Ισραήλ και Παλαιστίνη ξανά στα χαρακώματα: Πως οι δύο λαοί είχαν προσπαθήσει να χτίσουν σχέσεις φιλίας μέσω του ποδοσφαίρου

Παιδιά του Ισραήλ και της Παλαιστίνης παίζουν ποδόσφαιρο

i

Milafot

Ισραήλ και Παλαιστίνη ξανά στα χαρακώματα: Πως οι δύο λαοί είχαν προσπαθήσει να χτίσουν σχέσεις φιλίας μέσω του ποδοσφαίρου

Νίκος Καλαμπάκας 18:12 - 08.10.2023 / Ανανεώθηκε: 18:20 - 08.10.2023

Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη βρίσκονται ξανά σε πόλεμο και το Sportal θυμάται πως το 2014 η Χάποελ Τελ Αβίβ είχε προσπαθήσει να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας ανάμεσα στα παιδιά των δύο λαών...

Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη για μια ακόμα φορά βρίσκονται σε πόλεμο με τις εξελίξεις να επηρεάζουν όπως είναι φυσικό και τον αθλητισμό. Ήδη οι αγώνες της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της Χάποελ Τελ Αβίβ για την Euroleague και το Eurocup αντίστοιχα αναβλήθηκαν, αφού δεν είναι δυνατόν οι δύο σύλλογοι να φιλοξενήσουν τους αντιπάλους τους σε εμπόλεμη ζώνη.

Το Sportal θυμάται την προσπάθεια της Χάποελ Τελ Αβίβ να ενώσει τους δύο λαούς μέσω του αθλητισμού. Μια ιστορία που αν και αρχικά φάνηκε να... λειτουργεί, τελικά δεν έφερε εις πέρας την αποστολή της.

Ήταν το 2014 όταν η Χάποελ Τελ Αβίβ προσπάθησε μέσω του προγράμματος "Milafot" να ενώσει τους δύο λαούς. Το καλοκαίρι εκείνο το Ισραήλ και η Χαμάς μάχονταν σκληρά με εκατέρωθεν εκτοξεύσεις πυραύλων και η Μέση Ανατολή βίωνε για μια ακόμα φορά τη φρίκη του πολέμου.

Η Χάποελ προσπάθησε να οικοδομήσει την ειρήνη μέσω του ποδοσφαίρου από το 1997, όταν και ίδρυσε το πρόγραμμα. Παιδιά Ισραηλινών και Παλαιστίνιων θα είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν σε ποδοσφαιρικές ομάδες και να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας, προκειμένου στο μέλλον οι δύο λαοί να μπορούν να συνυπάρξουν, μέσω του προγράμματος Milafot.

Το εγχείρημα του «αθλητισμού για την ειρήνη» στο παρελθόν είχε φέρει αποτελέσματα. Συγκεκριμένα ΗΠΑ και Ιαπωνία είχαν συνδεθεί αθλητικά και κατάφεραν να βρουν ένα σημείο επαφής μέσω των σπορ, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και γεγονότα όπως το Περλ Χάρμπορ που οι Ιάπωνες είχαν βομβαρδίσει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και τα αντίποινα της Χιροσίμα, όταν οι ΗΠΑ έδειξαν στον κόσμο τι εστί πυρηνική βόμβα.

Επίσημο: Αναβολή στο Αρμάνι Μιλάνο - Μακάμπι Τελ Αβίβ λόγω του πολέμου στο Ισραήλ
EUROLEAGUE

14:24 - 08.10.2023

Επίσημο: Αναβολή στο Αρμάνι Μιλάνο - Μακάμπι Τελ Αβίβ λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

Ο πόλεμος στο Ισραήλ οδήγησε σε αναβολή του αγώνα της Αρμάνι Μιλάνο με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, για την δεύτερη αγωνιστική της Euroleague, καθώς η «ομάδα του λαού» δεν κατάφερε να βρει λύσεις για να ταξιδέψει στην ιταλική πρωτεύουσα.

Το "Milafot" φαινόταν ότι θα έφερνε αποτελέσματα και στην περίπτωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, όμως σχεδόν δέκα χρόνια μετά το εγχείρημα του 2014, οι δύο λαοί μάχονται ακόμα βάναυσα, συγκεντρώνοντας στη Μέση Ανατολή τα βλέμματα όλου του πλανήτη...