H πρώτη αθλητική τηλεοπτική μετάδοση ιδιωτικού καναλιού στην Ελλάδα: Ολυμπιακός-Οσέρ 1-1 (1989-video)

H πρώτη αθλητική τηλεοπτική μετάδοση ιδιωτικού καναλιού στην Ελλάδα: Ολυμπιακός-Οσέρ 1-1 (1989-video)

Sportal newsroom 13:12 - 22.11.2023

Ήταν 22 Νοεμβρίου 1989 όταν το Mega Channel που είχε εκπέμψει λίγες ημέρες νωρίτερα, έμπαινε δυναμικά στον στίβο των αθλητικών τηλεοπτικών μεταδόσεων, καλύπτοντας τον αγώνα Ολυμπιακού-Οσέρ στα πλαίσια του Γ’ Γύρου του Κυπέλλου Ουέφα 1989/1990.

Του Πάνου Δημητρίου 

Οι πρώτες ημέρες της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Το Mega channel ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που εξέπεμψε στη χώρα μας και αυτό είχε συμβεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου υπό την ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε. βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα στις 15:00 το μεσημέρι με πλούσιο πρόγραμμα που στόχευε κυρίως, στην ψυχαγωγία και στην ενημέρωση. Καθημερινά το κανάλι περιελάμβανε παιδικό πρόγραμμα, κοσμοπολίτικες σειρές της Αμερικανικής τηλεόρασης, ελληνικές ταινίες και δελτία ειδήσεων ανά τακτά διαστήματά με το κεντρικό να είναι προγραμματισμένο για τις 20:30 με παρουσιάστρια τη Λιάνα Κανέλλη. Πλούσιο από πλευράς στελέχωσης ήταν και το αθλητικό τμήμα. Ως εκ τούτου η απόφαση για την μετάδοση αθλητικών γεγονότων ήταν δεδομένη.

Δυο ημέρες μετά την πρώτη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος του, το Mega ανέλαβε να μεταδώσει ζωντανά από το Στάδιο Καραϊσκάκη τον πρώτο αγώνα του Γ΄ γυρου του Κυπέλλου Ουέφα 1989/1990 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Οσέρ. Η ομάδα του Πειραιά θα έβρισκε απέναντι του μια παλιά γνώριμη των Ελλήνων φιλάθλων, αφού μόλις δύο χρόνια νωρίτερα είχε αντιμετωπίσει για τον ίδιο θεσμό και τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο θα αποκλειόταν (2-0, 2- 3).

Ο Ολυμπιακός στους δύο πρώτους γύρους της διοργάνωσης είχε αποκλείσει διαδοχικά την Γιουγκοσλαβική Ράντ Βελιγραδίου (2-1, 0- 2) και την Αυστριακή Φέρστ Βιέννα (2-2 ,1-1) με τα εκτός έδρας γκολ, κανόνας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα.

Αισιοδοξία στο στρατόπεδο των ερυθρολεύκων για ένα θετικό αποτέλεσμα και «αστακός» το Καραϊσκάκης

Με αρκετή αισιοδοξία προετοιμαζόταν η ομάδα του Ούγγρου τεχνικού Ίμρε Κόμορα για τον κρίσιμο αγώνα, σε αντίθεση με τον Γάλλο συνάδελφο του Γκι Ρου ,που φαινόταν επιφυλακτικός και συγκρατημένος. Πιο συγκεκριμένα ο προπονητής του Ολυμπιακού δήλωνε:

«Θα αισθανθώ πολύ μεγάλη απογοήτευση εαν δεν προκριθούμε. Γνωρίζω τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών μου και πιστεύω ότι είναι καλύτεροι από τους αντιπάλους τους, είναι οι κορυφαίοι στην Ελλάδα». Ο τεχνικός της Οσέρ εγκωμίασε τους γηπεδούχους και υποστήριξε ότι οι πιθανότητες πρόκρισης ήταν μοιρασμένες.

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τις 19:00 το απόγευμα και το ημερολόγιο έδειχνε 22 Νοεμβρίου 1989. Περίπου 30.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν συρρεύσει από νωρίς στο στάδιο ενώ τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Αφορμή για το γεγονός αυτό στάθηκε η αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου που άλλαξε δυο φορές παρατηρητή διαιτησίας, τοποθετώντας τελικά τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τον Γερμανό Γιοχάνες Μέλκα που θεωρείτο ο αυστηρότερος όλων. Ο κίνδυνος τιμωρίας της έδρας ακόμη και με τη ρίψη ενός βεγγαλικού, ήταν υπαρκτός. Άρχον του αγώνα ο επίσης αυστηρός Ολλανδός διαιτητής Μπλάκενσταϊν.

Στα μικρόφωνα του «μεγάλου» καναλιού για αυτή την παρθενική μετάδοση της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν ο Κώστας Βερνίκος και στον σχολιασμό ο Νικήτας Γαβαλάς. Από τηλεοπτικής πλευράς όλα έδειχναν και κυλούσαν ιδανικά. Στον αγωνιστικό χώρο όμως η εικόνα ήταν διαφορετική. Οι ερυθρόλευκοι παρουσίαζαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα μια προβληματική εικόνα, ήταν ασύνδετοι, χωρίς ξεκάθαρους επιθετικούς προσανατολισμούς και τα περίμεναν όλα από τον Τάσο Μητρόπουλο. Οι συμπαίκτες του έψαχναν απεγνωσμένα το κεφάλι του ή κάποια δική του έμπνευση προκειμένου να διασπαστεί η πολυπρόσωπη άμυνα των Γάλλων. Ένας «κούκος» όμως δε φέρνει την άνοιξη.

Οι φιλοξενούμενοι άφηναν καλύτερες εντυπώσεις, παρουσιάστηκαν αρκετά διαβασμένοι και έχοντας στο ρόστερ τους έμπειρους ποδοσφαιριστές, όπως τον Βέλγο Σίφο, τον Ούγγρο επιθετικό Κόβατς (δήμιος του Παναθηναϊκού όταν αγωνιζόταν με τη φανέλα της Χόνβεντ), τον Πολωνό μέσο Μάτυσικ, τον Γάλλο αμυντικό ογκόλιθο Μπολί και τερματοφύλακα τον διεθνή Μπρούνο Μαρτινί, κατάφερναν να ελέγχουν τη ροή του αγώνα (πλην ενός δεκαλέπτου μεταξύ 60’- 70’) και δεν άφηναν περιθώρια για δημιουργία ευκαιριών από πλευράς Ολυμπιακού.

Προηγήθηκαν μάλιστα στο σκορ με τον Κόβατς στο 19’. Το γκολ της Οσέρ θα ξεκινούσε από ένα λάθος του Μηνά Χατζίδη και στη συνέχεια ενός ολέθριου του Μαυρομμάτη, που έδωσε την ευκαιρία στον Βαϊρουά να τροφοδοτήσει τον Μαγυάρο επιθετικό για το 0-1.

Η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στην Οσέρ. Ο Ταληκριάδης θα αποσοβούσε το 0-2 σε σουτ του Σίφο στο 23’ και στο 32’ και με σωτήριες επεμβάσεις στην επανάληψη, διατηρούσε τις ελπίδες για πρόκριση, ζωντανές.

Αυτές θα αυξάνονταν, όταν στο 30’ ο Νίκος Αναστόπουλος με κοντινό σούτ, ύστερα από πάσα του Τάσου Μητρόπουλου θα έφερνε το παιχνίδι στα ίσια. Αν και σε μια βραδιά με αρκετούς ποδοσφαιριστές του σε μέτρια απόδοση, οι ερυθρόλευκοι θα είχαν και τις δικές τους στιγμές. Στο 45’ με τον Μητρόπουλο, στο 65’ σε σουτ του Αναστόπουλου και μια εκπληκτική ευκαιρία λίγο πριν το φινάλε με τον Λάγιος Ντέταρι.

Το τελικό 1-1 έδινε ένα μικρό πλεονέκτημα στην Γαλλική ομάδα για τη ρεβάνς. Αυτό το εκτός έδρας γκολ όμως αποδείχθηκε αρκετό και έκρινε την πορεία των ομάδων στη διοργάνωση αφού το 0-0 στο « Αμπέ Ντεσάμπ» έστειλε την Οσέρ στα προημιτελικά και τον Ολυμπιακό εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας.

Δείτε τα στιγμιότυπα από τον αγώνα: 

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Καραταϊδης, Παχατουρίδης, Μαυρομμάτης, Τσαλουχίδης, Χατζίδης,(46’ Τσιαντάκης), Σαββίδης, Αναστόπουλος, Ντέταρι, Μητρόπουλος

Οσέρ: Μαρτινί, Νταράς, Μαζολινί, Μπολί, Μπαρέ, Μάτυσικ, Καταλανό, Γκερερού, Κόβατς, Σίφο, Βαϊρουά (70’ Κοκάρ-90’ Ντιτιέλ)