Ισμαέλ Αανέμπα: Κάν' το όπως ο Ρόουζ και ακόμη καλύτερα

Ισμαέλ Αανέμπα

Ισμαέλ Αανέμπα: Κάν' το όπως ο Ρόουζ και ακόμη καλύτερα

Αλέξης Σαββόπουλος 11:13 - 01.08.2023 / Ανανεώθηκε: 11:32 - 01.08.2023

Οι ομοιότητες του 24χρονου Γαλλομαροκινού κεντρικού αμυντικού με τον οποίο συμφώνησε ο Άρης με τον Ρόουζ και το life story που τον συνοδεύει.

Η είδηση της έλευσης του Ισμαέλ Αανέμπα για την θέση του κεντρικού αμυντικού που αναζητούσε μέρες τώρα ο Άρης, ασυναίσθητα έφερε στη μνήμη των φίλων του, έναν άλλο Γάλλο κεντρικό αμυντικό που κι αυτός όπως και ο Αανέμπα, είχε έρθει από ομάδα της δεύτερης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος και το όνομά του έπαιξε αρκετά το τελευταίο διάστημα για επιστροφή. Του Λίντσει Ρόουζ που είχε έρθει από τη Λοριάν και στον Άρη έκανε τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του που του έδωσαν και τη μεταγραφή στη Λέγκια. 

Ο Ρόουζ αποδείχθηκε απλησίαστος οικονομικά. Όχι όμως και ο συμπατριώτης του Ισμαέλ Αανέμπα που μετά από μεγάλη μάχη, κερδίζει την κούρσα να είναι ο κεντρικός αμυντικός που θα πλαισιώσει τους Φαμπιάνο και Μπράμπετς. Με την ελπίδα να αφήσει έντονο το αποτύπωμά του, όπως και ο συμπατριώτης του. 

Από τη γκέτο στη Ligue 1

Ο Αανέμπα αποτελεί την κλασσική περίπτωση Γάλλου δεύτερης γενιάς. Με καταγωγή από το Μαρόκο, γεννήθηκε στο πιο πυκνοκατοικημένο προάστιο του Παρισιού, το Île-de-France και πιο συγκεκριμένα στο Mantes-le-Jolie (78 Yvelines) στις 29 Μαΐου του 1999. Μεγαλωμένος στα γκέτο, βρήκε διέξοδο στο ποδόσφαιρο για να γλιτώσει από τα προβλήματα και ξεκίνησε από πολύ μικρός να παίζει στην ομάδα της περιοχής του, FC Mantois.

Σε ηλικία 17 ετών, ο Ρόμπερτ Μεντί, προπονητής της 1ης ομάδας της FC Mantois ζήτησε από τον αδερφό του Τζόρτζ, που ήταν προπονητής στην U17 της Mantois, να στείλει κάποιους πιτσιρικάδες να πάρουν μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία για… συμπλήρωμα και ο 17χρονος Ισμαήλ ήταν ένας από αυτούς. Εντυπωσίασε τους πάντες γρήγορα και πήρε τα πρώτα του παιχνίδια, κάνοντας 11 συμμετοχές με ένα γκολ. Και όχι όποιο και όποιο γκολ. Ήταν το νικητήριο στο 3-2 επί της δεύτερης ομάδας της Παρί τον Νοέμβριο του 2016. Μέλη της 2ης ομάδας της Παρί σε εκείνο το ματς ήταν μεταξύ άλλων ο Ικονέ, ο Ενκουνκού, ο Μπάλο Τουρέ. Στην περιοχή άρχισε να συζητείται το όνομά του και ήρθε και το πρώτο βραβείο από το «Talent Jeune National» ως ο καλύτερος παίκτης της αγωνιστικής.

Κεφάλαιο Στρασμπούρ

Δεν άργησε να έρθει και η πρώτη μεταγραφή και συνάμα πρόκληση στην καριέρα του. Η Στρασμπούρ που εκείνη την περίοδο ήταν στην κορυφή του πρωταθλήματος στη Ligue 2, έψαχνε για νεαρούς ταλαντούχους παίκτες στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Ο Αανέμπα, μόλις στα 17 και με συμμετοχές στο πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας, ήταν από τους πιο εξελίξιμους κεντρικούς αμυντικούς. Τον απέκτησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 20167, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο

Στις υπογραφές, ο νεαρός Ισμαήλ δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του: «Κάθε παιδί σαν εμένα ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας οπότε προφανώς είμαι πολύ χαρούμενος. Ακόμη δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Θα μείνω στο προπονητικό κέντρο ελπίζοντας να αρπάξω την ευκαιρία να αγωνιστώ στην 2η κατηγορία. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου που με στήριζαν σε καθημερινή βάση αλλά και στην FC Mantois και ιδιαίτερα τον προπονητή μου που με έριξε στα βαθιά, αλλά και τον εκπρόσωπό μου Youssouf Konaté». Αυτός ο τελευταίος είναι μαζί του από τα πρώιμα χρόνια των γκέτο και ο άνθρωπος που εμπιστεύεται πιο πολύ από όλους. Το καλύτερο κατευόδιο το πήρε φυσικά από τον Ρόμπερτ Μεντί που θα είναι πάντα κάτι σαν μέντορας για τον Αανέμπα: «Αμέσως μας εντυπωσίασε όλους. Πίστευα ότι θα πάει ψηλά γιατί έβλεπα ότι έχει μεγάλη ωριμότητα για την ηλικία του.

Αρχικά ξεκίνησε να αγωνίζεται με την 2η ομάδα της Στρασμπούρ, έμενε στο προπονητικό κέντρο και από την άνοιξη άρχισε να συμμετέχει σε προπονήσεις της μεγάλης ομάδας χωρίς όμως να πάρει ευκαιρία. Μάλιστα αγωνίστηκε σε κάποια παιχνίδια και ως δεξιός μπακ (εμφανείς οι ομοιότητες με τον Ρόουζ). 

Το καλοκαίρι του 2017, ο Thierry Laurey, προπονητής της Στρασμπούρ τον κάλεσε στην προετοιμασία της 1ης ομάδας και τον Ιούλιο έκανε την 1η του εμφάνιση στο φιλικό με τη Ζυρίχη αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα, ως δεξιός μπακ. Εκείνη τη σεζόν βασικός δεξιός μπακ της Στρασμπούρ ήταν ο γνώριμός μας από τον Ολυμπιακό Κένι Λαλά. Άρχισε να μπαίνει σποραδικά σε κάποιες αποστολές της 1ης ομάδας, συνέχιζε να αγωνίζεται με τις ρεζέρβες και τον Φεβρουάριο του 2018, ξεκίνησε βασικός στο ματς κυπέλλου με την Γκρενόμπλ (νίκη με 3-0. Τότε ήταν που ήρθε και η πρώτη συμμετοχή στη U19 της Γαλλίας σε ένα φιλικό με την Ιταλία στο οποίο μάλιστα αποβλήθηκε…αλλά και η κλήση στη U20. Η πρώτη του επαγγελματική σεζόν έληξε με μια συμμετοχή στο κύπελλο, δυο συμμετοχές σε ματς πρωταθλήματος, αλλά τα καλύτερα έρχονταν…

Σπανός: «Συμφωνώ απόλυτα με τον Θοδωρή Βλάχο - ΠΑΟΚ και Άρης μπορούν να προκριθούν»
CONFERENCE LEAGUE

09:40 - 01.08.2023

Σπανός: «Συμφωνώ απόλυτα με τον Θοδωρή Βλάχο - ΠΑΟΚ και Άρης μπορούν να προκριθούν»

Ο πολύπειρος προπονητής, Δημήτρης Σπανός, μίλησε για τις ρεβάνς των ΠΑΟΚ και Άρη στο Conference League, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα όσα είπε ο Θοδωρής Βλάχος μετά τον τελικό στο πόλο.

Την επόμενη σεζόν (2018-19), ξεκίνησε αρχικά και πάλι να αγωνίζεται με την 2η ομάδα και τον Οκτώβριο έπαιξε βασικός στο Λιγκ Καπ στη νίκη με 2-0 κόντρα στη Λιλ. Κόντρα στη Λιλ έκανε λίγες μέρες αργότερα και το ντεμπούτο το στη Ligue 1, παίζοντας δεξιός μπακ σε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Λαλά. Έπαιξε βασικός και στο επόμενο ματς κόντρα στη Νιμ. Σε συνέντευξή που είχε δώσει στην Εκίπ, ο προπονητής του είχε πει για αυτόν: «Παίζει με μεγάλη ωριμότητα. Στις προπονήσεις αγωνίζεται ως στόπερ αλλά παίζει και ως δεξιός μπακ. Είναι πολύ καλό στο προσωπικό μαρκάρισμα, δύσκολο να τον περάσεις. Αυτό που πρέπει να βελτιώσει είναι το επιθετικό κομμάτι».

Αξιοσημείωτο στατιστικό, ενδεικτικό της έφεσης που έχει στο αμυντικό κομμάτι, ότι στα πέντε ματς που έπαιξε με την Στρασμπούρ τη σεζόν εκείνη (τρία στο πρωτάθλημα και δυο στο κύπελλο), η ομάδα του δεν δέχθηκε γκολ. Παρά τις φήμες ότι θα έφευγε δανεικός για να πάρει παιχνίδια, παρέμεινε και τη σεζόν 2019-20 στη Στρασμπούρ. Δεν πήρε όμως ούτε μια συμμετοχή στο πρωτάθλημα, πάρα μόνο σε ένα ματς των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ και τρεις αγώνες στο κύπελλο. Μια χρονιά που όλοι περίμεναν ότι θα συνεχίσει να προοδεύει δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε. Ήταν βέβαια ακόμη μόλις 20 ετών. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη και τελευταία του χρονιά στην Αλσατία. Έπαιξε ελάχιστα και στο φινάλε, η γαλλική ομάδα ανακοίνωσε ότι δεν θα του ανανεώσει το συμβόλαιο. Η απόφαση να λογίζεται ως δεξιός μπακ ενώ είναι κατά βάση στόπερ, δεν του επέτρεψε να βρει περισσότερο χώρο και τελικά αποδείχθηκε λανθασμένη.

Η αναγέννηση στη Σοσό

Κάτι που φάνηκε από τον επόμενο σταθμό του που ήταν η Σοσό στη δεύτερη κατηγορία. Εκεί βρήκε το ιδανικό περιβάλλον ώστε να αναδείξει τα προσόντα του. Στις δυο σεζόν που έμεινε εκεί έπαιξε 67 ματς, όλα ως κεντρικός αμυντικός. Την πρώτη του μάλιστα έχασε την άνοδο στο Σαμπιονά από την Οσέρ στα πέναλτι. Τις καλές χρονιές με τη Σοσό πιστοποιούν και οι αριθμοί στις βασικές στατιστικές κατηγορίες για ένα κεντρικό αμυντικό και την πρωτιά του σε τρεις από αυτές.

Οι πρωτιές του

Είχε 80% ακρίβεια πάσας προς τα εμπρός όντας πρώτος στη Ligue 2 με 827 πάσες. Ήταν 4ος στις μακρινές πάσες ακριβείας με ποσοστό 59% (258 πάσες). Ήταν επίσης τέταρτος στις αναχαιτίσεις (κλεψίματα) με 5.97 μ.ο. Αναδείχθηκε πρώτος στις κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες (195) με ποσοστό 74%, και 4ος στις εναέριες κερδισμένες μονομαχίες (109) με ποσοστό 61%. Τέλος ήταν πρώτος στις πάσες ακριβείας με 1963 και υψηλότατο ποσοστό 89%, δείγμα τις ικανότητας που διαθέτει με την μπάλα.

Το «πακέτο» που παίρνει ο Άρης

Σκιαγραφώντας το αγωνιστικό του προφίλ, κατά καιρούς οι Γάλλοι έχουν αναφερθεί στα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Η ταχύτητά του προφανώς και είναι το μεγάλο του προσόν. Άλλοι επαινούν την σκληρότητά του στις μονομαχίες, τη δυνατότητά του να βγαίνει πρώτος στη μπάλα καθώς και την ικανότητά του στον αέρα. Θεωρούν ότι είναι πιο ωφέλιμος σε άμυνα των τεσσάρων και… τίμιος στην πρώτη μπάλα από την άμυνα. 

Το γεγονός ότι μπορεί να αγωνιστεί σε δυο θέσεις (στόπερ και δεξιός μπακ) επίσης προσμετράται στα θετικά του όπως και το ότι είναι δουλευταράς και δεν έχει δημιουργήσει ποτέ προβλήματα στους προπονητές του. Στα αρνητικά του, αναφέρουν το γεγονός ότι δεν κατάφερε να γίνει βασικός στη Στρασμπούρ, αλλά το αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην επιμονή της γαλλικής ομάδας να τον χρησιμοποιεί ως δεξιό μπακ, αφού ναι μεν είναι γρήγορος για τις ανάγκες της θέσης αλλά τα γεμίσματά του στην περιοχή, μέτρια.