Ιράν - Η.Π.Α: Ποδοσφαιρικός «πόλεμος»
i

ΜακΚένι/ ©Intime

Ιράν - Η.Π.Α: Ποδοσφαιρικός «πόλεμος»

Ανδρέας Σερεβέτας • 08:21 - 29.11.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Θέλουν ήττα της Ουαλίας και νίκη για την πρόκριση.

Το Ιράν έπαθε πανωλεθρία στο παιχνίδι με την Αγγλία (6-2) αλλά ήταν εντυπωσιακό με τον τρόπο που νίκησε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού την Ουαλία (2-0). Στους Πέρσες αρκεί η ισοπαλία με την Αμερική για να τερματίσουν δεύτεροι στον όμιλο. Με απαραίτητη προϋπόθεση να μην νικήσει η Ουαλία την Αγγλία. 

Τα προβλήματα είναι αρκετά και δεν έχουν σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ιράν ζήτησε τον αποκλεισμό των ΗΠΑ από τη διοργάνωση καθώς μία σημαία του Ιράν, που κυκολοφόρησε στα social media, δεν είχε το σύμβολο της Ισλαμικής Δημοκρατίας! Στο μεταξύ οι παίκτες εξακολουθούν να μην τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και οι Ιρανοί οπαδοί να αποδοκιμάζουν κατά την ανάκρουσή του. Την ίδια ώρα οι διεθνείς δεν κάνουν δηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα.

Ο προπονητής της ομάδας Κάρλος Κεϊρόζ σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα δήλωσε χθες: «Έχω πει στους παίκτες μου απλά να παίξουν και να το ευχαριστηθούν. Καταλαβαίνω τις ερωτήσεις για την πολιτική και τις συνέπειες που μπορούν αυτές να φέρουν. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι κόντρα σε μία πολύ καλή ομάδα και εστιάζουμε μόνο σε αυτό. Δεν θέλω κανέναν άλλον αντιπερισπασμό. Κερδίσαμε την Ουαλία και ελπίζω σε ακόμη μία νίκη, που θα φέρει και την πρόκριση». 

Δεν υπολογίζεται ο Τζαχανμπάκς, που συμπλήρωσε κάρτες στο προηγούμενο ματς. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή στο παιχνίδι του Αζμούν, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Διαθέσιμος είναι ο Μπεϊρανβάντ.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ: (4-4-2): Χοσεϊνί – Ρεζαεϊάν, Χοσεϊνί, Πουραλιγκάντζι, Μοχαμάντι – Γκολιζαντέχ, Νουρολάχι, Εζατολάχι, Χατζισαφί – Ταρέμι, Αζμούν. 

BerhalterOut...

Οι δύο ισοπαλίες της Αμερικής με την Ουαλία (1-1) και την Αγγλία (0-0) δεν άρεσαν στους υποστηρικτές της. Ο προπονητής της ομάδας Γκρέγκ Μπερχάλτερ θεωρείται υπεύθυνος για τα αρνητικά αποτελέσματα και πολλοί Αμερικανοί απαιτούν μέσω του Twitter την άμεση απομάκρυνση του από τον πάγκο! Ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με τη σημαία του Ιράν: ««Οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο δεν γνώριζαν τίποτα γι’ αυτό που συνέβη. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο παιχνίδι. Θεωρούμε ότι η έκβαση του αγώνα θα εξαρτηθεί από τη δική μας απόδοση. Θέλουμε όμως να ζητήσουμε συγγνώμη από τη μεριά μας. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους Ιρανούς».

Οι Αμερικανοί με νίκη προκρίνονται. Σε περίπτωση που ηττηθούν οι Άγγλοι από τους Ουαλούς θα τερματίσουν πρώτοι στον όμιλο. Ο Μπερχάλτερ έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του. 

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ: (4-3-3): Τέρνερ – Ντεστ (Μουρ), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον – ΜακΚένι, Άνταμς, Μούσα – Γουεά, Φερέιρα (Ράιτ), Πούλισικ. 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Το Ιράν νίκησε την Αμερική (2-1) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Τα 5 από τα 6 τελευταία γκολ του Ιράν σε τελική φάση Μουντιάλ έχουν σημειωθεί στις καθυστερήσεις! Η Αμερική έχει ηττηθεί στην 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 7 από τις 8 προηγούμενες παρουσίες της. 

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: 1. Η καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα ματς του ομίλου, 2. Η καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς του ομίλου, 3. Οι βαθμοί των ομάδων στα μεταξύ τους ματς, 4. Η καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς, 5. Η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς, 6. Λιγότεροι βαθμοί ποινής σε όλα τα ματς του ομίλου: κάθε κίτρινη κάρτα τιμωρείται με 1 πόντο, οι δύο κίτρινες στο ίδιο ματς με 3 πόντους, ενώ η απευθείας κόκκινη κάρτα με 4 πόντους, 7. Κλήρωση.