Ο «νόμος Βενγκέρ» θα παρουσιαστεί στην IFAB: Αυτός είναι ο κανονισμός οφσάιντ που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Αρσέν Βενγκέρ

Ο «νόμος Βενγκέρ» θα παρουσιαστεί στην IFAB: Αυτός είναι ο κανονισμός οφσάιντ που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Κώστας Τόπας 09:48 - 23.05.2024 / Ανανεώθηκε: 07:28 - 29.05.2024

Ο πρώην προπονητής, νυν διευθυντής ανάπτυξης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, έλαβε θετικά αποτελέσματα από τεστ που έγιναν στη Σουηδία, την Ιταλία και την Ολλανδία και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια ριζική αλλαγή του κανονισμού για το οφσάιντ στο ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ κοντά στο τέλος του και όλα λόγω του Αρσέν Βενγκέρ. Ο πρώην προπονητής, ο οποίος αυτή τη στιγμή εργάζεται ως διευθυντής ανάπτυξης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου της FIFA, θα προχωρήσει με τον «νόμο Βενγκέρ», έναν νέο κανονισμό οφσάιντ που υπόσχεται να φέρει την πλήρη επανάσταση στον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με τους «The Times», ο πρώην Γάλλος προπονητής έλαβε θετικά αποτελέσματα από τεστ που έγιναν σε Σουηδία, Ιταλία και Ολλανδία και σκοπεύει να παρουσιάσει την επαναστατική του πρόταση στο Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (IFAB), με σκοπό την επικύρωση και την εφαρμογή της.

Τι είναι όμως τελικά ο «νόμος Βενγκέρ»; Αυτός ο κανονισμός, που πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του, έχει στόχο να δώσει πλεονέκτημα σε όποιον επιτίθεται, επιτρέποντάς του να είναι αποτελεσματικά μπροστά από τον αντίπαλό του, αρκεί να έχει κάποιο μέρος του σώματός του που μπορεί να σκοράρει - κεφάλι, σώμα ή πόδια - γραμμή με τον προτελευταίο αμυντικό.

Εάν κανένα από αυτά τα μέρη δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τον αμυντικό, θα είναι σε ακανόνιστη θέση και μπορεί να επισημανθεί ως οφσάιντ. Αν και αυτή η επαναστατική ιδέα θα μπορούσε να αλλάξει πολλά από άποψη τακτικής - ο τρόπος με τον οποίο οι επιθετικοί και οι αμυντικοί αρχίζουν να προσεγγίζουν αυτούς τους τύπους κινήσεων -, η αλήθεια είναι ότι ο Αρσέν Βενγκέρ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει προς την εφαρμογή της, με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται.

Σε μια συνέντευξη του, το 2021, ο ίδιος ο Αρσέν Βενγκέρ εξήγησε τον κανονισμό: «Με το VAR να ανιχνεύει ελάχιστες παραβιάσεις, το όφελος του επιτιθέμενου σε περίπτωση αμφιβολίας έχει εξαφανιστεί – και αυτό έχει έναν λόγο να είναι. Θέλουμε έναν κανόνα που είναι δίκαιος. Εάν ένας παίκτης είναι τρία εκατοστά οφσάιντ στην προετοιμασία ενός παιχνιδιού και πολλά πράγματα συμβαίνουν πριν να σημειωθεί ένα γκολ, είναι δίκαιο να ακυρωθεί αυτό το γκολ εάν ένας σκόρερ είναι δύο εκατοστά οφσάιντ επειδή έχει φαρδύτερους ώμους από τον αντίπαλο;

Πραγματικά το πλεονέκτημα του οφσάιντ να σκοράρει κανείς; Ορισμένος χώρος μεταξύ των παικτών για να θεωρηθεί οφσάιντ. Αυτό θα ήταν επίσης μια εξέλιξη αν οποιοδήποτε μέρος του σώματος με το οποίο μπορείς να σκοράρεις είναι μπροστά από τον δεύτερο προς τελευταίο αμυντικό».

Ωστόσο, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν επίσημες δοκιμές σε χαμηλότερα επίπεδα πριν φτάσουμε στους κύριους αγώνες. Σκοπός του Βενγκέρ είναι να γίνει το ποδόσφαιρο ακόμη πιο θεαματικό, πιο επιθετικό.

Αν η πρόταση του Βενγκέρ γίνει επιτέλους αποδεκτή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα άλλαζε εντελώς το ποδόσφαιρο και οι παίκτες θα έπρεπε να περάσουν μια δύσκολη διαδικασία προσαρμογής, καταρχήν στα μετόπισθεν, γιατί η κίνησή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα θα έπαιρνε τελείως διαφορετική διάσταση.

Κι όλα αυτά ενώ οι σύλλογοι της Premier League πρόκειται να ψηφίσουν για την κατάργηση του VAR αυτό καλοκαίρι, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια άλλη μεγάλη αλλαγή.