε σε μια εντελώς διαφορετική τακτική το φετινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν έκανε 20+ μεταγραφές όπως το 2022 αλλά μόλις τέσσερις, εμπλουτίζοντας το ήδη γεμάτο ρόστερ που έχει.

Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τις νεοφώτιστες Μπέρνλι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Λούτον. Η ομάδα του Βενσάν Κομπανί είναι αυτή που ανεβαίνει με τα περισσότερα καλά σχόλια λόγω του εντυπωσιακού ποδοσφαίρου που είχε παίξει την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Η Μπέρνλι είναι και η ομάδα που ενισχύθηκε περισσότερο από αυτές αποκτώντας εννέα νέους ποδοσφαιριστές. Η κορυφαία της μεταγραφή θεωρείται ο επιθετικός, Ζεκί Αμντούνι, που αγοράστηκε με περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ από τη Βασιλεία.

Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είναι και αυτή ένα από τα μεγάλα φαβορί για υποβιβασμό. Η ομάδα του Πολ Χέκινγκμπότομ δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα αφού πήρε με πάνω από δέκα εκατομμύρια μόνο τον Βίνι Σόουζα από τη Λόμελ, ενώ έχασε δύο σημαντικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Σάντερ Μπέργκε (πήγε στη Μπέρνλι) και Ιλιμάν Εντιαγέ. Οι «λεπίδες» θα ακολουθήσουν την τακτική που κάνουν συνήθως οι νεοφώτιστες ομάδες δηλαδή να παλέψουν για την παραμονή με την ομάδα που ανέβηκαν, εκμεταλλευόμενες και τον ενθουσιασμό που θα υπάρχει. 

Μπορεί κάποιος να φανταστεί τον ενθουσιασμό που επικρατεί στις τάξεις της Λούτον; Η ομάδα επέστρεψε στα σαλόνια έπειτα από 31 χρόνια και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σπουδαίους συλλόγους στο «μικρό» Κένιλγουορθ Ρόουντ. Όσο αφορά τις μεταγραφές, σημαντικότερη προσθήκη για τη νεοφώτιστη είναι ο Ρος Μπάρκλεϊ ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο Μάρβελους Νακάμπα.

Όπως αντιλαμβανόμαστε οι μάχες προβλέπονται μεγάλες και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για κάποια ομάδα. Το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου επιστρέφει και αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι απλά να καθίσουμε αναπαυτικά και να απολαύσουμε τα γκολ, το θέαμα και τις άπειρες συγκινήσεις που θα μας προσφέρει.