Πώς συνδέεται το τέλος του Κλοπ με την European Super League

Ζβόνιμιρ Μπόμπαν και Γιούργεν Κλοπ

Πώς συνδέεται το τέλος του Κλοπ με την European Super League

Κώστας Τόπας 13:45 - 26.01.2024 / Ανανεώθηκε: 14:19 - 26.01.2024

Λίγες ημέρες μετά τον τέλος Ζβόνιμιρ Μπόμπαν από χρέη διευθυντή ποδοσφαίρου της UEFA, ήρθε κι αυτό του Γιούργκεν Κλοπ στην Λίβερπουλ. Πώς συνδεόνται οι δύο περιπτώσεις.

Ξαφνικά τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κινούνται με τρόπο που δεν έχει συμβεί εδώ και καιρό. Σε δύο μέρες ανακοινώθηκαν οι αποχωρήσεις του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν από χρέη διευθυντή ποδοσφαίρου της UEFA και του Γιούργκεν Κλοπ από προπονητή της Λίβερπουλ. Συμπτώσεις; Είναι δυνατό. Αλλά και όχι.

Η απόφαση υπέρ της European Super League στις 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην Ευρώπη. Η Βορειοαμερικανική Λίβερπουλ ήταν η τελευταία ομάδα της Premier League που δημοσίευσε δήλωση εκείνη την ημέρα υποστηρίζοντας το... σημερινό ποδόσφαιρο και τρόπο διεξαγωγής του. Ο Γιούργκεν Κλοπ, ωστόσο χωρίς να μασάει τα λόγια, βγήκε στον Τύπο και είπε ότι βρήκε την πρόταση ενδιαφέρουσα. Ολόκληρο πλήγμα για την UEFA και μήνυμα πλήξης προς όλα και όλους. 

«Συμφωνώ 100% με αυτή τη δήλωση, αλλά μου αρέσει η ετυμηγορία ούτως ή άλλως. Φαίνεται ότι επιτέλους καταλαβαίνουμε λίγο ότι η FIFA, η UEFA και οι άλλες Ομοσπονδίες δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δημιουργώντας νέα, πρώτα πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, βάζοντας διοργανώσεις με περισσότερα παιχνίδια και κανείς δεν έχει πραγματικό λόγο σε αυτό. Μου αρέσει που δεν μπορούν να κουνήσουν ή να μην κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουν, αλλά η Super League, ίδια άποψη», είχε τονίσει τότε ο Γερμανός τεχνικός.

Ο Γερμανός τεχνικός ήταν, είναι και θα είναι ένας σταθερός υπερασπιστής του παραδοσιακού ποδοσφαίρου, αυτού που αναπνέεται στο «Άνφιλντ», αυτού που κατάφερε να κατακτήσει από τον πάγκο γιατί είναι πολύ καλός. Τα κοινωνικά τους αιτήματα ενάντια στον εκσυγχρονισμό και την καταχρηστική εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου συγκρούονται μετωπικά με την επιχειρηματική κουλτούρα που ήδη το αποτελούν.

Σε αυτό το γκρίζο και συννεφιασμένο πανόραμα, η Λίβερπουλ έχει χρόνο μέχρι τον Ιούνιο να βρει έναν προπονητή προσαρμοσμένο στη νέα εποχή, με σχέσεις στην Ευρώπη και στους οργανισμούς της, με βάθος στο κόκκινο κλαμπ, στην Premier League και στο νέο σενάριο που μπορεί να έρθει.. Ίσως υπάρχει ένας πάνω από τους υπόλοιπους. Ο λόγος για τον Τσάμπι Αλόνσο.

Ο προπονητής της Λεβερκούζεν, Τσάμπι Αλόνσο, φέρεται να έχει μια ρήτρα στο συμβόλαιό του που θα του επιτρέψει να φύγει από τον σύλλογο για Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπάγερν Μονάχου. Αν το προσεχές καλοκαίρι λάβει πρόταση από μία εκ των τριών ομάδων που αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής θα έχει τη δυνατότητα να σπάσει το συμβόλαιό του.